Πανήγυρις Μονής Προφήτου Ηλιού στο Saint Hubert στην Ολλανδία

Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, με αφορμή την εγγίζουσα εορτή του Προφήτου Ηλιού και εορτάζοντας την ετήσια πανήγυρι της Μονής, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού στο Saint Hubert Mill στην Ολλανδία με την συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεως και με την παρουσία πιστών, προσκυνητών της Μονής.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον βίο του Προφήτου Ηλιού και την σημασία του για τον σημερινό πιστό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους κληρικούς καθώς και τους προσκυνητές της Μονής για την συμμετοχή τους στην πανήγυρι.

Ακολούθησε «Αγάπη» στον κήπο της Μονής.

Το μικρό μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού στο Sint-Hubert-Mill, στην ολλανδική Βραβανδία, ιδρύθηκε από τον πατέρα Παχώμιο Van Neerven (1935-2007), ο οποίος από την παιδική του ηλικία ήθελε να γίνει μοναχός. Το 1962 πήγε στη Γαλλία, αλλά δεν αισθάνθηκε άνετα στην γαλλική θρησκευτική ατμόσφαιρα. Χάρη στο ενδιαφέρον του για τη μοναστική ζωή και την Λειτουργική Κίνηση της δεκαετίας του 1950, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Nijmegen γνώρισε και εκτίμησε την Ορθοδοξία.

Μετά τον θάνατο των γονέων του το 1970, και με την ευλογία του επισκόπου Διονυσίου (Πατριαρχείο Μόσχας), ο πατήρ Παχώμιος κατάφερε το 1972 να βρει τα κεφάλαια που του επέτρεψαν να ιδρύσει το μικρό μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού. Αγόρασε ένα αγρόκτημα, το μετέτρεψε κατάλληλα και διαμόρφωσε την εκκλησία και τα Χριστούγεννα του 1972 ήρθε ο Πρωτοπρεσβύτερος Jan Haveman για να τελέσει την πρώτη Θεία Λειτουργία. Το 1974, ο πατήρ Παχώμιος και ο πατήρ Jan Haveman έγιναν δεκτοί στην Αρχιεπισκοπή των Ενοριών Ρωσσικής Παραδόσεως Δυτικής Ευρώπης, υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις 4 Νοεμβρίου 1974 χειροτονήθηκε ιερέας από τον Αρχιεπίσκοπο Συρακουσών Γεώργιο Tarasoff. Έκτοτε, υπήρχε η δυνατότητα να τελείται τακτικά η Θεία Λειτουργία.

Όταν το 1984 η Γερόντισσα Μαρία επέστρεψε στην Ολλανδία, αρχικά βρήκε φιλόξενο καταφύγιο στον κήπο της Μονής του Προφήτου Ηλιού, και αργότερα ίδρυσε την γυναικεία Μονή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Άστεν.