Πανήγυρις Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο Dubbo της Νέας Νοτίου Ουαλίας

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και πανηγυρική μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε η Σύναξη της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στην κωμόπολη Dubbo της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κατά το τριήμερο από Παρασκευή έως Κυριακή, 23 έως 25 Σεπτεμβρίου.

Οι Κυθήριοι, ως γνωστόν ευλαβούνται πάρα πολύ την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Αυτοί που είχαν μεταναστεύσει και είχαν εγκατασταθεί στο Dubbo από την δεκαετία του 1940, είχαν την επιθυμία και τον καημό να ανεγείρουν Ιερό Ναό επ’ ονόματι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1962 και εφέτος γιορτάζουν τα 60 χρόνια από της ιδρύσεώς του.

Με τις ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο οποίος προσπαθεί πάση θυσία να μεταφέρει την αγιαστική χάρη σε όλα τα απομακρυσμένα μέρη της Αυστραλιανής ηπείρου, ο π. Μιχαήλ Ψαρομμάτης μετέβη οδικώς από την Αδελαΐδα στο Dubbo ειδικά για την μεγάλη αυτήν πανήγυρη.

Τον π. Μιχαήλ υπεδέχθη ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ράπτης και όλοι οι εντόπιοι πιστοί με ανοιχτή αγκαλιά και με προθυμία ήταν έτοιμοι να του προσφέρουν κάθε εξυπηρέτηση.

Τόσο την παραμονή της εορτής στον πανηγυρικό Εσπερινό, όσο και ανήμερα στον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στο προαύλιο της εκκλησίας, καθώς και στον Εσπερινό του Σαββάτου και τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, οι πιστοί συμμετείχαν και συμπροσευχήθηκαν με κατάνυξη.

Έχοντας καταγωγή από τη νήσο Κύθηρα, την οποία έχει επανειλημμένως επισκεφθεί, ο π. Μιχαήλ στα κηρύγματά του κατά τις Ιερές Ακολουθίες αναφέρθηκε στα πολλά θαυμαστά γεγονότα που έχουν σχέση με την εορτή.

Έκανε αναφορά στον θαυματουργικό τρόπο με τον οποίο βρέθηκε η εικόνα μέσα στις μυρτιές απ’ τον βοσκό, στο πώς τελικά έγινε η ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής της Μυρτιδιωτίσσης στον τόπο τον οποίο υπέδειξε η Παναγία, στην θαυματουργική θεραπεία του παραλύτου και σε πολλά άλλα σχετικά γεγονότα.

Παράλληλα, ανέφερε και διάφορες προσωπικές εμπειρίες των γονιών και προγόνων του γύρω από την θαυματουργική χάρη της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, όπως τα χειροπιαστά θαύματα στους ιδίους, το περιστατικό με τις μανάδες απ’ όλο το νησί, που έπεφταν κολοσυρτές από την «Τρύπια Πέτρα» μέχρι την πλατεία των Μυρτιδίων, μέσα στον χωματόδρομο και μέσα στην νύχτα, για να εκπληρώσουν το τάμα τους κ.τ.λ..

Ο π. Μιχαήλ ευχαρίστησε τον πολιό Γέροντα π. Αλέξιο Τριανταφύλλου, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα στις Ιερές Ακολουθίες, τα μέλη του Δ.Σ., τους ενορίτες και τους προσκυνητές που ήλθαν από διάφορες ενορίες του Σύδνεϋ για την πανήγυρη, επισημαίνοντας την ανάγκη του εκκλησιασμού. Μόνο μέσα στο σπίτι του Ουρανίου Πατέρα μας και κάτω από το ωμοφόριο της Παναγίας μας, επισήμανε, θα βρούμε την άνωθεν προστασία και καταφυγή και παραμυθία που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.

Τέλος, ο π. Μιχαήλ μετέφερε τις πατρικές ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου.