Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω στην Ουκρανική Κοινότητα Banksia

Το βράδυ της Παρασκευής, 5 Απριλίου, ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, χοροστάτησε στον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στον εορτάζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Ενορίας – Κοινότητας στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ. Κατά την Ακολουθία, τον Επίσκοπο πλαισίωσαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού, π. Σάββας Πιζάνια, και πολλοί κληρικοί της πόλεως του Σύδνεϋ.

Στο τέλος, απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως περιέγραψε πτυχές του βίου του τιμωμένου Αγίου, εστιάζοντας στη χριστιανική ανατροφή που έλαβε από τους ευσεβείς γονείς του. «Γεννήθηκε και ανατράφηκε σε χριστιανική ορθόδοξη οικογένεια», εξήγησε, «και έμαθε τα θεμελιώδη διδάγματα της πίστεως, σε σημείο που πόθος του ήταν να προσφέρει τον εαυτό του στον Χριστό και την Εκκλησία Του». «Δεν ήθελε τίποτα από τον κόσμο ετούτο», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι από μικρή ηλικία ο Άγιος Σάββας ποθούσε μόνο τον Χριστό και γι’ αυτό ήδη από τα δώδεκά του χρόνια που έφυγε για το Άγιον Όρος.

Αναφερόμενος στον μετέπειτα πνευματικό αγώνα του Αγίου, ο Επίσκοπος σημείωσε: «Έμαθε να νηστεύει, να προσεύχεται, να αγωνίζεται και να υποτάσσει το θέλημα το δικό του στο θέλημα του Θεού. Έμαθε δηλαδή την υπακοή στον Θεό που δηλώνει μια μεγάλη αρετή, την ταπείνωση. Και ο ταπεινός μήτε βλασφημεί τον Θεό μήτε κατακρίνει τον συνάνθρωπό του».

Συνοψίζοντας, ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως προέτρεψε τους πιστούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αγίου Σάββα του Νέου και να προσπαθήσουν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στον Χριστό, καθώς επίσης να γαλουχούν τα παιδιά τους με τα νάματα της Ορθοδόξου πίστεως ώστε να παραμένουν κοντά στην Εκκλησία.

Τέλος, διαβίβασε τις πατρικές ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου στον π. Σάββα και σε όλους τους πιστούς της εορτάζουσας Ενορίας-Κοινοτητας.