Πανήγυρη Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού Θήρας και ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου

Κατά την μεγάλη εορτή του Προφήτου Ηλιού ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 το απόγευμα στο καθολικό της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού.

Προ του πέρατος του Εσπερινού τελέστηκε σύμφωνα με την μοναστηριακή τάξη η ακολουθία της ενθρόνισης του νέου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής αρχιμ Καλλινίκου Ρούσσου.

Στην προσλαλιά του μετά την ακολουθία της ενθρονίσεως ο Μητροπολίτης ανέφερε τα εξής: Πανοσιολογιώτατε Άγιε Καθηγούμενε και ευλογημένε συναντιλήπτορα στο αγιόδωρο έργο του ευαγγελισμού των ψυχών, κύριε Καλλίνικε·

Η Αγία μας Εκκλησία κατά την παρούσα εσπέρα, αναφερομένη πανηγυρικά και προσευχητικά στον τιμώμενο έφορο της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής της Μητροπολιτικής μας δικαιοδοσίας και της ιδικής σου μετανοίας, πυρφόρο και ένδοξο προφήτη Ηλία, εμπιστεύεται στους ώμους σου άσυλο θησαυρό την Ηγουμενία Αυτής αλλά και την πνευματική προκοπή της εγκαταβιούσης εντός Αυτής αγαπητής μας αδελφότητας.

Παραλαμβάνεις αδελφέ μου, π. Καλλίνικε, το πνευματικό άροτρο μιάς περιφανούς Μονής, η οποία στις ημέρες του αμέσου προκατόχου και αοιδίμου Γέροντός σου, Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Γαβαλά κατέστη πνευματικό γεώργιον καλλίκαρπο και πολύκαρπο, σημείον αναφοράς και καυχήσεως για τους εγγύς και τους μακράν Θηραίους αλλά και τους από κάθε σημείου της υφηλίου ευλαβείς προσκυνητές Αυτής.

Διδάχθηκες από τον εν «ουρανίοις θαλάμοις» αναπαυόμενον Καθηγούμενο Δαμασκηνό το ευαγγελικό ήθος και τις φωτεινές αποχρώσες της χριστιανικής αληθείας, τα πατερικώς παραδεδομένα που συνιστούν την ακρίβεια της κοινοβιακής μοναχικής πολιτείας, την εναγώνια συνευθύνη πατρός και τέκνων να συντηρούν, να επαυξάνουν και να διαφυλάττουν από τους βαρείς λύκους «έργω και λόγω» τα νόμιμα, τα δίκαια και τα αγαθά της Ιεράς Μονής.

Από σήμερα καλείσαι εντατικότερα να εφαρμόζεις πρώτος ανάμεσα στα πνευματικά σου τέκνα τα παραδεδομένα, μιμούμενος τον Κύριο και Διδάσκαλό μας, ο Οποίος «ουκ ήλθε διακονηθήναι αλλά διακονήσαι»· καλείσαι, ει δυνατόν, να επαυξήσεις επ’ αγαθώ της Εκκλησίας μας, προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, του προφήτου Ηλιού και πάντων, των αγίων το «δοθέν σοι τάλαντον». Σε καμμία περίπτωση να μη επιτρέψεις στον εαυτό σου να το κρύψεις στη γη καταστώντας το ανενεργό, είτε μουσειακό αποκείμενο μιάς άλλης μακρινής και ένδοξης εποχής, το οποίο πολλοί επιθυμούν να συντηρείται, στο συλλογικό ιστορικό μας θησαυροφυλάκειο, δίχως προοπτική σύγχρονης νοηματοδοσίας, ώστε να πραγματώνονται πιο εύκολα τα άνομα και ανευλόγητα σχέδιά τους.

Γιατί πράγματι, αγαπητοί μου αδελφοί, κάθε Ιερά Μονή, ως θεοδώρητο εκκλησιαστικό καθίδρυμα είναι ισχυρό πνευματικό οχυρό. Ανάχωμα και φόβητρο για το κοσμικό φρόνημα. Πύργος ευσεβείας άσειστος. Περιθριγκώνει μέσα στην αδιάκοπη λειτουργική της εργασία τους πιστούς απέναντι στις μεθοδείες του πονηρού. Είναι η ελπίδα και ο πνεύμονας κάθε Τοπικής Εκκλησίας. Συγκεντρώνει τα εναγώνια βλέμματα και τις χρηστές ελπίδες των πιστών. Είναι ο χώρος της όντως άγρυπνης αγγελικής προσευχής, της κατά Θεόν και χωρίς υποσημειώσεις αυτόβουλης υπακοής, της αβραμιαίας αρχοντικής φιλοξενίας. Τα μοναστήρια μας, από τα βάθη της ιστορίας τους έως σήμερα, συντελούν αθόρυβα στον στηριγμό της πίστεως, στον φρονηματισμό των χριστιανών για να αγωνίζονται προσηλωμένοι προς την Βασιλείαν του Θεού, στην βέλτιστη προαγωγή του ήθους του ανθρώπινου πολιτισμού,. Γι’ αυτό και όλοι εμείς, Επίσκοπος, Πρεσβύτεροι, Διάκονοι και Λαός του Θεού, αναγνωρίζουμε και τιμούμε τις τιμώσες τον Θεόν και την Εκκλησία Του, Ιερές Μονές.

Άγιε Καθηγούμενε·Το έργο, το οποίο σήμερα Σου αναθέτει η Εκκλησία διά του Πατρός και Επισκόπου Σου είναι πολυεύθυνο, απαιτητικό και διαρκές. Η αδελφότητα των εγκαταβιούντων πατέρων ανεγνώρισε στο πρόσωπό σου εφόδια και ικανότητες ενισχυτικές για να το φέρεις σε πέρας αποτελεσματικά.

Έχεις την υπακοή και την προσευχή τους. Έχεις τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας, μέσα στην οποία ανδρώθηκες. Έχεις την αγάπη του Επισκόπου σου. Έχεις φόβο Θεού, ηλικία και εμπειρία διδαγμένη. Σε διακρίνει ο φιλόθεος αγώνας προς επίτευξιν της ηρεμίας, της ησυχίας, της φιλανθρωπίας, της ευγενείας καίτής πραότητος, της καρδιακής ειρήνης, της αφιλοχρηματίας, της προσήνειας και απλότητος, της ευαγγελικότητος, της εν προσευχή θεολογίας, της αγνότητος και της εν επιεικεία φιλαδελφίας. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο Κύριος να σε περικρατήσει έως βαθέως γήρατος ώστε να έχεις και στέφανον λαμπρόν και καλήν απολογίαν ενώπιον του φοβερού Του βήματος.

Περαίνοντας την σύντομη προσλαλιά, επιθυμώ πατρικάνά απευθυνθώ και προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής. Οσιώτατοι πατέρες και αδελφοί μου αγαπητοί·Κατά την ευλογημένη ώρα της Κουράς Σας, δώσατε μία υπόσχεση, ότι από εκείνη την στιγμή και σε όλη την επί γης ζωή σας το θέλημά σας θα ταυτίζεται με το πανάγιο θέλημα του Θεού, όπως αυτό αποκαλύφθηκε στον ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού. Η υπόσχεση αυτή είναι πολύ μεγάλη και η εκπλήρωσή της υπερβαίνει την καλή πρόθεση. Χιλιάδες και μυριάδες μοναχών και μοναζουσών εκπλήρωσαν με απόλυτη συνέπεια τα υπεσχημένα. Από σήμερα κι εσείς υπό την καθοδήγηση του νέου Καθηγουμένου σας, θα πρέπει να εντατικοποιηθείτε στην εκπλήρωση αυτού του έργου. Με ποιόν τρόπο; Διά της αγάπης. Ακούσατε τους σχετικούς λόγους του Κυρίου μας: «Εάν τις αγαπά με, τον λόγον μου τηρήσει, και ο Πατήρ μου αγαπήσει αυτόν, και προς αυτόν ελευσόμεθα και μονήν παρ’ αυτού ποιήσομεν» (Ιωαν. ιδ΄, 23). Και προσθέτει: «ο μη αγαπών με τους λόγους μου ου τηρεί» (Ιωαν. στ. 24).

Όλοι οι μοναχοί και οι μονάστριες, οι οποίοι διήνυσαν την ζωή τους με ευσέβεια, όλοι εκοσμούντο από αυτό το μεγάλο προσόν. Αγαπούσαν τον Ιησού Χριστό παράφορα, μανικά, όπως λέει ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής· ήταν ο πνευματικός Νυμφίος τους.Αυτή η αγάπη, όμως, δεν είναι αποτέλεσμα της προσωπικής προσπάθειας ενός εκάστου ανθρώπου ή ενός εκάστου μοναχού. Ο άνθρωπος είτε λαικός είτε μοναχός, προσφέρει το κατ’ αυτόν· όμως, αυτό το μυστήριο της αγάπης που αναπτύσσεται στην καρδιά του ανθρώπου προς τον Κύριον τελειούται διά της Χάριτος του Αγίου Θεού. «Η αγάπη», λέγει ο Απόστολος Παύλος, δηλαδή ο Χριστός, «εκκέχυται εν ταίς καρδίαις ημών» (Ρωμ. ε΄, 5).

Για τον λόγο αυτό απόψε, αγαπητοί μου πατέρες, την ευλογημένη αυτή ώρα της ενθρονίσεως του νέου Ηγουμένου σας, ευχόμαστε όλοι οι παριστάμενοι στην επίσημη και ιερή στιγμή της ζωής της Μονής, να εκχυθή μόνιμη, πλέρια και καθάρια η αγάπη μέσα στην καρδιά Σας προς τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, ώστε ο Άγιος Θεός να «συγκοιτάζεται και να συνανίσταται υμίν και να ευφραίνη και γλυκαίνει τας καρδίας Σας» (Κατήχησις, ευχή της ακολουθίας του Μεγάλου αγγελικού σχήματος) και να σας ενδυναμώνει στον πνευματικό αγώνα κατά του διαβόλου.

Άγιε Καθηγούμενε·Η προσευχή όλων μας σε συνοδεύει σήμερα κατά την μεγάλη αυτή στιγμή της ζωής σου. Παρακαλούμεν τον Κύριό μας να είναι συνοδοιπόρος σου και να αναδειχθής πράγματι τίμιος εργάτης και πιστός και φρόνιμος οικονόμος του Κυρίου μας, αλλά και πραγματικός πατέρας και προστάτης της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Σου. Κατά τον παύλειο λόγο «…όσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσ¬φιλή, όσα ευ¬φημα, ει τις αρετή και ει τις έπαινος», ταύτα λο¬γίζου· όσα έμαθες και παρελαβες και ήκουσες και είδες εν Χριστώ, ταύτα πράσσε· και ο Θεός της ειρήνης έσται μετά σου. Εσείς δε, πατέρες και αδελφοί του ιερού μελισσώνος του πανηγυρικώς εορταζομένου και εφόρου προφήτου των αποκαλυπτικών και εσχατολογικών γεγονότων της ιεράς μας ιστορίας, Ηλιού του Θεσβίτου, να διέλθετε το υπόλοιπο στάδιο της μοναχικής ζωής με αρετή, αγνότητα, ευλάβεια, με ειλικρινή ταπείνωση, υπακοή και αγάπη προς τον Προεστώτα της Αδελφότητός σας, νέο Καθηγούμενό μας, Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην κύριον Καλλίνικον, αλλά προπαντός με υπακοή και τήρηση των εντολών του Αγίου Θεού, για να καταστείτε άξιοι πολίτες και συμπολίτες στην Βασιλεία των ουρανών. Αμήν.

Στην αντιφώνηση του ο νέος Καθηγούμενος αναφέρθηκε ευλαβικά και υιϊκά στο πρόσωπο του αοιδίμου Γέροντος Δαμασκηνού, του και νέου κτίτορος της Μονής, καθώς και στο πρόσωπο του ποιμένα και Ηγουμένου κατά τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Μετά τον Εσπερινό τελέστηκε στην Ιερά Μονή Αγρυπνία, η οποία περιελάμβανε τις ακολουθίες του Μικρού Αποδείπνου, των Χαιρετισμών και της Παρακλήσεως του Προφήτου Ηλιού, Αγιασμό στην φιάλη της Ιεράς Μονής, προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων και στη συνέχεια το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, η οποία και περατώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Μητροπολίτης Θήρας χοροστάτησε της ακολουθίας του όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τη συμμετοχή του Καθηγουμένου και αδελφών της Ιεράς Μονής και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής αρχιμ. Καλλίνικος Ρούσσος ο οποίος αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα της αξίας και του κηρύγματος του Προφήτη Ηλία αναλύοντας λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τον τιμώμενο Προφήτη. Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, κ. Φίλιππος Φόρτωμας και κ. Μάρκος Καφούρος, εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών φορέων αυτοδιοίκησης.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Προφήτη Ηλιού, ευλογήθηκε η παραδοσιακή πανήγυρις και στην συνέχεια παρατέθηκε μοναστηριακή δοχή.

Στις ακολουθίες τον δεξιό χορό διηύθυνε ο Άρχων Μελωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιος Φερεντίνος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκαδά, και τον αριστερό ο κ. Νικόλαος Βαρβαρήγος πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Υπαπαντής του Σωτήρος Φηρών τη συμμετοχή θηραίων ιεροψαλτών.