“Παναγιώτατε, τραβήξτε τους το αυτί”

του Νίκου Κολοκυθά

Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο λόγω των πολιτικών αλλά και εκκλησιαστικών εξελίξεων, φτάνει αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιο Όρος.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αναφορές από πρόσωπα του Αγίου Όρους και από την ελληνική κυβέρνηση, παραδέχονται πως το ρωσικό στοιχείο κυριάρχησε εν πολλοίς – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- σε μία από τις κορυφαίες Ορθόδοξες πνευματικές κοιτίδες, στο «περιβόλι της Παναγιάς».

Ο θόρυβος για «εισβολή» δεκάδων πρακτόρων στο Άγιο Όρος, ενδεδυμένοι το μοναχικό σχήμα, και για πακτωλό χρημάτων μέσω χορηγιών που στηρίζουν τις θέσεις της Μόσχας και είναι εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν έχουν κοπάσει.

Συγκεκριμένες Μονές, σύμφωνα με ηγουμένους και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, κατηγορούνται ότι έριξαν νερό στο μύλο της ρωσικής προπαγάνδας και διατηρούσαν στενότατους δεσμούς με τα εκλεκτά πρόσωπα της Μόσχας, συνήθως επιχειρηματίες που υποστηρίζονταν ανοικτά από το Κρεμλίνο.

Άκριτα, χωρίς όριο και μέτρο και αγνοώντας την «πνευματική τους αρχή», που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Αυτό που ενδιέφερε τις Μονές ήταν να δείξουν έργο. Παραγνωρίζοντας πως πίσω από τις «ομόδοξες» και «φιλάδελφες» γενναίες ενισχύσεις των Ρώσων υπήρχαν άλλα σχέδια και βλέψεις.

Οι περισσότερες Μονές που δεν έκρυψαν ποτέ την συμπάθειά τους για τη Μόσχα, κρατούν πια ίσες αποστάσεις. Δημοσίως τουλάχιστον. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φτάνει αύριο στο Άγιο Όρος.

Με ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της Ουκρανίας και καταδικάζοντας την στάση που ακολούθησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος συνεχίζει να «ευλογεί» τον πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Βαρθολομαίος το δήλωσε ξεκάθαρα: «αν ήμουν στη θέση του Πατριάρχη Μόσχας θα είχα παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ας με έβαζαν και φυλακή».

Η προχθεσινή ανακοίνωση της Ιερής Κοινότητας του Αγίου Όρους έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον εκκλησιαστικό χώρο. Στην ανακοίνωση το Άγιο Όρος δεν καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, δηλώνει πως εντείνουν τις προσευχές τους για να σταματήσει μία διένεξη στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2014!

Καμία καταδίκη της ρωσικής εισβολής και απλά «ευχολόγια» για να λήξει ο πόλεμος. Στα μοναστήρια του Αγίου Όρους υποστηρίζουν πως η κοινή ανακοίνωση δεν τους εκφράζει και δηλώνουν έκπληκτοι με το ύφος της ανακοίνωσης.

«Είναι εκτός της γραμμής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και φυσικά είναι σαν να κλείνουμε τα μάτια και να μην βλέπουμε έναν πόλεμο που προκάλεσε η ρωσική εισβολή», σημειώνει Ηγούμενος μοναστηριού του Αγίου Όρους που δηλώνει αντίθετος με την «κοινή» ανακοίνωση.

Τη σύνταξη της «χλιαρής» και προσεκτικής – υπέρ των Ρώσων- ανακοίνωσης του Αγίου Όρους αποδίδουν στον Πρωτεπιστάτη της ιερής κοινότητας που προέρχεται από τη Μονή Βατοπαιδίου. Ένα μοναστήρι που παραδοσιακά τάχθηκε με κάθε τρόπο και στήριξε τις θέσεις της Ρωσίας.

Μάλιστα στο Άγιο Όρος εκφράζουν την απορία τους με την «ανοχή» του Οικουμενικού Πατριάρχη σε τέτοιες «εκτός γραμμής» τοποθετήσεις και τον καλούν, τώρα που θα βρίσκεται στο Άγιο Όρος, «να τους τραβήξει το αυτί για τον διχασμό που έχουν προκαλέσει. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά θα το πράξει», όπως λένε χαρακτηριστικά.