π. Γεώργιος Λέκκας: Πεντηκοστή

του Πρωτοπρεσβύτερου Δρ. Γεωργίου Λέκκα, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

Τί ακριβώς συνέβη την πρώτη μέρα της αναδημιουργίας του Κόσμου σε όλους εκείνους που πίστεψαν στον Χριστό;

Ένα βίαιο φύσημα σαν από αέρα που σε άλλη περίπτωση θα γέμιζε φόβο όσους το άκουσαν, τώρα γεμίζει την καρδιά τους αγάπη για τον Κύριο Ιησού, ατράνταχτη αναγνώριση της Θεότητάς Του, επιθυμία για ολοκληρωτική προσκύνηση της Παναγίας Τριάδος, ιερό σύνδεσμο αγάπης μεταξύ τους και ανάγκη να μεταφέρουν το μήνυμα της εν Αγίω Πνεύματι αναδημιουργίας του Κόσμου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Αυτό που έζησαν οι Μαθητές την ημέρα της Πεντηκοστής ήταν η επιστροφή στον Παράδεισο. Ολόκληρη η ύπαρξή τους διαποτίζεται από τις ενέργειες της Παναγίας Τριάδος κι αυτοί παραιτούνται ολοκληρωτικά κι από την παραμικρότερη αντίσταση στη Θεία Παρουσία.

Παραμένουν ορθάνοιχτοι στο θείο ρεύμα που τους κατακλύζει και η καρδιά τους κλαίει από αγάπη για τα θεία δώρα που λαμβάνουν χωρίς να τ’ αξίζουν, χωρίς να τα δικαιούνται και που θα τους ήταν αδύνατο ποτέ ακόμα και να τα φανταστούνε.

Ο Ιησούς πλέον δεν τους λείπει. Μιλάει απευθείας στην καρδιά τους καθώς έχουν γίνει τώρα ένα μαζί Του. Θα μπορούσαν ακόμα και να πεθάνουν εκείνη την ώρα στην επιθυμία τους να καταστήσουνε γνωστό στους πάντες πως η Παναγία Τριάς έφτιαξε τον Κόσμο ώστε αυτός να γίνει ένα μαζί Της.

Ποιος βρήκε αμύθητο θησαυρό που αυξάνεται καθώς μοιράζεται και δεν θα ήθελε να τον προσφέρει σ’ όλους; Ποιος βρήκε αστείρευτη πηγή που όσο αντλείται τόσο αυξάνουν τα αποθέματά της και δεν θα ήθελε να έρθουν και να αντλήσουν όλοι;

Ποιος βρήκε τροφή που δεν τελειώνει αλλά αντιθέτως αυξάνει όσο μοιράζεται και δεν θα ήθελε να τρώνε όλοι ώστε να μην τελειώσει ποτέ ούτε και για τον ίδιο;

Την Πεντηκοστή οι Μαθητές και πλήθος κόσμου γνώρισαν ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ο απόλυτος θησαυρός, η αστείρευτη πηγή και η αιώνια τροφή και πως αντίθετα με τα υλικά πράγματα του κόσμου τούτου, Αυτός αυξάνεται όσο περισσότερο μοιράζεται ώστε να μην Τον στερηθεί πλέον κανένας.

Την ημέρα της Πεντηκοστής η Θεία Τράπεζα της Ουράνιας Βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος έγινε πάλι μονίμως προσβάσιμη σε όλους. Πρώτη μέρα της δεύτερης δημιουργίας του Κόσμου, η πρώτη μέρα της ζωής της Εκκλησίας.