π. Γεώργιος Λέκκας: Η Παναγία

του Πρωτοπρεσβύτερου Δρ. Γεώργιου Λέκκα, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

Η Παναγία Μητέρα του Θεού πραγματοποίησε, στον μέγιστο βαθμό για άνθρωπο, διαστολή ώστε να χωρέσει μέσα της τον αχώρητο Θεό πριν, κατά την Θεία Ενσάρκωση και μετά την εις τους Ουρανούς Ανάληψή Του.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η Παναγία αποτελεί το πιο σιωπηλό πρόσωπο στην Ιστορία της Θείας Οικονομίας: Έζησε μέσα στη σιωπή του Ιερού μέχρι τον Ευαγγελισμό της, στη σιωπή αφότου ανέλαβε δημόσια δράση ο Υιός της κατά τον γάμο στην Κανά, στην σιωπή από την Ανάληψη του Κυρίου Ιησού και μέχρι την εις τους Ουρανούς Μετάστασή της.

Τί κρύβεται σε αυτό το μυστήριο της εκκωφαντικής σιωπής της Παναγίας που μαρτυρείται σε όλα τα κείμενα των Ιερών Ευαγγελίων; Μάλλον η πλήρης ταύτισή της με το θείο θέλημα και τον λόγο του Υιού και Θεού της πριν, κατά και μετά την έλευσή Του σε αυτόν τον κόσμο.

Η Πτώση είχε ως αποτέλεσμα να δεθούν με διαβολικές κλωστούλες άνθρωποι και κόσμος. Ό,τι έπρατταν άνθρωποι και δαίμονες έως την έλευση του Θεού στον κόσμο εργαζόταν τον θάνατο και τον αύξανε μέσα στον κόσμο.

Ο Χριστός μοιάζει να λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος στο Σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου. Γιατί μόνο ο Χριστός μπορούσε και μπόρεσε να εξαπατήσει τον Θάνατο με τον δικό Του θάνατο και να γίνει απαρχή και ευκαιρία Αιώνιας Ζωής για κάθε καταδικασμένο.

Ο Χριστός λειτούργησε και λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος που μάς χωράει όλους και μάς κλέβει έναν-έναν από τον Θάνατο αρκεί να Του ανοιχτούμε. Ο Χριστός μάς χωράει μέσα Του στον βαθμό που εμείς κάνουμε μέσα μας χώρο για Εκείνον.

Εκείνη που χώρεσε μέσα της τον Χριστό σε απόλυτο βαθμό για άνθρωπο είναι η Παναγία μας, για τούτο και τιμάται από την Εκκλησία Του πάνω απ’ όλους τους Αγίους. Αν ο Απόστολος Παύλος διακήρυξε πρώτος στην Ιστορία του Χριστιανισμού «ζω δε ουκέτι εγώ, ζει δε εν εμοί Χριστός», αυτό ισχύει κατ’ απόλυτο τρόπο για την Κυρία Θεοτόκο, που αποτελεί έτσι για την ορθόδοξη συνείδηση των πιστών και την κατεξοχήν Θεοφόρο.

Η Παναγία χώρεσε μέσα της τον Θεό σε απόλυτο, για άνθρωπο, βαθμό πριν, κατά και μετά την έλευσή Του σε αυτόν τον κόσμο. Η Παναγία μας σιωπά στα Ιερά Κείμενα γιατί είναι το κατεξοχήν πρόσωπο που έζησε ως «πεθαμένο» με θέληση τη θεία θέληση του Υιού της, με έγνοια της την έγνοια του Υιού της για τη σωτηρία του Κόσμου και με λόγο της τα Θεία Λόγια Εκείνου.

Η Παναγία σιωπά ως να ήταν νεκρή γιατί δεν θέλει να έχει άλλη ζωή από τη Ζωή του Υιού της. Η ζωή της αποτελεί μαρτυρία ζωής ανθρώπου που έζησε σε απόλυτο βαθμό για τα ανθρώπινα μέτρα μέσω του Θεανθρώπου Ιησού, ο οποίος αν και έλαβε ανθρώπινη σάρκα από Αυτήν ως Θεάνθρωπος την ανέλαβε μέσα του όλη.

Η Παναγία μας είναι η Πρώτη Κυρία της Εκκλησίας γιατί πέτυχε σε απόλυτο βαθμό για άνθρωπο να μην έχει άλλη ζωή παρά τη Ζωή του Υιού της.

Η σιωπή της ηχεί μες στους αιώνες ως εκκωφαντική μαρτυρία διαστολής Αυτής που αξιώθηκε να γίνει η ιερότερη Κατοικία του Θεού προσφέροντάς Του όχι μόνο το σώμα της αλλά και ολόκληρη την ύπαρξη της.
Εισόδια της Θεοτόκου, 21.11.2022.

Ο π. Γεώργιος Λέκκας είναι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Σπούδασε Νομικά, Φιλοσοφία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Παρίσι 4) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Γαλλίας (2000-2005), δίδαξε ελληνική φιλοσοφία στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση (2005-2017). Η τελευταία ποιητική συλλογή του με τον τίτλο ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εκδόθηκε από Το Κοινόν των Ωραίων Τεχνών (Αθήνα, 2021, σσ.79), ενώ το δοκίμιό του με τον τίτλο: Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Εκάτη (Αθήνα, 2022, σσ. 171).