Ούτε η Μόσχα δεν εξέδωσε τέτοια σκληρή ανακοίνωση όπως το Πατριαρχείο Σερβίας για τη Λαύρα του Κιέβου

© Ορθόδοξη Εκκλησία Σερβίας

Της Έφης Ευθυμίου

Με μια σκληρή ανακοίνωση -που όμοιά της δεν έχει εκδώσει ούτε το Πατριαρχείο Μόσχας- ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος καταδικάζει την απόφαση των ουκρανικών αρχών να τερματίσουν τη συμφωνία παραχώρησης τμήματος της Μονής Λαύρας του Κιέβου στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο (του Πατριαρχείου Μόσχας), ως “κρατική τρομοκρατία έναντι της Εκκλησίας στην Ουκρανία”.

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι ουκρανικές αρχές στους ιερείς της Ουκρανικής Εκκλησίας προκειμένου να εγκαταλείψουν το μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου, καθώς θεωρείται ότι λειτουργεί ως κέντρο διάδοσης της ιδεολογίας του “ρωσικού κόσμου”.

Μάλιστα, ο ηγούμενος της Μονής έχει βραβευτεί από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, σε σημερινό μήνυμα του με σκληρές εκφράσεις καταφέρεται εναντίον τόσο των ουκρανικών αρχών όσο και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Κάνει λόγο για “μη κανονική σχισματική δομή που αυτοαποκαλείται Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά στερείται ακόμη και των πιο βασικών χαρακτηριστικών του να είναι Εκκλησία. Ασφαλώς, ακόμη και αν η αριθμητική υπεροχή ήταν υπέρ της μη κανονικής δομής, δηλαδή σε βάρος της κανονικής Εκκλησίας, αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα σε οντολογικό επίπεδο: η Εκκλησία είναι η Εκκλησία, και μια παράνομη παρασυναγωγή μπορεί να γίνει Εκκλησία μόνο μέσω της μετάνοιας και της κανονικής διαδικασίας, όχι επειδή κάποιος το έγραψε κάπου με στύλο”.

Η ευθεία αυτή επίθεση του Πατριαρχείου Σερβίας έχει αποδέκτη όχι μόνο την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος -ως ο μόνος που έχει το προνόμιο χορήγησης Αυτοκεφαλίας- έχει δώσει τον Τόμο στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, τονίζει στο μήνυμα του ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο “αναγνωρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, ενώ μόνο τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες, που αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του Ορθόδοξου κόσμου ως προς τον αριθμό των πιστών τους, αναγνωρίζουν τη μη κανονική σχισματική δομή”.

Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος τονίζει ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία “με βαθιά ανησυχία παρατηρεί την υπομονή των Αγίων στην Ουκρανία, τις πιέσεις τη βία και τις διώξεις που διεξάγει η τωρινή ουκρανική κυβέρνηση εναντίον της κανονικής Εκκλησίας, και ως εκ τούτου, εναντίον της πλειοψηφίας των δικών της πολιτών, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στη χώρα”.

Στην ίδια γραμμή με πρόσφατες δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου, ο κ. Πορφύριος κάνει λόγο για διώξεις από την πλευρά της κυβέρνησης, “πιστά αντίποινα των σοβιετικών διώξεων εναντίον της Εκκλησίας” καθώς και για παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Ουκρανία.