Ουκρανικές θρησκευτικές οργανώσεις: Ο εμβολιασμός είναι ατομική υπόθεση

© vrciro.org.ua

Του Κώστα Ονισένκο

Οι Ουκρανικές θρησκευτικές οργανώσεις δεν θεωρούν ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρικό ζήτημα που έχει αναφορά σε θρησκευτικούς κανόνες. Ως εκ τούτου, δεν έχουν διαφωνία στο ζήτημα του εμβολιασμού.

Ωστόσο εφιστούν την προσοχή των αρχών όσον αφορά στον μη-υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού, καθώς πρόκειται για απόφαση που πρέπει να πάρει ο καθένας για τον εαυτό του, έχοντας λάβει σωστή ενημέρωση.

Ακόμα, ζητούν από τις αρχές να διασφαλίσουν πρόσβαση στο εμβόλιο σε όλους όσους έχουν ανάγκη, ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης. Αυτά είναι τα κυριότερα μηνύματα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Παν- Ουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και θρησκευτικών οργανώσεων.

Η ανακοίνωση

“Από την αρχή της καραντίνας στην Ουκρανία οι Εκκλησίες και οι θρησκευτικές οργανώσεις τηρούν το όλους τους κανόνες της καραντίνας και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των λειτουργιών, άλλων θρησκευτικών εκδηλώσεων και κοινωνικής δράσης.

Πολλές θρησκευτικές κοινότητες (σ.σ. ενορίες) οργάνωσαν online μεταδώσεις των λειτουργιών τους ενώ η πρόσβαση των πιστών στους ναούς γίνεται μόνο με προστατευτική μάσκα, τηρουμένων των προτεινόμενων -από τις αρχές- αποστάσεων, με την χρήση αντισηπτικών μέσων και άλλων λαμβανομένων μέτρων για την διασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Η μάχη κατά της απειλής του κορονοϊού μπήκε σε νέα φάση, η οποία -σύμφωνα με τη μαρτυρία των ειδικών- είναι και περισσότερο αποτελεσματική- ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Φτάνοντας και σε αυτή τη φάση, προσπαθούμε και εδώ να βοηθήσουμε την κοινωνία, τις κρατικές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση να νικήσουν την πανδημία.

Η ανοσοποίηση είναι δοκιμασμένη οδός για την δημόσια υγεία, για περισσότερο από έναν αιώνα. Επίσης, επιβεβαιώνουμε τη θέση μας ότι ο εμβολιασμός ως ιατρική πράξη δεν έχει θρησκευτική συνιστώσα και δεν εμποδίζει την άσκηση θρησκευτικής ελευθερίας. Δεν υπάρχει απαγόρευση εμβολιασμού στους θρησκευτικούς κανόνες μας, καθώς αυτό το ζήτημα ανήκει στην αρμοδιότητα των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου.

Ωστόσο, απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες δημόσιες αρχές να διασφαλίσουν, καταρχήν, τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού και να μην δημιουργήσουν συνθήκες ανοιχτού ή έμμεσου εξαναγκασμού, παραβιάζοντας έτσι τα φυσικά ανθρώπινα δικαιώματα. Τίποτα, ούτε καν πανδημία, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την καθιέρωση ολοκληρωτικού ελέγχου στον άνθρωπο.

Ζητάμε επίσης από τις δημόσιες αρχές να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων σε όσους έχουν ανάγκη, ειδικά σε εκείνους που έχουν φτωχοποιηθεί εξαιτίας της πανδημίας. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε εκείνους που είναι έτοιμοι να προμηθευτούν το εμβόλιο και να εμβολιαστούν χωρίς καθυστέρηση, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν, επειδή η σειρά τους για τον δωρεάν εμβολιασμό απέχει πολύ.

Ειδικό καθήκον και αποκλειστική αρμοδιότητα του κρατικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης είναι ο έλεγχος των φαρμάκων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Καλούμε την ηγεσία του κράτους και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να εκπληρώσουν αυτήν τη λειτουργία με απόλυτη ακεραιότητα και να ενημερώσουν ευρέως το κοινό, έτσι ώστε οι πολίτες μας να μπορούν να κάνουν μια πλήρως ενημερωμένη, λογική και υπεύθυνη επιλογή για την υγεία τους.

Το Παν-Ουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων είναι ανοιχτό σε διάλογο με ειδικούς, κρατικές αρχές και τοπική αυτοδιοίκηση στον κοινό μας αγώνα κατά της πανδημίας και εκφράζει την ετοιμότητά του για κάθε δυνατή βοήθεια. Σας διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για τη νίκη κατά της επιδημίας COVID-19 και για την υγεία των γιατρών και όλων των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, κάτι που είναι εφικτό μόνο με τη βοήθεια του Παντοδύναμου και μέσω της αποτελεσματικής μας συνεργασίας”.