Ως εκ θαύματος σώθηκε η Μονή του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού

Πώς γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα το μοναστήρι στα Μέγαρα. Το «άγγιξαν» οι φλόγες και άλλαξαν κατεύθυνση την τελευταία στιγμή. Προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ξωκλήσια και παρεκκλήσια

«Ηταν σαν ένα αόρατο χέρι να έγινε η ασπίδα του μοναστηριού» αποκαλύπτει ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.

Από θαύμα σώθηκε η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Μακρυνού στα Μέγαρα, που γιόρταζε χθες Τρίτη, από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στα Γεράνεια Ορη. Χιλιάδες στρέμματα πράσινης γης και δεκάδες σπίτια έγιναν στάχτη.

Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ό,τι βρήκε στο πέρασμα της. Αποκαΐδια, ξερά ξύλα και μαυρίλα αντικρίζει κάποιος που επισκέπτεται την περιοχή. Οι κάτοικοι θρηνούν τον κόπο μιας ζωής.

Παράλληλα, ξωκλήσια, ιερές μονές και παρεκκλήσια απειλήθηκαν από την φωτιά. Κάποια καταστράφηκαν, ορισμένα έπαθαν σοβαρές ζημιές και άλλα γλίτωσαν από θαύμα, αφού η φωτιά τα «άγγιξε», αλλά τελευταία στιγμή άλλαξε κατεύθυνση.

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στην ιερά μονή Αγίας Παρασκευής στο Μάζι πολλά κελιά παραδόθηκαν στις φλόγες. Καλόγεροι, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Πυροσβέστες έδιναν μάχη και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια όλη τη νύχτα, ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί και κάψει ολοσχερώς το μοναστήρι. Αρκετά κελιά, όμως, κάηκαν και καταστράφηκε ένα κομμάτι του μοναστηριού. Οι καλόγεροι με ιδιαίτερη κατάνυξη και με δάκρυα στα μάτια έκαναν λιτανεία με την ιερή εικόνα που κατάφεραν να σώσουν από τις φλόγες.

Ο Ηγούμενος της μονής Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι «η φωτιά πήγε στην ανατολική πάνω πτέρυγα και έκαψε τη μισή. Δηλαδή μπήκε μέσα και κάηκαν 4 κελιά κάτω και άλλα 4 πάνω. Το ένα ήταν παρεκκλήσιο και εκεί είχαμε το σκευοφυλάκιο της μονής και τα ιερά σκεύη, τα οποία κάηκαν ολοσχερώς».

Ως εκ θαύματος σώθηκε την τελευταία στιγμή η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες των Γερανείων, σε μία -μέχρι πριν μία εβδομάδα- πευκόφυτη πλαγιά, σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων.

Σήμερα, υψώνεται ανάμεσα σε καμένα ξύλα και στάχτες. «Ήταν σαν ένα αόρατο χέρι να έγινε η ασπίδα του μοναστηριού» αποκαλύπτει με συγκίνηση ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Γεωργίου, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος και διευκρίνισε ότι «η φωτιά έφτασε μέχρι το μοναστήρι και κάηκαν κάποιες δεξαμενές και οι σωλήνες της αποχέτευσης. Ωστόσο, παρόλο που υπήρχαν πολλά δέντρα και ξύλινα κτήρια η φωτιά με την χάρη και την θαυματουργή επίσκεψη του Αγίου Ιωάννη και του πατρός Δαμασκηνού, κτήτορα της μονής, άλλαξε κατεύθυνση και το μοναστήρι σώθηκε».

Ο π. Προκόπιος, επίσης, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αμέσως. Όλο το βράδυ υπήρχαν πυροσβέστες, ώστε να μπορούν να σώσουν την μονή, ενώ έκανε γνωστό ότι εκείνες τις μέρες οι αδελφές της μονής είχαν απομακρυνθεί. «Είχε παραμείνει στην μονή μόνο ο π. Αλέξανδρος Κουργιαλής -εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μεγάρων- για να κατευθύνει τους πυροσβέστες, επειδή στον χώρο υπάρχουν και εστίες με γκάζι. Ο π. Αλέξανδρος θυσιαστικά από την πρώτη στιγμή ήταν εκεί και υπερέβη του εαυτού του για την βοήθεια της μονής μας».

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΧΙΑΡΧΕΣ

Επίσης, στο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών στο Δερβένι, η Αγία Τράπεζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το χρυσό τέμπλο, δυστυχώς, δεν υπάρχει πια, αλλά ούτε και οι ιερές εικόνες διασώθηκαν. Στον απολογισμό αυτής της κακουχίας συμπεριλαμβάνονται ιερά σκεύη, κειμήλια, ιστορικά Ευαγγέλια.

Δεν έπαθαν τίποτα τα ιερά λείψανα και το Τίμιο Αίμα του Αγίου, λίγο πριν την ημέρα της γιορτής του

Η ιερά μονή γιόρταζε χθες Τρίτη, ημέρα μνήμη της Γ’ ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ωστόσο η γιορτή δε θύμιζε τα προηγούμενα έτη.

Κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής του παππού Αϊ- Γιάννη, όπως αποκαλείται ακόμα από τους Μεγαρείς, εκατοντάδες προσκυνητές καταφθάνουν στη μονή πεζοπορώντας για να εκπληρώσουν τα τάματά τους.

Εφέτος, τελέσθηκε μόνο ιερά αγρυπνία με προσευχή για όλους όσοι υπέφεραν τις τελευταίες ημέρες, ενώ για λόγους ασφαλείας δεν επετράπη η συμμετοχή πιστών.

Η ιστορία της σύστασης της μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων και κατοχυρώνεται από μαρτυρίες και ιστορικές πηγές, ενώ τα λείψανά του αγίου -που σώθηκαν από θαύμα- φυλάσσονται στο εσωτερικό του μοναστηριού από το 1970, καθώς και το τίμιο αίμα «το εκχυθέν εκ της κεφαλής» του, όπως αναγράφεται στη λειψανοθήκη του.

Η χαριτόβρυτη λειψανοθήκη του προδρομικού αίματος που περιέχει και τεμάχιο τιμίου ξύλου είναι κειμήλιο από την Κωνσταντινούπολη, που είχε κλαπεί από τους Σταυροφόρους και είχε μεταφερθεί στη Βενετία.

Η Μητρόπολη από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Μεγάρων και όλες τις τοπικές αρχές, ενώ, όπως δήλωσε ο π. Προκόπιος, μόλις καταγραφούν όλες οι ζημιές και οι ανάγκες, θα υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της Εκκλησίας που παροικεί στα Μέγαρα, ώστε να συνδράμει όσο και όπως μπορεί προς την ανακούφιση των πληγέντων.

Εξάλλου, πάντοτε η τοπική Εκκλησία, με τις εντολές και τις κατευθύνσεις του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου, στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες και τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Απόστολος Σπύρου

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”