Εντοπίστηκαν 18 σοροί στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης – Διερευνάται αν πρόκειται για μετανάστες (upd)

Φωτό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:52

Δεκαοχτώ σοροί εντοπίστηκαν πλησίον παραπήγματος, στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα, στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

«Με δεδομένο ότι από τις γύρω περιοχές δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης ή αγνοουμένων κατοίκων διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα», τόνισε.

«Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής.
Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα που βρίσκονται στην περιοχή.
Ήδη από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών.
Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αποφασίστηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

Με απόλυτη τάξη και με απόλυτη επιτυχία εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

«Με απόλυτη τάξη και με απόλυτη επιτυχία εκκενώθηκε ένα μεγάλο νοσοκομείο, υπό δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σχολιάζοντας τον συντονισμό της επιχείρησης ασφαλούς μεταφοράς των ασθενών μετά την απόφαση εκκένωσης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και την κατάσταση των ασθενών.

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επεσήμανε πως ο ίδιος μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη και σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συντόνισαν την ασφαλή μεταφορά όλων των ασθενών. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, τόνισε  ότι αυτό που έγινε από χθες το βράδυ «ήταν ένα ουσιαστικό επίτευγμα».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «η κατάσταση όλων των νοσηλευομένων είναι καλή, αντίστοιχη με την κατάστασή τους στο Νοσοκομείο και υπό αυτή την έννοια δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο πέραν από αυτόν της αρχικής τους νόσου».

Όταν ξεκίνησε η φωτιά αυτό που δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα στον νοσοκομείο ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση. Δηλαδή, ο καπνός και η στάχτη. «Και γι’ αυτό κρίναμε σκόπιμο να γίνει άμεση εκκένωση. Εκκενώσαμε μέσα σε 4 ώρες. Τις τελευταίες δύο ώρες επειδή επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο η κατάσταση έπρεπε να επισπεύσουμε ακόμα περισσότερο γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε κι ένα πλοίο, όπου μεταφέραμε 70 ασθενείς. Αυτούς τους ασθενείς τώρα, τους 20 που είναι επιβαρυμένοι, τους μεταφέρουμε με ασθενοφόρα, έτσι ώστε να έχουν συνεχή ιατρική παρουσία δίπλα τους και με επαρκές οξυγόνο και τους υπόλοιπους με το πλοίο θα τους μεταφέρουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου θα συνεχίσουν τη νοσηλεία τους».
Από εδώ και πέρα, πρόσθεσε, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. «Αν η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας ενημερώσουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος και πως μπορεί να επανεκκινήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου, τότε θα μεταφέρουμε τους ασθενείς πίσω όπως πρέπει και θα το κάνουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όπως κάναμε και την εκκένωση».
Ο κ. Βαρτζόπουλος διευκρίνισε δε, πως δεν θα παραμείνει κανένας ασθενής στο «πλωτό» νοσοκομείο λέγοντας: «Δεν θα μείνει κανείς εκεί. Μπήκαμε χθες αργά το βράδυ, τα ξημερώματα, και τώρα το πλοίο έφυγε για Καβάλα και θα μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Δεν στήνουμε πλωτό νοσοκομείο. Τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, με συνεχή ιατρική παρουσία και συνεχή νοσηλευτική φροντίδα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας».

Στην απόφαση μεταφοράς των ασθενών με ασθενοφόρα σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας οδήγησε η εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου επελαύνει σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τις φλόγες να είναι ορατές μετά τη 01.00 στην ευρύτερη περιοχή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η καταστροφική πορεία της φωτιάς -παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης- συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες  Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.

Τις τελευταίες ώρες τουρίστες και κάτοικοι των εν λόγω περιοχών κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας οδηγία της Πολιτικής Προστασίας που εστάλη μέσω 112.

Κομοτηνή: Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό Κομοτηνής -Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα

Σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η τροχαία και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η διακοπή οφείλεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ’ τα ξενοδοχεία που διαμένουν».

Ο κ. Τοψίδης συμπλήρωσε: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει ο τόπος μας και φυσικά το Επιμελητήριο μας θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κρίσης».

Χθες το απόγευμα μετέβη στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλη Γκουντούφα.

Μεταφορά ηλικιωμένων σε δομές της Μητρόπολης

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».