Ολοκληρώθηκε η Γ’ Μοναστική Συνάξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Αίτημα για αγιοκατάταξη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γ´ Μοναστικής Συνάξεως της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνήλθε στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Fresno, California, μεταξύ 9-11 Οκτωβρίου 2023, με γενικό θέμα: Ο Μοναχισμός ως αρωγός της Ενορίας.

Εισηγήσεις παρουσίασαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, ο Αρχιμ. Παίσιος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Αντωνίου Αριζόνας, ο Ιερομ. Αντύπας Ιβηρίτης και ο Αρχιμ. κ. Γεδεών Βαρύτιμος, προιστάμενος της κοινότητος Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Jackson Heights, New York, ενώ θερμό καλοσώρισμα απηύθυνε η Γερόντισσα Μαρκέλλα, Ηγουμένη της φιλοξενούσης Μονής.

Την 10η Οκτωβρίου, προ της ενάρξεως των εργασιών, ετελέσθη λαμπρό συλλείτουργο στο Καθολικό της Μονής προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, και συλλειτουργούντων των Μητροπολίτου Αγ. Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, Θεοφιλ. Επισκόπων Φωκαίας κ. Ιωάννου και Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα, ως και των Πανοσιολ. Ηγουμένων των εν Η.Π.Α. Ι. Μονών της Αρχιεπισκοπής. Άπαντες οι συλλειτουργήσαντες μετέβησαν, μετά ταύτα, στον όπισθεν του Ι. Βήματος του Καθολικού της Μονής κείμενο τάφο του κτίτορος αυτής μακαριστού Μητροπολίτου Αγ. Φραγκίσκου κυρού Αντωνίου, επί του οποίου ετέλεσαν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας αυτού ψυχής.

Ο Επίσκοπος Ναζιανζού ενημέρωσε την Σύναξη επί του οσιακού βίου και της προσωπικότητος του αειμνήστου Επισκόπου Αβύδου κυρού Γερασίμου, καθώς και επί της πορείας του υπό της Ι. Επαρχιακής Συνόδου υποβληθέντος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αιτήματος αγιοκατατάξεως αυτού.

Ευρείας συζητήσεως γενομένης, αποφασίσθηκε όπως:

Η Μοναστική Σύναξη:

α) υποβάλει στον Αρχιεπίσκοπο και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο ολοκληρωμένο φάκελλο για την ασφαλή και ευεργετική επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων με την ευθύνη των Ιερών Μονών.

β) υποβάλει στον Αρχιεπίσκοπο και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο αίτημα για σύσταση Μικτής Επιτροπής προς εξέταση τόσον του οικείου άρθρου του Συντάγματος όσο και των ειδικών κανονισμών, στα πλαίσιατής εν εξελίξει διαδικασίας αναθεωρήσεως αυτού.

γ) η επομένη Δ´ Μοναστική Σύναξη πραγματοποιηθεί, συν Θεώ, στα πλαίσια της προσεχούς Κληρικολαικής Συνελεύσεως στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.