Ολοκληρώθηκε η 25η συνεδρίαση της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ

Συνήλθε στην 25η συνεδρίασή της η Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και με την συμμετοχή του Μητροπολίτου κ. Ισαάκ (Πατριαρχείο Αντιοχείας), του Επισκόπου Δομοντεδόβου, εκπροσώπου του Μητροπολίτου Δούβνης κ. Ιωάννου (Αρχιεπισκοπή των ορθοδόξων ενοριών ρωσικής παραδόσεως-Πατριαρχείο Μόσχας), του Επισκόπου κ. Ιουστίνου (Πατριαρχείο Σερβίας), του Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, εκπροσώπου του Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και του Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείο Γεωργίας) και του Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου – Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Οι επίσκοποι υποδέχθηκαν θερμά τα νέα μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως, τον Επίσκοπο Δομοντεδόβου κ. Συμεών και τον Επίσκοπο κ. Ιουστίνο.

Κατόπιν, επικεντρώθηκαν στα σημαντικά διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Ορθοδόξων ενοριών στο Βέλγιο σύμφωνα με νέα νομοθεσία που διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατικών αρχών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Όσον αφορά εις την Φλάνδραν, θέματα όπως η αναγνώριση των ένοριών, η ψηφιοποίηση, ο κατάλογος των μελών του ιερού κλήρου, η ποιμαντική φροντίδα στα νοσοκομεία και άλλα εξετάσθηκαν με προσοχή από τους επισκόπους. Ενημερώθηκαν επίσης για τις ρυθμίσεις που υπάρχουν όσον αφορά την διαδικασία αναγνωρίσεως των ενοριών στις περιφέρειες της Βαλλονίας και των Βρυξελλών.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου ενημέρωσε τους επισκόπους σχετικά με την Ορθόδοξη παρουσία στην Ολλανδία. Ιδιαιτέρως δε για την λειτουργία του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Άγιος Ειρηναίος» στο Πανεπιστήμιο του Ναιμέχεν καθώς και για την αναγνώριση της «Ορθοδόξου Αρχής Αποστολής». Συζήτησαν επίσης και για την ζωήν και τις εξελίξεις της παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Η λειτουργία του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Απόστολος Παύλος» κατά τα δύο τμήματά του (ολλανδόφωνο και γαλλόφωνο) καθώς και ορισμένες πτυχές της ορθοδόξου εκπαιδεύσεως στο Βέλγιο εξετάσθηκαν επίσης από του επισκόπους, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την τάση περιθωριοποιήσης του μαθήματος των θρησκευτικών στα δημοσια και κοινοτικά σχολεία του Βελγίου. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την έλλειψη διδασκόντων το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών και κάνουν έκκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους Αρχιερείς είναι οι τρόποι βελτίωσης της ποιότητας του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος.

Οι Ιεράρχες μίλησαν επίσης και για τα συλλείτουργα στις τρεις χώρες και συζήτησαν γύρω από την δυνατότητα πραγματοποιήσεως στο μέλλον προσκυνηματικών επισκέψεων.

Τέλος, οι επίσκοποι αντάλλαξαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την δράση και την ζωή των επισκοπών τους.

Η επομένη συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ προβλέπεται για την 6η Ιουνίου 2023.

Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ δημιουργήθηκε κατόπιν της αποφάσεως της 4ης Προσυνοδικής Διασκέψεως που συνεκλήθη στο Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.