Ολοκληρώθηκε η 23η συνεδρίαση της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ

Η εικοστή τρίτη συνεδρίαση της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ (CEOB-OBB) πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω της υγιειονομικής κρίσης, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, υπό την Προεδρία του Μητρπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρα (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και με την συμμετοχή του Επισκόπου κ. Λουκά (Πατριαρχείο Σερβίας), του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), του Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, εκπροσώπου του Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), του Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείο Γεωργίας) και του Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου-Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Οι αρχιερείς αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την υγιεινομική κρίση με την εκ νέου επιδείνωση της πανδημίας στις τρεις χώρας της Μπενελούξ και τις συνέπειες που πιθανόν θα έχει αυτή στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τις συναθροίσεις των πιστών στους ναούς. Ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο σχετικά με τις συναντήσεις που είχε, ως επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις χώρες αυτές, με τους Πρωθυπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες τόσο του Βελγίου όσο και του Λουξεμβούργου, και των οποίων συναντήσεων το θέμα ήταν κυρίως αυτό της αυστηρής τηρήσεως των μέτρων που λαμβάνονται αλλά και η ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων υπέρ του εμβολιασμού. Για αυτό, ενώπιον της εκ νέου ανησυχητικής έξαρσης των κρουσμάτων και έχοντας υπόψη τα τωρινά δεδομένα της ιατρικής που καταδεικνύουν ότι, μέχρι στιγμής, ο εμβολιασμός, παράλληλα με τα άλλα μέτρα προστασίας, είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την μείωση της μεταδόσεως της νόσου. Οι αρχιερείς παροτρύνουν τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να αποδέχονται την βοήθεια της ιατρικής επιστήμης. Βεβαίως κάθε ανθρώπινο πρόσωπο έχει την ελευθερίαν να επιλέξει μετά πλήρους συνειδήσεως.

Κατόπιν όπως και οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες, οι επίσκοποι εδωσαν την συγκατάθεσή τους για την ίδρυση και λειτουργία μίας επιτροπής εμπιστευτικότητας για το σύνολο της Μπενελούξ της οποίας σκοπός θα είναι η διαχείριση και διαλεύκανση θεμάτων ηθικών καταχρήσεων στον εκκλησιαστικό χώρο, εάν υπάρξουν.

Επίσης το ζήτημα των υπευθύνων ποιμαντικής μερίμνης στις φυλακές του Βελγίου κα της Ολλανδίας και το νομικό καθεστώς που διέπει την διακονίαν τους, απετέλεσε ένα άλλον θέμα συζητήσεως και ποιμαντικού προβληματισμού των αρχιερέων.

Οι ιεράρχες εξέτασαν επίσης την κατάσταση και την πρόοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ολλανδία και κατόπιν αντάλλαξαν ειδήσεις και πληροφορίες γύρω από την δράση των επισκοπών.

Η επομένη συνεδρίαση της Επισκοπικής Συνελεύσεως θα διεξαχθεί την 16η Ιουνίου 2022.

Η Ορθόδοξοςη Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ δημιουργήθηκε κατόπιν αποφάσεως της 4ης Προσυνοδικής Διασκέψεως που συνεκλήθη στο Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.

Παρατίθεται η ανακοίνωση της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ:

Αγαπητοί μας χριστιανοί,

Ήδη εισερχόμεθα εις το στάδιον τον πνευματικόν που μας ετοιμάζει διά να υποδεχθώμεν τον εορτασμόν της κοσμοσωτηρίου Γεννήσεως του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Επιθυμία μας είναι να εορτάσωμεν δίχως τα περιοριστικά μέτρα που είχαμε κατά την περυσινήν περίοδον. Διά τούτο, ενώπιον της εκ νέου ανησυχητικής εξάρσεως των κρουσμάτων και έχοντες υπόψιν τα τωρινά δεδομένα της ιατρικής που καταδεικνύουν ότι, μέχρις στιγμής, ο εμβολιασμός, παραλλήλως προς τα άλλα μέτρα προστασίας, είναι το πλέον αποτελεσματικόν μέσον διά την μείωσιν της μεταδόσεως της νόσου, παροτρύνομεν τους πιστούς να τηρούν αυτά τα μέτρα προστασίας και να αποδέχονται την βοήθειαν της ιατρικής επιστήμης. Βεβαίως κάθε ανθρώπινο πρόσωπο έχει την ελευθερίαν να επιλέξη μετά πλήρους συνειδήσεως.

Διάπυροι είναι αι προσευχαί μας διά την ανάπαυσιν των κεκοιμημένων εκ της ασθενείας αυτής αλλά και διά την ταχείαν ανάρρωσιν των νοσούντων.

Απευθύνομεν πολλάς ευχάς και ευχαριστίας προς όλους τους ιατρούς, τους νοσηλευτάς, ανδρας και γυναίκας που αγωνίζονται κατά του θανατηφόρου αυτού ιού και διά την θεραπείαν των ασθενών.

Επί δε τούτοις, ευχόμεθα εις όλους τους πιστούς Ορθοδόξους Χριστιανούς να εορτάσουν με ευφροσύνην πνευματικήν, με υγιείαν ψυχής και σώματος και με πλουσίαν την θείαν χάριν τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της θείας Επιφανείας.