Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αντιοχείας, υπό την προεδρία του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου Ι΄, πραγματοποίησε τη δέκατη τρίτη τακτική και τη δέκατη τέταρτη έκτακτη συνεδρίασή της στο Μπάλαμαντ, στις 18 Οκτωβρίου 2022.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία των Μητροπολιτών: Βηρυτού και περιχώρων κ Ηλία, Τύρου και Σιδώνος και περιχώρων κ. Ηλία, Σαο Πάολου και πάσης Βραζιλίας κ. Δαμασκηνού, Βόστρων και Όρους των Αράβων κ. Σάββα, Εμμέσης και περιχώρων κ. Γεωργίου, Βύβλου, Βότρυος, Όρους Λιβάνου, και περιχώρων κ. Σιλουανού, Αρκαδίας και περιχώρων κ. Βασιλείου, Τριπόλεως, Χώρας και περιχώρων κ. Εφραίμ, Γαλλίας, Δυτικής και Νότιας Ευρώπης κ. Ιγνατίου, Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης κ. Ισαάκ, Βαγδάτης και Κουβέιτ κ. Γαττάς, Βρετανικών Νήσων και Ιρλανδίας κ. Σιλουανού, Zahle, Baalbek [Ηλιουπόλεως] και περιχώρων κ. Αντωνίου, Αμάσης και περιχώρων κ. Νικολκάου, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Φιλιππίνων κ. Βασιλείου, Μεξικού, Βενεζουέλας και Καραϊβικής κ. Ιγνατίου, Λαοδικείας και περιχώρων κ. Αθανασίου, Αργεντινής κ. Ιακώβου, Χαλεπίου, Αλεξανδρέττας και περιχώρων κ. Εφραίμ, Φιλιππόλεως Νήφωνος και εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αντιοχείας παρά τον Πατριάρχη Μόσχας. Παρών ήταν επίσης ο Επίσκοπος Γρηγόριος Khoury, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Η απουσία του Σαντιάγου και Χιλής κ. Σεργιού ήταν αιτιολογημένη. Ο Μητροπολίτης κ. Παύλος Γιαζίγκι, ο οποίος απουσίαζε λόγω αιχμαλωσίας, ήταν παρών στις προσευχές και ικεσίες των Συνοδικών Ιεραρχών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προσευχή ώστε ο Χριστός να δώσει τη Θεία χάρη και το έλεος του Παναγίου Πνεύματος. Αρχικά οι Ιεράρχες αναφέρθηκαν στο θέμα των απαχθέντων Μητροπολιτών Παύλου Γιαζίγκι και Γιοχάνα Ιμπραήμ και κατήγγειλαν τη διεθνή σιωπή για την υπόθεση, που διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία. Απαίτησαν, επίσης, την απελευθέρωσή τους και τη λήξη της ομηρίας, η οποία συνοψίζει μερικά από τα δεινά, από τα οποία υποφέρουν οι άνθρωποι της καθ’ ημάς Ανατολής.

Στη συνέχεια οι Αρχιερείς παρουσίασαν, ένας ένας, τα πεπραγμένα της Μητροπόλεως του και συζήτησαν σχετικά με την προετοιμασία των μελλοντικών ιερέων καθώς και τους τρόπους εξασφάλισης μισθοδοσίας ώστε να ζουν αξιοπρεπώς. Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους Συνοδικούς Αρχιερείς για τις πρόσφατες ποιμαντικές και επίσημες επισκέψεις που πραγματοποίησε: α) η επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Αμάσης (Χάμα), όπου τέλεσε τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Skaylbiya, β) η επίσκεψη στο Σουλτανάτο του Ομάν, όπου τέλεσε τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρτυρα Αρέθα bin Kaab στο Μουσκάτ. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, επίσης, στη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής στην Αίγυπτο, στην συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη της Γερμανίας, καθώς και στην επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Χαλεπίου, όπου τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Παναγίας και της εκεί παλιάς Μητροπόλεως.

Η οικογένειας ο καθοριστικός ρόλος που παίζει στην κοινωνία ως μικρή εκκλησία ήταν ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε τους Αρχιερείς. Σε συνέχεια του συνοδικού συνεδρίου που εξέδωσε το έγγραφο «Η οικογένεια είναι η χαρά της ζωής» τον Οκτώβριο του 2019, οι Συνοδικοί Αρχιερείς βεβαιώνουν ότι οι πειρασμοί που αντιμετωπίζει σήμερα η οικογενειακή ζωή απαιτούν από τους ποιμένες και τους πιστούς, στην πατρίδα και στη διασπορά, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διαφύλαξη της οικογένειας και την καθοδήγηση της νεολαίας. Επισήμαναν πως χρειάζεται αρχικά να οργανωθούν ποιμαντικά προγράμματα προετοιμασίας για το γάμο, αλλά και την πνευματική φροντίδα για τους εγγάμους, διότι «ἐὰν μὴ κύριος οἰκοδομήσῃ οἶκον εἰς μάτην ἐκοπίασαν οἱ οἰκοδομοῦντες αὐτόν» (Ψαλ. 126:1). Απέναντι στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, και στην παρακμή των ανθρώπινων αξιών γενικότερα, οι πρωτοβουλίες των ιερέων της ενορίας έρχονται να αγκαλιάσουν τα μέλη της οικογένειας, να υποστηρίξουν τους γονείς στον παιδαγωγικό τους ρόλο και να τους ευαισθητοποιήσουν για τις ευθύνες τους ως σύζυγοι και ως πατέρας και μητέρα, ώστε να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Κυρίου προς τους δούλους Του: «ἀγαπᾷς με … βόσκε τὰ ἀρνία μου» (Ιω. 21:15).
Οι Αρχιερείς συζήτησαν την ανθρωπιστική δράση ανακούφισης, μέσω της οποίας η Εκκλησία της Αντιόχειας προσπαθεί να σταθεί δίπλα στα τέκνα της σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και επαίνεσαν τις προσπάθειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Συνοδικοί Ιεράρχες ασχολήθηκαν με την κατάσταση στα πνευματικά δικαστήρια, καθώς και με το θέμα της μετάθεσης ιερέων από μια Μητρόπολη σε άλλη τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των εκκλησιαστικών κανόνων ως προς αυτό. Μελέτησαν επίσης και ενέκριναν τον κατάλογο προς αρχιερατεία εκλογίμων. Επιπρόσθετα συγκροτήθηκαν τρεις συνοδικές επιτροπές: η Επιτροπή του νόμου των οικογενειακών δικαστηρίων, η Επιτροπής της Βιοηθικής και η Επιτροπής για θέματα αγίων και αγιότητας.

Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους Συνοδικούς για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ι. Μητρόπολη Β. Αμερικής και την αίτηση του Μητροπολίτου Ιωσήφ Zahlawi για σύνταξη και αποχώρησή από την ποιμαντική φροντίδα της Ι. Μητροπόλεως. Αφού εξέτασαν τα πρόσφατα γεγονότα και συζήτησαν τι είναι προς το αγαθόν αυτής της ευλογημένης Ι. Μητρόπολης και του ποιμνίου της, οι Συνοδικοί Πατέρες αποδέχθηκαν την αίτηση σύνταξης και παραίτησης του Μητροπολίτη Ιωσήφ και τον ευχαρίστησαν για τη μακρόχρονη προσφορά του στην Εκκλησία της Αντιοχείας και ειδικότερα στην Ι. Μητρόπολη Β. Αμερικής. Αποφάσισαν να τον αναγνωρίσουν πλέον ως πρώην Βορείου Αμερικής, αλλά όχι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας και έβαλαν τη Μητρόπολη σε καθεστώς χηρείας. Ως εκ τούτου, ο Μακαριώτατος θα ορίσει πατριαρχικό επίτροπο για την εποπτεία της διοίκησης της Μητρόπολης, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών προς πλήρωση της κενής θέσης.

Οι Αρχιερείς αποδέχθηκαν την αίτηση σύνταξης του Επισκόπου Βασιλείου Ίσσα και την παραίτησή του από τη θητεία στην Ι. Μητρόπολη της Βόρειας Αμερικής και εξήραν την εκκλησιαστική του διακονία για το Πατριαρχείο Αντιοχείας και την Ι. Μητρόπολη της Β. Αμερικής.

Οι Συνοδικοί Πατέρες επιβεβαίωσαν τη συμπάθειά τους προς τα τέκνα τους στη θεοσώστη Ι. Μητρόπολη Β. Αμερικής, και την επιθυμία τους να ενεργοποιήσουν τη γόνιμη συνεργασία με τους φορείς αυτής της Μητρόπολης και το ποίμνιό της, προκειμένου να ενισχύσουν τους δεσμούς και να παράσχουν όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη και επιτυχία για την Αντιοχειανή διακονία και μαρτυρία σε όλα τα μέρη αυτής της Ι. Μητροπόλεως, η οποία αποτελεί καύχημα για την Εκκλησία της Αντιοχείας.

Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους Αρχιερείς για τα πειθαρχικά, διοικητικά και νομικά μέτρα που ελήφθησαν όσον αφορά την κρίση που έπληξε την Ι. Μητρόπολη Αρκαδίας – Wadi al-Nasara. Βάσει των αποτελεσμάτων της εκκλησιαστικής έρευνας και του οικονομικού ελέγχου που διεξήγαγε η συνοδική επιτροπή που συστάθηκε από τον Μακαριώτατο για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με εξειδικευμένη και αδειοδοτημένη εταιρεία χρηματοοικονομικού ελέγχου και λογιστικής, κατέληξε στη μεταφορά κεφαλαίων σε είδος και της ακίνητης περιουσίας στην κυριότητα της Μητροπόλεως Αρκαδίας.

Οι Πατέρες της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους στον Θεό για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βορείου Μακεδονίας με την καθολική Ορθόδοξη Εκκλησία και επικροτούν την επιδίωξή της για μια γενική Ορθόδοξη συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν, όσον αφορά την τελική ονομασία της και το νομικό της καθεστώς.

Η Σύνοδος εξέλεξε τον ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής της Παναγίας Μπάλαμαντ, Αρχιμανδρίτη π. Ρωμανό Al Hannat, Επίσκοπο Σελευκίας και Πατριαρχικό Επίτροπο.

Οι Αρχιερείς ζητούν την άρση της άδικης οικονομικής πολιορκίας, που έχει επιβληθεί εναντίον της Συρίας. Στην πράξη η πολιορκία πλήττει πρώτα και κύρια τον Συριακό λαό, αλλά και τις γειτονικές χώρες, με την μετανάστευση και τον εκτοπισμό. Οι Άγιοι Πατέρες καλούν τη διεθνή κοινότητα να δώσει το προβάδισμα στη λογική του διαλόγου, της πολιτικής λύσης και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των πολιτών, αντί να επιβάλει κυρώσεις που ταλαιπωρούν τον απλό κόσμο. Καλούν επίσης για εντατικοποίηση των προσπαθειών για να κυριαρχεί η λογική του διαλόγου και να επιδιώκεται πρώτα η πολιτική λύση στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Η κρίση αυτή, αν και εξομαλύνεται αυτή τη στιγμή, συνεχίζει να επιβαρύνει τους πολίτες της Συρίας με το υψηλό κόστος ζωής, τις κυρώσεις, τον εκτοπισμό και τη δυσκολία επιβίωσης. Άδικο είναι να υποφέρει ο Συριακός λαός από όλα αυτά, μετά την τρομοκρατία, τις απαγωγές και τους πολέμους, που τον εξάντλησαν. Οι Πατέρες τονίζουν την ενότητα του συριακού εδάφους και τις αρχές της κοινής συνύπαρξης των πολιτών, προκειμένου να ευημερούν και να ανθίζουν όλες οι κοινωνίες και οι χώρες.

Οι Πατέρες εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την κατάσταση στον Λίβανο, λόγω των καταστροφικών πολιτικών και της αδυναμίας του κράτους να απομακρυνθεί από τον πολιτικό ανταγωνισμό ασκώντας τον κυβερνητικό του ρόλο. Απευθύνουν έκκληση στους κυβερνώντες να βάλουν τέλος στην οργανωμένη διαφθορά της διαχείρισης των κρατικών πόρων και να σταματήσουν να υιοθετούν ακατάλληλες πολιτικές, που αυξάνουν τις δυσκολίες του λαού και αποφέρουν τεράστια κέρδη σε όσους ελέγχουν τη μοίρα της χώρας. Τους καλούν επίσης να επισπεύσουν την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών, που διευκολύνουν το βίο των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, και να επιδιώξουν τη μείωση της ανησυχίας των ανθρώπων για την καθημερινή τους διαβίωση. Απαιτούν από αυτούς να ασχοληθούν με την οργάνωση ενός σχεδίου για τη διάσωση της πατρίδας αντί να αποσπώνται προσπαθώντας να σώσουν τα συμφέροντά τους και να εξασφαλίσουν τη παραμονή τους στην εξουσία.

Η Σύνοδος λυπάται για την απροθυμία του κράτους να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του, και για την οικονομική ασφυξία που πλήττει τους περισσότερους Λιβανέζους, οι οποίοι αδυνατώντας πλέον να εξασφαλίσουν τις πιο βασικές ανάγκες ζωής καταφεύγουν στις βάρκες θανάτου, για να ξεφύγουν από την κόλαση της κοινωνικής ανασφάλειας. Μπροστά σε αυτή τη τραγωδία οι Ιεράρχες απευθύνουν πνευματικό λόγο παρηγοριάς στις οικογένειες των θυμάτων και έκκληση στους αρμόδιους να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να χαράξουν μια οικονομική και κοινωνική πολιτική και να αναπτύξουν ένα σχέδιο που να εγγυάται την οικονομική ανάπτυξη και να καταργήσει τις ρίζες της διαφθοράς και της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Ευχαριστούν όλους τους δωρητές και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται για να ανακουφίσουν τον πόνο των Λιβανέζων και αναγνωρίζουν την ενίσχυση και το κοινωνικό έργο των Μητροπόλεων και καλούν τα τέκνα τους, ιδιαίτερα όσους μπορούν, στην πατρίδα και στο εξωτερικό, να ενισχύσουν τη διακονία της αγάπης και της συνεργασίας, σηκώνοντας τα βαρη των εμπερίστατων αδελφών. Οι Πατέρες απευθύνουν έκκληση σε όλους να ασκούν δικαιοσύνη στον φάκελο της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, μια πληγή που δεν έχει επουλωθεί για περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι Πατέρες εκφράζουν την έντονη απόρριψή τους για όλα όσα λέγονται για την επικείμενο κενό στην προεδρία της Δημοκρατίας. Καλούν τους βουλευτές να αναλάβουν τις εθνικές τους ευθύνες, να ολοκληρώσουν έγκαιρα την συνταγματικά κατοχυρωμένη εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, που να πληροί τα προσόντα για να οδηγήσει τον Λίβανο στο δρόμο της μεταρρύθμισης, της ανάκαμψης, της προόδου, για να αποκαταστήσει ξανά το πρωτοποριακό του ρόλο.

Οι Πατέρες συζήτησαν όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, όπου έχει ξεχαστεί η σημασία του θέματος. Κάλεσαν όλες τις χώρες του κόσμου να εφαρμόσουν τις διεθνείς αποφάσεις, που εξαίρουν το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων και εγγυώνται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Οι Πατέρες προσεύχονται για το Ιράκ και για τους άλλους λαούς της περιοχής και παρακαλούν τον Θεό να φωτίσει τους υπευθύνους για να αντιληφθούν τον πόνο των λαών στον κόσμο και την περιοχή, ώστε πρώτα και κύρια να αισθανθούν τις δυσκολίες του ανθρώπου σε αυτή την γη που φλέγεται από τις συγκρούσεις και πληρώνει με δάκρυα και αίμα των τέκνων της το κόστος των πολέμων και των συγκρούσεων.

Οι πατέρες συζήτησαν τις κρίσεις που πλήττουν τον κόσμο μας σήμερα, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων αυτού του κόσμου, και των επιπτώσεών τους ιδιαίτερα στους αδύναμους και φτωχούς λαούς, των οποίων η προσωπική και η επισιτιστική ασφάλεια απειλούνται. Υπό το βάρος των συγκρούσεων που παρακολουθεί ο κόσμος, τόνισαν τον ρόλο της Εκκλησίας και την ηγεσία της στην προσπάθεια επίτευξης συμφιλίωσης με τη διάδοση της του Χριστού αγάπης και ευσπλαχνίας.

Οι Συνοδικοί Πατέρες παρακολούθησαν με βαθύ πόνο και μεγάλη λύπη τα οδυνηρά γεγονότα στην Ουκρανία, που αφήνουν τον αντίκτυπό τους σε ολόκληρο τον κόσμο, και απηύθυναν ένθερμες προσευχές στον Χριστό για ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε ο Παντοδύναμος Θεός να εμπνεύσει τους υπεύθυνους να δώσουν προτεραιότητα στη λογική της ειρήνης και του διαλόγου, για να διαφυλάξουν τους πάντες από περισσότερες καταστροφές και ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Απευθυνόμενοι στα τέκνα τους στην Εκκλησία της Αντιοχείας, όπου κι αν βρίσκονται, με μήνυμα ειρήνης και αγάπης, συμπροσεύχονται μαζί τους και ικετεύουν τον Κύριο πάσης βοήθειας να τους περιβάλλει με τη θεϊκή Του βοήθεια. Οι Πατέρες της Συνόδου προσεύχονται για ειρήνη σε όλο τον κόσμο και παρακαλούν τον Χριστό Ιησού, Κύριο της ειρήνης και Θεό κάθε παρηγοριάς, να βάλει την ειρήνη Του στις καρδιές και να αγγίξει τον κόσμο με την πνοή της αγάπης Του και τα ελέη Του για να ιάσει τις πληγές των πονεμένων σε έναν κόσμο που παραπαίει και λαχταρά την ειρήνη Του, δόξα σε Αυτόν εις τους αιώνας, Αμήν.

Πηγή: Πατριαρχείο Αντιοχείας