Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

© Ν. Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνήλθε, υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις τακτικές αυτής συνεδρίες τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, και την Τρίτη, 7 του μηνός, στο Πατριαρχείο.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό Ανακοινωθέν:

«Η εν Βαλουκλή συνεδρία εγένετο τη όλως τιμητική συμπαρεδρεύσει και συμβολή του πραγματοποιούντος κατ’ αυτάς Ειρηνικήν Επίσκεψιν εις Κωνσταντινούπολιν Μακ. Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεωργίου και των συν αυτώ Πανιερ. αγίων Κιτίου κ. Νεκταρίου και Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, εις ανάμνησιν και ανακαινισμόν του παλαιού και κρατήσαντος ανέκαθεν μόνον διά την Εκκλησίαν της Πόλεως ημών θεσμού της Ενδημούσης Συνόδου, ως εγένετο και κατά την επίσκεψιν του αειμνήστου προκατόχου της Α. Μακαριότητος Χρυσοστόμου Β’ προ τριετίας.

Κατ’ αρχήν αντηλλάγησαν μεταξύ του Παναγιωτάτου Πατριάρχου ημών και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου εγκάρδιοι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, ως και μετά του α’ τη τάξει, εκ των νέων Συνοδικών Αρχιερέων, Σεβ. Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, αι ειθισμέναι τοιαύται, επί τη ενάρξει της νέας συνοδικής περιόδου.

Κατ’ αμφοτέρας τας συνεδρίας εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις, εν τέλει δε, αντηλλάγησαν αι κατάλληλοι τη περιστάσει ευχαί μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος και του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, εκ μέρους των μελών του ιερού Σώματος, προς εύδρομον διάνυσιν του αρξαμένου δολίχου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χριστοπρεπή και χριστοτερπή δε προσκύνησιν, κατά το τέλος αυτής, των σεβασμίων ημερών των Αγίων Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου».