Οκτώβριο και βλέπουμε η Ιεραρχία

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Απομακρύνεται το σενάριο που ήθελε τον Αρχιεπίσκοπο να συγκαλεί την Ιεραρχία μέσα στον Ιούνιο για να εκλέξει βοηθούς επισκόπους και να καλύψει και όποια Μητρόπολη μείνει κενή. Οι λόγοι είναι πολλοί. Για δύο εβδομάδες μετά τις πολιτικές εκλογές της 21ης Μαϊου, θα τρέχουν τα γεγονότα με τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον ορισμό νέου υπουργού Παιδείας, τις ορκωμοσίες και τις επίσημες συναντήσεις.

Κρίθηκε πως δεν είναι καλό το τάιμινγκ για να γίνουν και εκλογές εντός Εκκλησίας. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί, είναι ικανοί και μπορούν (;) να περιμένουν. Στον Αρχιεπίσκοπο χτύπησαν την πόρτα πρόσφατα δύο γηραιοί Μητροπολίτες για να του ζητήσουν να βάλει στη σκέψη του και τα δικά τους παιδιά. Το αν θα τους ακούσει είναι άλλο θέμα.

Εντός και εκτός

Την περίοδο των εκλογών, επισήμως τουλάχιστον, υπάρχει η άτυπη συμφωνία του επισκόπου με τους ιερείς του, να μην εμπλέκονται στις υποθέσεις των εκλογών και να μην προωθούν υποψήφιους. Αυτά επισήμως. Γιατί ανεπίσημα όλο και κάποια γραμμή δίνουν οι μεγάλες ενορίες. Όχι για το κόμμα, αλλά για τον υποψήφιο. Ποιος ήταν κοντά μας, ποιος εκκλησιάστηκε, ποιος ήρθε μόνο τη Μ. Εβδομάδα απλώς για «να φανεί» κ.λπ. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας έστειλε εγκύκλιο στους ιερείς του υπενθυμίζοντάς τους να μην εμπλέκονται στα πολιτικά, γιατί θα τους τραβήξει το αυτί. Άλλοι το λένε άτυπα, άλλοι κλείνουν το μάτι σε φίλους και πολιτικούς γνωστούς.

Οι καλοί φίλοι

Υπάρχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη που βοήθησαν πολύ την Εκκλησία στα έργα της, κατά την άποψη του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών πάντα, και μαθαίνω πως υπάρχει η αίσθηση πως πρέπει να πάρουν πίσω ένα «αντίδωρο». Όσοι τουλάχιστον επιλέξουν το κόμμα της ΝΔ και όχι τα υπόλοιπα κόμματα όπου και εκεί η Εκκλησία έχει «τα δικά της παιδιά». Καταγράφω τα κυβερνητικά στελέχη που ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες έχουν ψηλά στην εκτίμησή τους και θεωρούν πως βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια την Εκκλησία στα δικά της έργα.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ως αρμόδια υπουργός των υποθέσεων της Εκκλησίας, σε δύσκολες περιπτώσεις βοήθησε, λένε Αρχιερείς, να ξεμπλοκάρουν υποθέσεις δύσκολες, όπως η μισθοδοσία του κλήρου, το κλείσιμο των ναών λόγω covid κ.λπ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Παπαθανάσης στήριξαν όλα τα αναπτυξιακά έργα εκκλησιαστικών φορέων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν ο πρώτος που πίστεψε στην ανάγκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού των υποδομών της Εκκλησίας, ενώ παραδοσιακά ο Βασίλης Κικίλιας μπορεί να μην είναι πια σε πόστο που έχει άμεση σχέση με την Εκκλησία όμως τον εκτιμούν και πάντοτε τον έχουν ψηλά στην καρδιά τους.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”