Οικουμενικός Πατριάρχης: Τετελεσμένο γεγονός το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:01

Στο θέμα της χορήγησης του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμα του με αφορμή την συμπλήρωση 29 ετών από την ενθρόνιση του ως Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΜΙλώντας στο κυπριακό κανάλι ΡΙΚ, ο Οικουμενικός πατριάρχης ανέφερε πως “στο πλαίσιο της ευθύνης μου για την ευστάθεια και την ενότητα της ορθοδοξίας, εντάσσεται και η χορήγηση Αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό συνέβη με την απόλυτη βεβαιότητα ότι έτσι αποκαθίσταται η κανονικΉ τάξη, ότι επηρεάζεται ευεργετικώς η εκκλησιαστική ζωή στην Ουκρανία. Και ότι διευκολύνεται η κοινή Ορθόδοξη μαρτυρία εις τον κόσμο. Η αμφισβήτηση της κανονικής παραδόσεως και των βασικών εκκλησιολογικών αρχών εν ονόματι έξω-εκκλησιαστικών συμφερόντων, κλονίζει τα θεμέλια της εκκλησιαστικής ενότητας και μετατρέπει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε εγκόσμιο καθΊδρυμα, σε συνομοσπονδία όπου πλέον κυριαρχεί το επιμέρους εις βάρος του καθόλου, εις βάρος της λειτουργίας του όλου σώματος της Εκκλησίας”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσθέτει ακόμη ότι η αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και προσφάτως μόλις προ ημερών, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, “αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην υπόθεση της ενότητας της Ορθοδοξίας ως έμπρακτη συνέπεια και έκφραση της εκκλησιολογίας της”.

Τονίζει δε ότι “το ουκρανικό αυτοκέφαλο αποτελεί τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και η μόνη εκκλησιολογικώς συνεπής στάση είναι η αναγνώριση του εκ μέρους και των λοιπών αδερφών Ορθοδόξων Προκαθημένων, όπως συνέβη με τα Αυτοκέφαλα όλων των νεότερων αδερφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, από εκείνου της Εκκλησίας της Ρωσίας και εφεξής.

Ειδική αναφορά έκανε στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, με τον οποίο όπως είπε, μοιράζονται κοινά οράματα.

Αδιαφορία για την ενότητα της Ορθοδοξίας χάριν αλλότριων συμφερόντων από τους αμφισβητούντες Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να αναφερθούμε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο με τον οποίο έχουμε κοινά οράματα και συμπλέουμε στις προσπάθειες να αναδειχτεί η ουσιαστική συμβολή της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, “η άρνηση του διαλόγου και η άγονος εσωστρέφεια δήθεν για την διάσωση της καθαρότητας της παράδοσης ευνοούν την ανάπτυξη φονταμενταλιστικών τάσεων στο σώμα της Ορθοδοξίας.

Αυτό υπήρξε και το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην προετοιμασίας της οποίας συνέβαλε γενναία ο αδερφός, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Αλησμόνητη είναι η στήριξη την οποία προσέφερε κατά τις συνάξεις των Ορθοδόξων προκαθήμενων προς εμάς και στην υπόθεση της Πανορθοδόδου ενότητας”.

Αναφερόμενος ακόμη στην πρόσφατη απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τόνισε πως “οι αμφισβητήσεις της απόφασης του να αναγνωρίσει επισήμως την Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Ουκρανίας από αδελφούς Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, αποκαλύπτουν όχι την ευαισθησία τους για την εκκλησιολογία, την κανονική τάξη και την ενότητα της Ορθοδοξίας, αλλά μάλλον την αδιαφορία τους για αυτά, χάριν αλλότριων σκοπιμοτήτων.

Υπενθυμίζουμε σε αυτούς -αδελφικώς- τον καθοριστικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα έτη 2005, 2006 μετά από πρόσκληση και παράκληση της Εκκλησίας της Κύπρου για την διευθέτηση σύμφωνα προς τα κανονικά θέσμια του ζητήματος της διαδοχής του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’, όπως και το ρόλο του Πατριαρχείου σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις για την διευθέτηση εσωτερικών προβλημάτων των εκκλησιών Βουλγαρίας, Ιεροσολύμων και όχι μόνο”.

Ο πρωτεύθυνος συντονιστικός και διαμεσολαβητικός ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι αναντικατάστατος και απολύτως απαραίτητος, κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.