Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην Οικουμενική Ορθοδοξία υπάρχει ένας Πρώτος με ευθύνες και αρμοδιότητες

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» συνέντευξη με την ευκαιρία συμπλήρωσης 29 ετών στον Πρώτο Θρόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στη συνέντευξη μίλησε για την ημέρα της ενθρόνισής του, 2 Νοεμβρίου 1991, κάνοντας τη διαδρομή από τη γενέτειρά του την όμορφη αλλά πολύπαθη νήσο Ίμβρο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «στο χωριό (Αγιοι Θεόδωροι) δεν είχαμε νερό στο σπίτι, αλλά το κουβαλούσαμε με στάμνες από τις δημόσιες βρύσες. Επίσης δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα. Μελετούσα τα μαθήματά μου με τη λάμπα πετρελαίου το οποίο αγοράζαμε από τον παντοπώλη του χωριού».

Ο μικρός Δημήτρης Αρχοντώνης, ο οποίος είναι σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθοδοξίας και του Γένους, και που μετά το σχολείο βοηθούσε τον πατέρα του, Χρήστο, στο καφενείο και το κουρείο, όχι απλώς αγαπά την Ιμβρο, αλλά τη λατρεύει, γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία την επισκέπτεται.
Εξήγγειλε δε πως «προγραμματίζω να εορτάσω εκεί, συν Θεώ, το προσεχές Πάσχα που είναι σχετικά αργά, αρχές Μαΐου, και η ανοιξιάτικη φύσις θα είναι υπέροχη». Να θυμίσουμε πως είχε ξαναγιορτάσει το Πάσχα στην Ιμβρο το 2013, ενώ δεν αποκλείεται να τελειώσει τη ζωή του εκεί.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η Ιμβρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, την οποία -ποιος ξέρει;- ίσως και να τελειώσω εκεί στο Γηροκομείο που υποσχέθηκα να κτίσω και να αφιερώσω στον πολυαγαπημένο και πολύπαθο τόπο μου».

Μίλησε για τον διαρκή πόνο της καρδιάς του την μη επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης μέχρι στιγμής. Διερωτήθηκε με νόημα «τι έχει να φοβηθή η κυβέρνησις (της Τουρκίας) από την παρουσία 50-100 ιεροσπουδαστών που θα υπηρετήσουν την ανθρωπότητα ως κληρικοί ή ως καθηγηταί, ως κήρυκες αγάπης και ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών;».

Μέλημά του είναι η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ όταν η συνέντευξή μας στράφηκε περί την Εκκλησιολογία, είπε ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι στη μία αδιαίρετη Οικουμενική Ορθοδοξία υπάρχει ένας ‘Πρώτος’, όχι μόνο τιμής ένεκα, αλλά ένας ‘Πρώτος’ με ειδικές ευθύνες και κανονικές αρμοδιότητες που έταξαν αι Οικουμενικαί Σύνοδοι. Αυτό αποτελεί εγγύησι της διατηρήσεως διαχρονικώς της ενότητος και της κοινής μαρτυρίας της Ορθοδοξίας στον σημερινό κόσμο».

Τον Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρο τον αγαπά και εκτιμά πολύ. Ερωτηθείς για την μέχρι τώρα πορεία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, απάντησε «δυναμική και θετική. Ο Θεός μας εφώτισε και εκλέξαμε για την μεγάλη αυτή Επαρχία του Θρόνου ένα άξιο, ευφυή, εργατικό, αποφασιστικό και τολμηρό Αρχιεπίσκοπο, με πιστότητα και αφοσίωση στην Μητέρα Εκκλησία».