Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ αποδεικνύει το κύρος του Πατριαρχείο

Την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών, Michael Pompeo στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Νοεμβρίου, ανακοινώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπενθυμίζει ότι και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως οι Madeline Albright, John Kerry, and Hillary Clinton.

Τέτοιες επισκέψεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποδεικνύουν την σπουδαιότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως θεσμού με ιστορία πολλών αιώνων και πολύτιμη προσφορά και συμβολή στον πανανθρώπινο πολιτισμό.
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών επιθυμεί να συζητήσει με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο “θέματα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, για την εδραίωση της οποίας ανά τον κόσμον ενδιαφέρονται, ως γνωστόν, ανέκαθεν οι Η.Π.Α”.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριον 2019 ο υπουργός κ. Pompeo είχε προσκαλέσει τον Οικουμενικόν Πατριάρχην στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις επί παρομοίων θεμάτων που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως ο ρόλος των θρησκειών στην επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο, αλλά οι υποχρεώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη τότε δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησιν της συναντήσεως εκείνης στην Αμερική.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει την ικανοποίησή του για την επικείμενη υψηλή αυτή επίσκεψη στην έδρα του και ευχαριστεί τον Αμερικανό υπουργό διότι ενέταξε αυτή την επίσκεψη του στο πρόγραμμα της δεκαήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή.