Οικουμενικός Πατριάρχης: Τους Ρώσους τους εκχριστιανίσαμε, για να μην πω τους εκπολιτίσαμε

Άστραψε και βρόντηξε εναντίον του Πατριαρχείου Μόσχας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη του που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ανάληψη του Οικουμενικού Θρόνου.

Μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το μεγάλο εκκλησιαστικό ζήτημα, το οποίο προέκυψε με την απόδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως τόνισε, “ούτε γεωπολιτικά συμφέροντα εξετάσαμε και μάλιστα από την οπτική η οποία μας αποδίδεται, ούτε οικονομικά, προς Θεού. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, εισήλθαν στη ζωή της Εκκλησίας και το βλέπουμε αυτό σε όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που δημιούργησε το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πιέζομαι λοιδορούμενος να ενδώσω στις κοσμικές επιταγές εκείνων που, έναντι των ιεροκανονικών και ιστορικών επιχειρημάτων μας, προβάλλουν την οικονομική και κοσμική ευρωστία και ισχύ τους και μάλιστα έναντι Εκκλησιών που εξαρτώνται πολιτικά από «τον καλό τους λόγο».

Ο Βαρθολομαίος απέδειξε ότι δεν ενδίδει σε πιέσεις. Είμαι με τη Χάρη του Θεού τριάντα χρόνια Οικουμενικός Πατριάρχης”.

Η προσωπική πολεμική με συκοφαντίες ως προς το πρόσωπο μου αλλά κυρίως η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον των ιστορικών ευθυνών του Θρόνου που τους εκχριστιάνισε και γιατί όχι που τους εξεπολίτισε, χωρίς να αλλοιώσει τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, είναι αυτή που δημιουργεί ένα αίσθημα φόβου και διστακτικότητας στις υπόλοιπες Εκκλησίες να μην συνταυτιστούν και εναρμονιστούν με τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

“Στο τι ωφελήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας σε κοσμικό επίπεδο; Τι κέρδισε; Ύβρεις, σπιλώσεις, συκοφαντίες, ονειδισμό και ταπεινώσεις. Αντίθετα, όσοι πολέμησαν αυτή την ενέργεια, έχουν προσήλωση σε κάποιο «όνειρο» σύμφωνα με το οποίο τα πολιτικά σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο εξυπηρετούνται με άρμα την Εκκλησία. Και ο νοών νοείτω”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχολίασε δε πως “είναι καινούργια εφεύρεση το λεγόμενο «Πρωτείο» του Κωνσταντινουπόλεως, όπως αυτό χρησιμοποιείται με αρνητική χροιά και χαρακτηριζόμενο ως «παπικό», θέλοντας προφανώς να ερεθίσει και να σκανδαλίσει μερικούς αδελφούς μας. Θέλω να ρωτήσω: Κάθε Επισκοπή δεν έχει Πρώτο; Κάθε Εκκλησία δεν έχει Πρώτο;

Αν δεν έχουμε Πρώτο τότε είμαστε μια ομοσπονδία τοπικών διοικητικών εκκλησιαστικών σχημάτων και όχι η κοινωνία, κατά το πώς θέλει η εκκλησιολογία μας, τοπικών Εκκλησιών με επί κεφαλής τον Πρώτο.

Αυτή η ομοσπονδιοποίηση, η νέα εκκλησιολογία, δείχνει ότι δεν πορεύονται ορισμένοι αδελφοί στα βήματα των πατέρων μας.

Με λίγες λέξεις, ο γνήσιος Πρώτος μόνο βοηθά, μόνο θυσιάζεται, μελίζεται και δεν δαπανάται, κενώνεται, χάνει για να κερδίζει ο κόσμος, σταυρώνεται, όμως έως εκεί!

Από την άποψη αυτή, ασφαλώς και μας στενοχώρησε εδώ στο Φανάρι η πρωτοβουλία για την «αδελφική συνάντηση» στο Αμμάν. Είναι καινά δαιμόνια όλα αυτά για τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας και την παράδοσή της.

Άρρηκτοι δεσμοί με Ελλάδα – Κύπρο

Οι δεσμοί με τις αδελφές Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδος είναι διαχρονικά ισχυροί. Μας συνδέουν σχέσεις στενής συνεργασίας, αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης.

Η αγωνία μας είναι κοινή για τη μαρτυρία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και για την ενίσχυση του λαού του Θεού στη διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Τέλος, καλεί όλους να εμβολιαστούν, και να ακούνε τις συμβουλές των ιατρών για το θέμα της πανδημίας, σχολιάζοντας πως “ο κορωνοϊός δεν έκανε και δεν κάνει διακρίσεις.

Το ζήτημα δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση, η οποία άλλωστε προκαλεί πόλωση και διχασμό. Πρέπει να εμπιστευόμεθα την ιατρική κοινότητα, που αυτή και μόνον αυτή έχει τη γνώση να δίδει απαντήσεις σε κάθε ανησυχία, σε κάθε αμφιβολία, αλλά και σε κάθε fake news και συνωμοσιολογικό σενάριο που κυκλοφορεί και μπορεί να παρασύρει έναν άνθρωπο που φοβάται σε μία λάθος απόφαση.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν μπορεί κάποιοι να αρνούνται την πραγματικότητα, να αρνούνται τη φωνή της λογικής, να αρνούνται τη θετική συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στον αγώνα που ως ανθρωπότητα δίνουμε ενάντια στον κορωνοϊό.