Οικουμενικός Πατριάρχης: Το δικαίωμα στη θρησκευτική πίστη αποτελεί τη μητέρα πολλών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Το πλαίσιο της παρουσίας των μουσουλμάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αμφίδρομη σχέση μεταξύ θρησκειών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξετάζονται στην ετήσια συνάντηση του «European Consortium for Church and State Research», που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή, το Τμήμα Θεολογίας και το «Κέντρο Αριστείας Jean Monnet “Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και Θρησκεία(ες)”» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Το ζήτημα της σχέσης του Ισλάμ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή της θρησκείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων της θρησκείας και του νόμου», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμά του με την προβολή του οποίου ξεκίνησε η συνεδρία στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. «Το δικαίωμα στη θρησκευτική πίστη αποτελεί τη μητέρα πολλών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.

Στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και γόνιμης αλληλοεπίδρασης θρησκειών και πολιτισμών επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, επικαλούμενος ιστορικές περιόδους που «Μουσουλμάνοι Χριστιανοί και άνθρωποι όλων των θρησκειών σχημάτισαν πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες» και τονίζοντας πως οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλήρως αυτόν τον τρόπο προσέγγισης και επιδιώκουν τον εποικοδομητικό διάλογο.

Η επιστημονική Συνάντηση αρθρώνεται σε επτά συνεδρίες με θέματα: «Κοινωνικό πλαίσιο και νομική αναγνώριση», «Οι Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη και τον ισλαμικό κόσμο», «Η άσκηση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας και άλλων πολιτισμικών δικαιωμάτων από τους Μουσουλμάνους», «Θρησκευτική ελευθερία, Ισλαμοφοβία και διακρίσεις εις βάρος των Μουσουλμάνων» , «Το Ισλάμ ενώπιον των υπερεθνικών ευρωπαϊκών δικαστηρίων».

Η 6η και η 7η συνεδρία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, με θέμα τη σύνδεση θρησκειών και ζητημάτων ασφάλειας, καθώς τις προκλήσεις που γεννάει το Ισλάμ στην παραδοσιακή κατανόηση και εφαρμογή της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων στην Ευρώπη αντίστοιχα.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του προ ετών εκλιπόντος ιδρυτικού μέλους και διατελέσαντος Προέδρου του Consortium, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Χαράλαμπου Παπαστάθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ