Οικουμενικός Πατριάρχης: Όλος ο κόσμος είναι εναντίον της Ρωσίας

© Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

“Όλος ο κόσμος είναι εναντίον της Ρωσίας”. Αυτό δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, μιλώντας για τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στο CNN Turk εξέφρασε τη λύπη του για τον πόλεμο που διεξάγεται.

¨Όλος ο κόσμος είναι εναντίον της Ρωσίας. Εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου. Η απόσταση μεταξύ Ρωσίας και του δυτικού κόσμου γίνεται μεγαλύτερη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, “κανείς που σκέφτεται λογικά και πράττει με λογική, δεν θέλει αυτή την κατάσταση, αυτή τη νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου”.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Έχει έρθει δύο φορές στο Πατριαρχείο, και με κάλεσε στην Ουκρανία, στους εορτασμούς που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο για τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Δέχτηκα την πρόσκληση του και πήγα, ήταν πάρα πολύ ωραία”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην επίσκεψη του στην Ουκρανία το καλοκαίρι, είδε “ένα έθνος που είναι εξαιρετικά ευχαριστημένο και περήφανο για την ανεξαρτησία του. Το ότι μπόρεσαν να αποσχιστούν από τη Σοβιετική Ένωση και να ιδρύσουν τη δική τους ανεξάρτητη χώρα, είναι τιμή για αυτούς. Εμείς δώσαμε σε μια ανεξάρτητη χώρα, μια ανεξάρτητη Εκκλησία”.

Και συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης λέγοντας πως “με τις σημερινές συνθήκες, βλέπουμε ότι το Πατριαρχείο μας έδρασε πολύ νωρίς και κάναμε πολύ καλή δουλειά. Αναστατώσαμε τους Ρώσους αδελφούς μας, αλλά αυτό έπρεπε να συμβεί. Η Ουκρανία το άξιζε”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέντευξη του δήλωσε ακόμη ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας, και αυτό έκανε με την Ουκρανία.

“Τώρα βλέπουμε ότι κάποιοι Ουκρανοί κληρικοί δεν θέλουν να μνημονεύουν τον Ρώσο Πατριάρχη κ. Κύριλλου. Τον βλέπουν ως τον θρησκευτικό ηγέτη της εχθρικής χώρας. Σταδιακά απομακρύνονται από αυτή την Εκκλησία και προσχωρούν στη νέα, Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Είμαστε και δεν είμαστε χαρούμενοι για αυτό, διότι είναι αποτέλεσμα πολέμου. Θα θέλαμε η Ρωσική Εκκλησία να μην έδειχνε τέτοια εχθρότητα προς το πρόσωπο μου και να αποδεχόταν την κανονική μας απόφαση”.

Δυστυχώς όμως δεν το δέχτηκαν, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δηλώνοντας πως “το (Οικουμενικό) Πατριαρχείο και εγώ προσωπικά, γίναμε στόχος τους”.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε λέγοντας ότι ως θρησκευτικός θεσμός το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ενότητας, και συνεχίζει να το κάνει.