Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:45

Της Έφης Ευθυμίου

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού “ΑΕΝΑΟΣ” στη Λέσχη Αξιωματικών, αναφορικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του, τόνισε πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως σχολίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η ΕΚκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της. “Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το ουκρανικό αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγειούς εκκλησιαστικής συνείδησης”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε χαρακτηριστικά πως η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το ουκρανικό αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία ωστόσο δεν το παραδέχεται.

“Η ηγεσία της Εκκλησίας της Μόσχας προσπαθεί να επιβάλει μια νέα εκκλησιολογία η οποία ανατρέπει την εκκλησιαστική τάξη επί τη βάση νέων δεδομένων. Πρέπει όμως να κατανοήσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μόνη εγγύηση για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία θα περιπέσει στη δίνη των εθνικισμών, στην εσωστρέφεια της αυτάρκειας, στην περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Εκκλησία της Ρωσίας εξακολουθεί να κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ευθύνεται για τις εντάσεις στις ορθόδοξες σχέσεις, ενώ “αυτή είναι που δημιουργεί τις εντάσεις, αυτή που εισπήδησε αντικανονικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αμαυρώνοντας την εικόνα της ορθοδοξίας στα μάτια του χριστιανικού κόσμου”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τονίζει πως η ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας θεωρεί ότι η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιουργήσε σχίσμα στην ορθοδοξία. “Για εμάς αυτό δεν ευσταθεί. Η χορήγηση του Αυτοκεφάλου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ενότητα της ορθοδοξίας ως έμπρακτη έκφραση της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της μακραίωνης εκκλησιαστικής πρακτικής.

Είναι οι πράξεις της Εκκλησίας της Ρωσίας που απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας και όχι η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα του ουκρανικού λαού”.

Υπογράμμισε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. “Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ουκρανούς να έχουν Αυτοκέφαλη εκκλησία, επειδή θέλει να τους καταδυναστεύει, εκείνη θέλει να μετατρέψει την Ορθοδοξία σε συνομοσπονδία Εκκλησιών για να έχει λόγο. Η απροκάλυπτη αλαζονική και ηγεμονική νοοτροπία της θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο λόγο.

Το Ουκρανικό αυτοκέφαλο είναι τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και δεν μπορεί να το ακυρώσει καμία προπαγάνδα και κανένας πόλεμος. Η Εκκλησία της Ρωσίας επιδιώκει αδίστακτα τη μητροκτονία. Είμαστε όλοι μάρτυρες της καταστροφής που εκτυλίσσεται επί ουκρανικού εδάφους. Πρέπει να επιτευχθεί αμέσως η κατάπαυση του πυρός”.

Απευθύνει δε κάλεσμα σε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν ήδη πράξει, να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

“Καλούμε όσες ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες δεν το έχουν κάνει ακόμη, να προχωρήσουν στην αναγνώριση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την στήριξη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και η Εκκλησία της Ρωσίας να ζητήσει συγνώμη για όσα δεινά έχει προκαλέσει στην ορθοδοξία.

Οι υπαινιγμοί περί συνδέσεως του πολέμου με το χορηγηθεί αυτοκέφαλο, είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας για να συγκαλυφθεί το έγκλημα που διαπράττεται σήμερα στην Ουκρανία.

Ο Ορθοδοξος ουκρανικός λαός ποτέ δεν θα αποδεχθεί να συνεχίσει να υπάγεται η εκκλησία του στο Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο ευλόγησε την εισβολή στην πατρίδα του.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Η Εκκλησία της Ρωσίας συμπεριφέρεται σαν εκκλησιαστικός υπόκοσμος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος από την πλευρά του, τόνισε πως “αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι οι συνέπειες μιας αρρωστημένης εκκλησιολογικής κατάστασης, η οποία δεν είναι τωρινή.

Ήδη από το 1433 μέχρι και σήμερα, οι Ρώσοι προσπαθούν να περιβάλλουν κάθε παρανομία που διαπράττουν και κάθε Βαβυλώνιο όνειρο επεκτατισμού που έχουν με πνευματικότητα και υποτιθέμενη κανονικότητα. Όταν το 1448 αποσχίστηκαν από το Πατριαρχείο εκλέγοντας από την τοπική Σύνοδο τον Μητροπολίτη Κιέβου, ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν γιατί ο Ισίδωρος που είχε εκλέξει η Κωνσταντινούπολη ήταν ενωτικός. Μετείχε στη Σύνοδο Φεράρας.

Αυτό ήταν μόνο μια εύκολη δικαιολογία για να καλύψουν το κανονικό τους παράπτωμα. Διότι το 1433, και φυσικά πριν από την εκλογή του Ισιδώρου είχαν εκλέξει τον Ραζιάν Ιωνά ως Μητροπολίτη Κιέβου, πάλι σχισματικά και αποσπασματικά χωρίς να ρωτήσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τώρα η Εκκλησία της Μόσχας ευλογεί τον πόλεμο, ο οποίος είναι ανεπίτρεπτος θεολογικώς και κανονικώς. Όμως έχουν βρει και πάλι την δικαιολογία. Πάνε στην Ουκρανία για να την απο-σατανικοποιήσουν. Κάνουν πόλεμο για να διώξουν τον διάβολο και όλα τα κακά που έρχονται από τη Δύση. Και δυστυχώς ο Πατριάρχης Κύριλλος στα κηρύγματά του διαστρέφει και το Ευαγγέλιο και την Ορθόδοξη Θεολογία.

Παρουσίασε το παράδειγμα του Θεού, ο οποίος παρέδωσε τον Υιό του να θυσιαστεί. Και απευθυνόμενους στους Ρώσους, τους κάλεσε να θυσιαστούν και αυτοί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Τους υποσχέθηκε παραδείσους και αγιότητα αν μαρτυρήσουν για την πατρίδα τους. Εδώ όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για εκκλησιαστική διαστροφή. Η Εκκλησία της Ρωσίας συμπεριφέρεται σαν εκκλησιαστικός υπόκοσμος. Προσπαθούν όλα να τα κατοχυρώνουν πνευματικά και θεολογικά αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί”.

Ο κ. Μακάριος τόνισε πως ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δεν είναι συνέπειες του Αυτοκεφάλου, αλλά αποτελούν τις συνέπειες μιας αρρωστημένης σκέψης, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει.

«Οι αδελφοί μας Ρώσοι ζουν στο επίπεδο μιας παράλληλης εκκλησιαστικής πραγματικότητας. Και αυτό που κάνουν εδώ και χρόνια είναι να έχουν δημιουργήσει μία παράλληλη Ορθοδοξία. Να ξέρετε ότι ποτέ δεν θα συμβαδίσουν με τον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο. Το σχέδιό τους είναι να κυριαρχήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται. Είμαι λίγο απογοητευμένος σε προσωπικό επίπεδο που ορισμένες Εκκλησίες δεν αντιδρούν. Ανέχονται τη νέα θεολογία του πολέμου, ανέχονται την επεκτατική πολιτική της Μόσχας και κυρίως αποδέχονται την εκκλησιαστική διαστροφή που δημιουργείται.

Δεν βλέπουν άραγε οι Εκκλησίες τι συμβαίνει στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι; Η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει έναν παράλληλο ορθόδοξο κόσμο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό ορθόδοξο κόσμο. Κι όλα αυτά εμείς τα ανεχόμαστε και τα επευλογούμε με τη σιωπή μας», σημείωσε συμπερασματικά.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI

Ευ. Βενιζέλος: Διασταυρώνεται η γεωπολιτική του πολέμου με τη γεωπολιτική της Εκκλησίας

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η ρωσική εκκλησιαστική παρουσία στην Ουκρανία υπό τον Ονούφριο. Παρά τον ισχυρισμό ότι έχει αποκοπεί από τη Ρωσία, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, υπάρχει μια σύγκρουση θρησκευτική και εθνική.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως διασταυρώνεται η γεωπολιτική του πολέμου με τη γεωπολιτική της εκκλησίας.

“Ευτυχώς έχουμε την έκβαση αυτή που έχουμε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο. Πρέπει να επισημανθεί ότι τα Παλαίφατα Πατριαρχεία είναι αυτά που δεν αναγνωρίζουν τον τόμο. Ας πάρουμε το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Σύρια μεταφέρονται αυτούσια και στην Ουκρανία. Τα Ιεροσόλυμα αντιθέτως πήραν την πρωτοβουλία του Αμμάν, η Αλβανία δεν έχει αναγνωρίσει την Ουκρανία και υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό με την εκκλησία της Γεωργίας. Και οι σλαβοφωνες εκκλησίες.

Αυτές όλες οι χώρες στις οποίες αντιστοιχεί το βεστφαλικό παράδειγμα της αυτοκεφαλίας, από το 16ο αιώνα έχουμε μια ορθόδοξη Βεστφαλία. Κάθε κράτος αποκτά και μια Εκκλησία. Αυτά όλα τα κράτη των οποίων οι Εκκλησίες αρνούνται να αναγνωρίσουν τον Επιφάνιο, μετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Με εξαίρεση τη Σερβία οι άλλες χώρες είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ των οποίων οι Εκκλησίες υποστηρίζουν τη ρωσική αντίληψη. Αυτό συμβαίνει και με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως την Τσεχία, σε εκκλησίες που έχουν ζήσει το ζήτημα των δύο τόμων, έχουν χορηγηθεί δυο τόμοι.

Το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας είναι πολύ σοβαρό. Το Φανάρι δεν χορήγησε Αυτοκεφαλία αλλά χορηγεί η Σερβία φέρνοντας τους σε δύσκολη θέση καθώς είναι εντός ΝΑΤΟ και μετέχει των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Παραβιάζεται λοιπόν η παράδοση των Ορθοδόξων Εκκλησιών να υποτάσσονται στην πολιτεία. Αυτή ήταν και η μοίρα της Εκκλησίας την περίοδο του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τώρα αποκλίνουν από την πολιτική των κρατών”.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Με πολλή θλίψη καθαιρέσαμε τον Λεωνίδα

Παρέμβαση υπήρξε και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

“Είμαστε οι πρώτοι που δεχθήκαμε τα πυρά της ρωσικής εισβολής. Αν ένιωσαν ότι τους αδικώ, ας με διέγραφαν από τα δίπτυχα όπως και έκαναν. Από την ημέρα αναγνώρισης του Επιφανίου έγινα αιρετικός και αυτοί είναι σωστοί. Αν είχαν λίγη εκκλησιαστική ευπρέπεια έπρεπε να σεβαστούν τον χώρο όπως τον σεβάστηκα και εγώ. Ποτέ δεν επιχείρησα να εισβάλω εγώ στους αντιφρονούντες στην Ρωσική Εκκλησία διότι σέβομαι τον χώρο τους.

Ο τρόπος τους ήταν άσχημος, ανέντιμος, προσπαθούν να εξαγοράσουν τις συνειδήσεις των Αφρικανών ιερέων, οι οποίοι οι περισσότεροι παρακαλούν τους δικούς μας επισκόπους να επιστρέψουν στο δικό μας Πατριαρχείο.

Ποτέ δεν θα ήθελα να διαγράψω έναν αδελφό μου. Αλλά ήταν ένα μέτρο που το πήραμε όλοι οι συνοδικοί ιερείς, πάντα το συζητώ με τους αρχιερείς και τους ευχαριστώ που όλοι είναι κοντά μου. Με πολλή θλίψη καθαιρέσαμε τον Λεωνίδα. Ήταν παιδί μου, κοντά μου για 11 χρόνια στο Κάιρο. Με θλίψη διεγράφη από τα δίπτυχα ο ΠΑτριάρχης Κύριλλος αλλά έπρεπε να γίνει.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI
Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI