Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν μπορούμε να δούμε τη βία ως μέρος της καλής δημιουργίας του Θεού

© Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών στο Ισραήλ από μέλη της Χαμάς.

Στο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι “οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι ιδιαίτερα με τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν οδυνηρές στιγμές αγωνίας, τρομοκρατημένοι από τον απόκοσμο ήχο των σειρήνων και την άμεση απειλή των εκρήξεων, και ιδιαίτερα με όλα τα αθώα παιδιά, τα οποία αξίζουν να μεγαλώσουν σε μια πραγματική “Γη της Επαγγελίας” της ειρήνης και της ευημερίας”.

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ακόμη ότι “ενώ πολλοί θεωρούν τη βία ως απαραίτητο μέσο επίλυσης διαφορών, δεν μπορούμε ποτέ να τη δούμε ως μέρος της καλής δημιουργίας του Θεού, ούτε μπορούμε ποτέ να εγκρίνουμε τη χρήση βίας για την επιδίωξη της ειρήνης”.

Παρατίθεται το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από τα νέα που έρχονται από την πολύπαθη Μέση Ανατολή. Θρηνούμε τις ψυχές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τραγικών γεγονότων. Είθε η αγκαλιά του Θεού να παρηγορήσει τις οικογένειες που θρηνούν.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι ιδιαίτερα με τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν οδυνηρές στιγμές αγωνίας, τρομοκρατημένοι από τον απόκοσμο ήχο των σειρήνων και την επικείμενη απειλή των εκρήξεων, και ιδιαίτερα με όλα τα αθώα παιδιά, τα οποία αξίζουν να μεγαλώσουν σε μια πραγματική “Γη της Επαγγελίας” της ειρήνης και της ευημερίας.

Εν μέσω θυμού και καταστροφής, εν μέσω κακίας και πικρίας, τα ανθρώπινα όντα μπαίνουν εύκολα στον πειρασμό να σκέφτονται και να ενεργούν βίαια.

Ενώ πολλοί θεωρούν τη βία ως απαραίτητο μέσο επίλυσης διαφορών, δεν μπορούμε ποτέ να τη δούμε ως μέρος της καλής δημιουργίας του Θεού, ούτε μπορούμε ποτέ να εγκρίνουμε τη χρήση βίας για την επιδίωξη της ειρήνης.

Αντίθετα, πρέπει να ανατρέξουμε στο “καλό” που ο Θεός δημιούργησε πρώτος και στην τέλεια ειρήνη στην οποία επιθυμεί να φτάσουμε, προτρέποντας μαζί με τον Ψαλμωδό: “Απομακρυνθείτε από το κακό και κάντε το καλό- αναζητήστε την ειρήνη και επιδιώξτε την” (Ψαλμός 34:14).

Άλλωστε, ο αγώνας για την ειρήνη δεν αποτελεί μόνο θεία εντολή αλλά και οικουμενική αξία και ουσιαστική προϋπόθεση για τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.