Οικουμενικός Πατριάρχης: Ακούγονται φωνές και από τον μοναχικό χώρο, που αμφισβητούν τη δομή της Εκκλησίας

«Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω της εκκλησίας, ή παρά την εκκλησία, αλλά εν τη εκκλησία, μέσα στη εκκλησία, εντός της εκκλησίας και μάλιστα ως το επίλεκτο σύνταγμα αυτής», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στη μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους χθες το απόγευμα, καλώντας τους μοναχούς να διαφυλάττουν τις «βασικές και αναντίρρητες αλήθειες» της αποστολικής διδασκαλίας, ενάντια σε «πειρασμούς» και σε «φωνές» που οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση από την επιβεβλημένη ενότητα και λειτουργικότητα της εκκλησίας.

«Ατυχώς, επί δύο αφορμών, ως επί παραδείγματι, της παραχωρήσεως της αυτοκεφαλίας εις την εκκλησία της Ουκρανίας και της πανδημίας του κορονοϊού, ακούγονται φωνές, μετά λύπης και πικρίας λέγομεν και εκ του μοναχικού χώρου, αίτινες αμφισβητούν και ανατρέπουν όλη την αγίαν και πνευματέμφορον δομή την εκκλησίας» ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.

Συμπλήρωσε, ότι οι «φωνές» αυτές «εξαπολύουν ύβρεις και συκοφαντίες κατά της εκκλησίας, εξαιρέτως δε, κατά της Μητρός και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» και εξέφρασε τη λύπη του για αυτό, λέγοντας: «Ο μοναχισμός είναι εκκλησιαστικός και ουχί ιδιωτικός… Εις την εκκλησία δεν σωζόμεθα μόνοι μας… Η παράδοση και οι πράξεις της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας μας είναι επί του θέματος καθολική, άλλως εκτρεπόμεθα εις μια πεπλανημένη εκκλησιολογία …».

«Όσοι ελαφρά τη καρδία διδάσκουν αντιθέτως προς τα όσα η εκκλησία μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, συνέσεως, προσευχής, φωτισμού και πολύ κόπου και αγωνίας αποφασίζει και πράττει αναλαμβάνουν βαρία ευθύνη» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Και προσέθεσε: «Έχετε εμπιστοσύνη εις την Εκκλησία. Το Πνεύμα, το Άγιον, συγκροτεί τον θεσμό της εκκλησίας και οδηγεί αυτήν εις πάσαν την Αλήθειαν».

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι η εκκλησία αποτελεί, σύμφωνα με την αποστολική διδασκαλία, το σώμα του Χριστού «τουτέστιν, σύνολον και οργανισμό ενιαίον και άτμητον, εις τον οποίων τα μέλη δεν δύνανται να υπάρξουν κεχωρησμένα απ’ αλλήλων και αφ’ εαυτόν, ήτις ιθύνει και κυβερνά τα εαυτού μέλη ο Ιησούς Χριστούς» και πρόσθεσε:

«Πάσα παραίτησις, εκ της αποστολικής διδασκαλίας συνιστά επικίνδυνον αλλοίωσιν της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας – δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλες οι αιρέσεις ξεκινούν από μια εσφαλμένη εκκλησιολογία.

Η στρεβλή και σκολιά εκκλησιολογία σημαίνει, σε τελευταία ανάλυση, αποκλίνουσα περί του Χριστού δογματική πίστη, δηλαδή, αίρεση».

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε, επίσης, ότι η σχέση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγίου Όρους είναι «οντολογική» και «εκκλησιαστική» και η μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί αναγνώριση αυτής της ενότητας και λειτουργικότητας της εκκλησίας, από την οποία δεν εξαιρούνται οι μοναχοί, ενώ η παραμικρή απόκλιση από την «αρμονία και σύζευξη αυτήν» οδηγεί σε «αυτοαναίρεση» του μοναχισμού.

«Η πράξη μνημονεύσεως του Πατριάρχου με το απλούστατο και κοινόν : “Εν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, του αρχιεπισκόπου ημών” φανερώνει αδιαλείπτως τούτο, ότι επίσκοπος του τόπου (του Αγίου Όρους) ίσταται, αείποτε, ο αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινουπόλεως, ούτως ώστε να διασώζεται η ενότης και η λειτουργικότης του σώματος του Χριστού, δηλαδή της εκκλησίας», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Η χαρισματική τάξις των μοναχών ουδόλως εξαιρείται από αυτήν την λειτουργική ενότητα του σώματος, καθώς και η παραμικρά απόκλισις εκ της αρμονίας και συζεύξεως αυτής, θα αποτελούσε αυτοαναίρεση του μοναχισμού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι «οι κίνδυνοι και οι πειρασμοί για τον μοναχό είναι πολλοί», όπως «να περιβληθεί ευθύνας αντιθέτους προς την εις Χριστόν αφιέρωση του» και υπογράμμισε ότι «οι ενασχολήσεις των μοναχών με τα επιμέρους εκκλησιαστικώς δρώμενα, άνευ της προσκλήσεως των κατά τόπους επισκόπων και μάλιστα εντόνου και θερμής, είναι καταδικαστέες», διότι είναι δυνατόν να επιφέρουν «προβλήματα, κρίσεις, επικρίσεις, ταραχάς και διχοστασίας» και πρόσθεσε:

«Δεν είναι έργο του μοναχού η παράλληλος δράσης του προς την τοπική εκκλησία. Ο μοναχός διδάσκει, φωτίζει και αγιάζει τον περίγυρο του με τη συνεπή του ζωή με τους αγώνες, τη μετάνοια, τα δάκρυα, την άσκηση, την ησυχία, την αφάνεια, την ακατάπαυστο προσευχή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε ακολούθως τη μονή Μεγίστης Λαύρας και το βράδυ, επιστρέφοντας στις Καρυές, παρακάθισε σε δείπνο με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Αθωνιάδα Ακαδημία.

Εκεί ζήτησε από τους μαθητές να εντρυφήσουν «εις το ανοιχτόν πνεύμα της Ρωμιοσύνης», αποβάλλοντας «τας αγκυλώσεις και ακαμψίας της εθνικιστικής θεωρήσεως των εκκλησιαστικών πραγμάτων» κάλεσε τους μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψη του στη σχολή, στις Καρυές.

«Η Κωνσταντινούπολις αποτελεί την μήτραν και γενεσιουργόν αιτίαν όλων των Ορθοδόξων λαών» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Και καθώς και εις το σχολείο σας τούτον συνυπάρχετε εκ διαφόρων τόπων και διαφόρων εθνοτήτων, εντρυφήσατε εις το ανοιχτόν πνεύμα της Ρωμιοσύνης. Από της ηλικίας αυτής να αποβάλλετε τας αγκυλώσεις και ακαμψίας της εθνικιστικής θεωρήσεως των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Ρωμιοσύνη σημαίνει ανοχή, κατανόηση, αλληλοπεριθώρηση, υπομονή, διάθεση καταλλαγής και ατελείωτη αγάπη. Δηλαδή, παιδεία, γεμάτη από Χριστόν. Αυτά να αγαπήσετε, αγαπητά μας παιδιά. Εις αυτά να εθιστείτε. Αυτά να βάλετε εις το εσώτατο είναι της υπάρξεως σας».

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε στα παιδιά ότι πολλές φορές η λέξη «ρωμιός» στην Ελλάδα παρεξηγείται, υποτιμώμενη για το ελληνικό της φορτίο και νόημα, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

«Η λέξις «ρωμιός» είναι από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία… Κι εμείς είμαστε συνεχιστές και απόγονοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου. Μπορώ να πω ότι είμαστε περισσότερο Έλληνες, όχι ολιγότερο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέδωσε στον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, το συμβολικό ποσό των χιλίων ευρώ, ώστε, είτε να μοιραστούν ισόποσα στους μαθητές είτε να προμηθευτεί η Αθωνιάδα Ακαδημία ό,τι θεωρείται ότι της χρειάζεται για τη λειτουργία της.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε και χοροστάτησε στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στη Μονή Ιβήρων, στο Άγιο Όρος.

Ο κ. Βαρθολομαίος προσέφερε ως δώρο μια καντήλα «για να καίει μπροστά στη σεπτή εικόνα της (Παναγίας) υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και όλως ιδιαιτέρως για την ταλαιπωρημένη Ουκρανία». Αφιέρωσε, επίσης, το εγκόλπιό του στην εικόνα της Παναγίας.

«Με μεγάλη συγκίνηση βρίσκομαι πάλι στο ιερό έδαφος του Αγίου Όρους, στο περιβόλι της Παναγίας και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριακονταετίας από της αναρρήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Οικουμενικό Θρόνο» δήλωσε ο κ. Πικραμμένος και προσέθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσω τους στοχασμούς του για την πορεία της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για όλα τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό τον καιρό, στη νέα εποχή».

«Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η κυβέρνηση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και είμαι εδώ για να ακούσω τους γέροντες, τα αιτήματά τους και να κοιτάξουμε να τα επιλύσουμε», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι προσευχές του καθοδηγούν το σύνολο του Ορθοδόξου κόσμου και όλους εμάς σε εποχές δύσκολες με μεγάλες προκλήσεις» δήλωσε από την πλευρά του βουλευτής της ΝΔ, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος και προσέθεσε:

«Είναι ο λόγος του όαση και κατεύθυνση για κάτι καλύτερο, για ένα καλύτερο μέλλον».