Οικουμενικός Πατριάρχης: Άδικη και άτυχη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως απόφαση «άδικη» και «άτυχη» μετά τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο Ουίρτον της Δυτικής Βιρτζίνια την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021.

Στην αναφορά του Μητροπολίτη Πιτσσβούργου κ. Σάββα, ο οποίος μίλησε για τη μικρή Ενορία των Αγίων Πάντων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε συγκινημένος ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες κοινότητες, μικρές και μεγάλες ενορίες, μικρές και μεγάλες εκκλησίες.

«Και το παραμικρό εκκλησάκι στα χωριά σας στην Ελλάδα ή στο χωριό μου στην Ίμβρο, όπου γίνεται η Θεία Λειτουργία είναι τόσο μεγάλο αυτό το εκκλησάκι όσο και η Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη, που δυστυχώς όπως ξέρετε πέρυσι έγινε Μουσουλμανικό τέμενος», συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τόνισε ότι αυτός ο περίφημος Καθεδρικός Ναός του Οικουμενικού Πατριάρχη, της Χριστιανοσύνης, από μουσείο που ήταν ανοιχτός για επίσκεψη όλων των ανθρώπων που έρχονταν να θαυμάσουν την Πόλη των Πόλεων και την Αγιά Σοφιά, «αυτό το αθάνατο μνημείο των Πατέρων μας που αντέχει στους αιώνες, τώρα που μετετράπη σε τέμενος είναι μόνο για τους Μουσουλμάνους αδελφούς μας και λυπούμεθα για αυτήν την άδικη και άτυχη απόφαση της Κυβερνήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας».