Οικουμενικό Πατριαρχείο: Στο Φανάρι τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις 5 Απριλίου

Την κατεύθυνση, το γενικό περίγραμμα και τις επιμέρους προβλέψεις της πρότασης του για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στη Μικτή Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Η Επιτροπή, υπό την προεδρεία του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συνεδρίασε στις 8 Μαρτίου και άκουσε την πρόταση που παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Η παραπάνω πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί από τον κ. Ελπιδοφόρο στα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ θα συνεχίσει τις συναντήσεις στην επαρχία του με τον κλήρο και τους πιστούς για την ενημέρωση τους σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου στο Φανάρι για συνεργασία στις 5 Απριλίου, ενώ η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της στις 26 Μαίου.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την 8ην Μαρτίου 2023 συνήλθεν εν τοις Πατριαρχείοις, λόγω των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η υπό την προεδρείαν του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ συνοδικώς συσταθείσα Μικτή Επιτροπή επί τω σκοπώ της αναθεωρήσεως του ισχύοντος Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της υποβολής επισήμου προτάσεως τη Αγία και Ιερά Συνόδω προς τελικήν έγκρισιν.

Κατά την δευτέραν αυτήν συνεδρίαν της Επιτροπής, το μέλος αυτής Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επαρουσίασε διεξοδικώς την κατεύθυνσιν, το γενικόν περίγραμμα και τας επί μέρους προβλέψεις της προτάσεως αυτού περί αναθεωρήσεως του Συντάγματος.

Η ως άνω πρότασις θα εκτεθή υπό του ιδίου και εις τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την προσεχή συνεδρίαν αυτής, εν συνεχεία δε ο Αρχιεπίσκοπος θα συνεχίση τας ανά την θεόσωστον ταύτην Επαρχίαν του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου συναντήσεις αυτού μετά του κλήρου και των πιστών προς επίσημον και διαφανή ενημέρωσίν των περί των προτεινομένων υπ᾽ αυτού τροποποιήσεων.

Προ του τέλους της συνεδρίας, η Επιτροπή εξουσιοδότησε τον Αρχιεπίσκοπον Αμερικής όπως μεταφέρη εις τα μέλη της εκείσε Επαρχιακής Συνόδου την πρόσκλησιν της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου να προσέλθουν εις Φανάριον διά συνεργασίαν την Τετάρτην, 5ην Απριλίου ε.ε., απεφασίσθη δε όπως το έργον της Επιτροπής συνεχισθή ενταύθα την Παρασκευήν, 26ην Μαίου ε.ε.