Οικουμενικό Πατριαρχείο: Αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο η παραίτηση του Μητροπολίτη Γάνου και του Επισκόπου Σκοπέλου (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:31

Αποδεκτή έκανε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την παραίτηση του Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου από την επαρχία του, καθώς και του Επισκόπου Σκοπέλου κ. Παγκρατίου από τα καθήκοντά του στη Μητρόπολη Μεξικού, κατατάσσοντάς τους στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες του Θρόνου.

Επίσης, με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ορίστηκαν ως μέλη της Μεικτής Επιτροπής για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας, ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος και ο Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, διευθυντής του πατριαρχικού γραφείου και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδρίαζε σήμερα, υπό τη νέα της σύνθεση για το εξάμηνο 01.09.2022 – 28.02.2023, με τους εξής Ιεράρχες:

Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος
Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος
Ιταλίας κ. Πολύκαρπος
Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος
Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος
Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος
Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος
Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος
Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων
Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας
Προύσης κ. Ιωακείμ

Διαβάστε την ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνήλθε σήμερον, 3ην τ.μ. Οκτωβρίου 2022, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, του Πατριάρχου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την πρώτην συνεδρίαν αυτής της νέας Συνοδικής περιόδου και του νέου Εκκλησιαστικού Έτους. Εν αρχή αντηλλάγησαν αι ειθισμέναι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις μεταξύ του Παναγιωτάτου Πατριάρχου και του πρώτου τη τάξει των νέων Συνοδικών Παρέδρων, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.

Κατ’ αυτήν, εισηγήσει της Α.Θ.Παναγιότητος, διωρίσθησαν ως μέλη, από πλευράς του Ιερού Κέντρου, της Μικτής Επιτροπής περί του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς και ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους, Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου και Ομότιμος Καθηγητής του Πανε-πιστημίου Αθηνών.

Εξ άλλου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την οικειοθελή παραίτησιν του Σεβ. Μητροπολίτου πρώην,πλέον, Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου εκ της Επαρχίας αυτού, καθώς και του Θεοφιλ. Επισκόπου Σκοπέλου κ. Παγκρατίου εκ των εν τη Ιερά Μητροπόλει Μεξικού καθηκόντων αυτού, κατατάξασα αμφοτέρους εις τους εφησυχάζοντας Ιεράρχας του Θρόνου.

Τέλος, εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Εκ της Αρχιγραμματείας

της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

 

 

Συνεδριάζει από σήμερα το πρωί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεών της για τον μήνα Οκτώβριο.

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο