Οικ. Πατριάρχης προς Επίσκοπο Φιλομηλίου: Καλείστε να υπηρετήσετε τους αλβανόφωνους Ορθοδόξους πιστούς στις ΗΠΑ και Καναδά

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Θεοφάνης χειροτονήθηκε Επίσκοπος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δήλωσε: “Εσείς, Επίσκοπε Θεοφάνη, καλείστε να φέρετε με τη διακονία σας στην Αμερική την ίδια ‘υπερεθνική και πνευματική δύναμη’, να διακονήσετε τους πιστούς στους οποίους θα προΐστασθε με αγάπη. Έχετε εκλεγεί για να εκπληρώσετε τη θέση του αείμνηστου προκατόχου σας στην έδρα του Φιλομηλίου, του αείμνηστου Μητροπολίτη Ηλία. Αιωνία του η μνήμη!”

Ο Επίσκοπος στην ομιλία του ανέφερε: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος σε μια εποχή που δεν υπήρχε εκκλησία και οργανωμένες εκκλησιαστικές δραστηριότητες, αλλά όπου υπήρχε πίστη στις καρδιές, τις ψυχές και τα μυαλά των πιστών. Ήταν αυτό το είδος της πίστης που κράτησε αναμμένο το φως της πίστης σε μένα από την παιδική μου ηλικία, αυτό το φως που με τον καιρό μεγάλωσε στην καρδιά και το μυαλό μου, έγινε η φωτιά που ζέστανε την ψυχή μου, λαχτάρα για την Ορθόδοξη Πίστη μου, την πίστη μου και για την μαρτυρική Εκκλησία του Χριστού, ειδικά αυτή στην πατρίδα μου, την μαρτυρική Αλβανία. Από τότε που ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον οποίο είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τις ευλογίες του, ανέβηκε στον Οικουμενικό Θρόνο, διατήρησε πάντα στο μυαλό και την καρδιά του τον ρόλο του ως Ποιμένα της Οικουμένης, του πατέρα εκείνων που είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο”.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ και ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής μετά τη χειροτονία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο και είπε: «Καλείστε να υπηρετήσετε τους αλβανόφωνους Ορθοδόξους πιστούς υπό το ωμοφόριό μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά. Πρέπει να το κάνετε αυτό με απόλυτο σεβασμό στη Μητέρα Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της, αλλά και σε αδελφική συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Προσευχόμαστε στον Τριαδικό Θεό, με όλους εκείνους που είναι παρόντες και μοιράζονται τη χαρά σας, ώστε να έχετε μια καρποφόρα επισκοπική διακονία για τη δόξα του ουράνιου ονόματός Του και προς όφελος των πιστών των οποίων σας θα είστε ποιμένας τους.”

Στην αλβανική επισκοπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα υπηρετεί ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Θεοφάνης. Εξελέγη στις 28 Ιουνίου 2023 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Πλησιάζει η ημερομηνία της ενθρονίσεως του Επισκόπου.