Βαρθολομαίος: Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι οστούν εκ των όστέων της Μητρός Εκκλησίας

Ιστορική ήταν η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου Β.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε έρθει και πριν από 20 χρόνια στην πρωτεύουσα της Ηλείας, τον Πύργο, προτού μεταβεί στην Ζάκυνθο, αλλά επίσημα πρώτη φορά επισκέπτεται το νομό.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι που συνοδεύουν τον Οικουμενικό στην Ηλεία.

Επίσης, παρέστησαν οι βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Θοδωρής Βασιλόπουλος και Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο δήμαρχος Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς και οι υποψήφιοι για τον Δήμο Πύργου Στάθης Καννής και Διονύσης Μπέλτσος και για την Ηλιδα Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, όπως αναφέρει το patrisnews.com.

Συγκινητικές οι ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μητροπολίτη Ηλείας & Ωλένης

Στην μακροσκελή ομιλία τους, τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β, δήλωσαν ιδιαίτερα συγκινημένοι και στάθηκαν τόσο στον συμβολισμό, όσο και στη σημασία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ηλεία.

Και οι δύο στις ομιλίες τους υπογράμμισαν την ανάγκη που υπάρχει να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον σαν κόρη οφθαλμού, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν φέτος την χώρα μας και κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, έκαψαν σπίτια και κινδύνεψαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε για μία ακόμα φορά στην ιστορική σημασία της Ηλείας και της μητροπόλεως της, εκφράζοντας την αμέριστη ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση την οποία δέχτηκε, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία σειρά εκδηλώσεων στο νομό μας.

Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανάφερε: «Η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος είναι κυριολεκτικώς οστούν εκ των όστέων της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και σαρξ εκ της σαρκός της. Και τα θεοσεβή τέκνα της Εκκλησίας της Ελλάδος, άρα και της Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης, είναι, είσθε!, μέλη του αυτού σώματος, κοινωνοί της αυτής ζωής, μέτοχοι της ιδίας ελπίδος!»

«Μόλις προ διημέρου εωρτάσαμεν εις το Σεπτόν ημών Κέντρον με κάθε επισημότητα, ως είθισται, την εορτήν της Ινδίκτου, ήτοι της εισόδου εις το νέον εκκλησιαστικόν έτος, το οποίον και σας ευχόμεθα να είναι δημιουργικόν, ειρηνικόν, υγιεινόν και κατά πάντα ευλογημένον παρά Κυρίου», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, έκανε ειδική αναφορά στο φυσικό περιβάλλον και δη στις καταστρεπτικές πυρκαγιές που έπληξαν τη φετινή χρονιά την Ελλάδα.

«Η μεγάλη αμαρτία της εποχής μας είναι η ύβρις!», υπογράμμισε και επισήμανε: «Η ύβρις με την αρχαιοελληνικὴν φιλοσοφικὴν έννοιαν της λέξεως, διὰ την οποίαν ο πολὺς Ηράκλειτος ο Εφέσιος επεσήμαινεν ότι: “ύβριν χρη σβεννύειν μάλλον ή πυρκαϊήν”. Δηλαδή είναι επιτακτικωτέρα ανάγκη την ύβριν να κατασβέσωμεν παρά την πυρκαϊάν, διότι προφανώς η ύβρις είναι πλέον επικίνδυνος και καταστρεπτική απὸ την πυρκαϊάν! Και γνωρίζετε ασφαλώς και σεις ενταύθα, εκ της πικράς πείρας κυρίως του έτους 2007, οποία συμφορά είναι η φωτιά!

Η ύβρις λοιπόν ως αποτέλεσμα του πλήρους εγωκεντρισμού, της ακράτου φιλαυτίας, της αδηφάγου πλεονεξίας –την οποίαν ο Απόστολος Παύλος ονομάζει απεριφράστως ειδωλολατρίαν!- αλλὰ και της αφελούς απολύτου εμπιστοσύνης εις τας ανθρωπίνους δυνάμεις και γνώσεις, με παράλληλον παραγκωνισμὸν του Θεανθρώπου και του θελήματός Του, η ύβρις, επαναλαμβάνομεν, καθιστά τον άνθρωπον κατά τρόπον κωμικοτραγικὸν αυτάρκη και του δίδει την καταστρεπτικὴν αίσθησιν ότι δεν έχει ανάγκην τον Θεόν! Γνωρίζει ο άνθρωπος, σκέπτεται, κρίνει και αποφασίζει ερήμην του Θεού, ο Οποίος ανέλαβεν εν εαυτώ όλην την ανθρωπίνην φύσιν, δια να σώση τον άνθρωπον!».

Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ημερίδα με θέμα της προστασία του περιβάλλοντος

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Συνεδριακό κέντρο Π.Ε. Ηλείας, ημερίδα με θέμα: «Η κοινή περιβαλλοντική συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον σε Ηλεία και Μακεδονία».

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο