Οικ. Πατριάρχης: Ας βασίζονται οι πράξεις μας στη σοφία των θρησκευτικών μας παραδόσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκίνησε η Επιστημονική Συνάντηση “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον” (“Partnerships in Action: towards One Earth, One Family, One Future”) στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα 28 Αυγούστου, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ανάληψη ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών δράσεων, η διασφάλιση τροφής για όλους, η προστασία των παιδιών και των περισσότερο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θα τεθούν στο επίκεντρο της Επιστημονικής Συνάντησης “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον”.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εν εξελίξει ακαδημαϊκού διαλόγου μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου 2023.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος μίας σειράς αντίστοιχων σημαντικών συναντήσεων που δίνουν την ευκαιρία γόνιμου διαλόγου πάνω σε μείζοντα κοινωνικά ζητήματα, διοργανώνεται με την υποστήριξη της Διεθνούς Οργανώσεως Interfaith Alliance for Safer Communities.

Στο πλαίσιο των εργασιών της συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, της ειρήνης και της προστασίας των παιδιών, καθώς και ακαδημαϊκοί από διάφορες χώρες, καθώς και ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Στους συνέδρους απηύθυνε χαιρετισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης λέγοντας ότι μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, τίθεται ένα θεμέλιο, συνδέοντας αιώνες κοινής ιστορίας, πολιτισμού και αξιών.

Διαβάστε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη:

Αξιότιμοι θρησκευτικοί ηγέτες, σεβαστοί ακαδημαϊκοί, αγαπημένοι αδελφοί και αδελφές,

Καθώς ο χρυσός ήλιος ανατέλλει πάνω από αυτήν την αρχαία πόλη, έναν τόπο όπου η ιστορία ζωγραφίζει ένα περίπλοκο ταμπλό θρησκευτικού, πολιτιστικού και εθνοτικού πλουραλισμού, συγκεντρωνόμαστε έχοντας έναν σκοπό και ελπίδα. Μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, θέτουμε ένα θεμέλιο, συνδέοντας αιώνες κοινής ιστορίας, πολιτισμού και αξιών.

Ιστορικά, τα συνυφασμένα νήματα του Χριστιανισμού και του Ισλάμ έχουν υφάνει ένα πέπλο κοινής ύπαρξης που μαρτυρά ότι υπήρξαν εποχές συνύπαρξης. Ως κληρονόμοι αυτής της πλούσιας κληρονομιάς, καλούμαστε σήμερα όχι μόνο να θυμηθούμε το κοινό μας παρελθόν, αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι μπροστά στις σημερινές προκλήσεις.

Στη μνημειώδη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο νησί της Κρήτης το 2016, θυμηθήκαμε ότι: «Η Εκκλησία δεν υπάρχει για τον εαυτό της. Υπάρχει για ολόκληρη την ανθρωπότητα προκειμένου να ανυψώσει και να ανανεώσει τον κόσμο σε νέους ουρανούς και μια νέα γη.» (Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, 2016). Αυτό το σημαντικό μήνυμα υπερβαίνει περιορισμούς, καλώντας όλη την ανθρωπότητα να ενωθεί για το γενικότερο καλό.

Τόσο ο Χριστιανισμός όσο και το Ισλάμ, πνευματική κληρονομιά του Αβραάμ, παρέχουν μια δεξαμενή διδασκαλιών που υποστηρίζουν την ειρήνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη διαχείριση της δημιουργίας του Θεού [. . .] Ο ποιητής Al-Mutanabbi διακηρύσσει, “Αυτός που δεν έχει ανοχή, δεν έχει τίποτα”. Αυτές οι λέξεις λάμπουν ως καθοδηγητικά αστέρια, οδηγώντας μας σε μια πορεία κοινής κατανόησης.

Ο Άγιος Αυγουστίνος ο Ιππώνος δήλωσε ότι «η ειρήνη είναι η ηρεμία της τάξης». Αυτή η νοοτροπία βρίσκει απήχηση στη φιλοσοφία της ισλαμικής παράδοσης, με τον Al-Farabi να ισχυρίζεται ότι μια πραγματικά ενάρετη κοινωνία προάγει την εσωτερική ειρήνη και το κοινό καλό. Τέτοιες διδασκαλίες αποτελούν θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος μας βρίσκεται σε κομβικό σταυροδρόμι. Η Γη μας, η οποία έχει πληθώρα πολιτισμών, ταλανίζεται από πρωτοφανείς κινδύνους. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις, από τις καταστροφές έως την φθίνουσα ποικιλομορφία, αποτελούν άμεσο κάλεσμα για κοινή δράση. Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει: “Η γη δεν μας ανήκει. Είναι ένα δώρο, και έχουμε την ηθική υποχρέωση να το σεβαστούμε και να το διατηρήσουμε για τις μελλοντικές γενιές» (Βαρθολομαίος, 2018).

Ως θρησκευτικοί ηγέτες και κοινότητες, είμαστε σε μοναδική θέση να ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα. Οι γραφές, οι παραδόσεις και οι ιστορίες μας είναι γεμάτες με διδασκαλίες που τονίζουν το καθήκον μας απέναντι στο περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να τα λάβουμε υπόψη και να ηγηθούμε ενός συλλογικού, θρησκευτικού περιβαλλοντικού κινήματος.

Επιπλέον, ο διάλογος πρέπει να εκδηλώνεται μέσα από απτές δράσεις. Τα λόγια είναι μόνο η αρχή. Η πραγματική απόδειξη της δέσμευσής μας θα είναι τα έργα που ξεκινάμε, οι κοινότητες που ανυψώνουμε και το περιβάλλον που διαφυλάσσουμε. Μέσω πρωτοβουλιών που βασίζονται στις κοινές μας αξίες, μπορούμε να εμπνεύσουμε τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Για να υλοποιήσουμε το όραμα «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον», πρέπει να υπερβούμε την απλή έννοια της ανοχής. Ο αληθινός διάλογος συνεπάγεται βαθύ σεβασμό, αμοιβαία κατανόηση και συλλογική δράση. Οι γραφές μας προσφέρουν αμέτρητες αφηγήσεις που υπερασπίζονται την ενότητα, τον σεβασμό και τη συνεργασία. Διαβάζοντας αυτές τις αφηγήσεις, μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση για το κοινό μας ταξίδι.

Η Γη μας, ένα κοινό καταφύγιο, έχει φιλοξενήσει αμέτρητες γενιές, κάθε μία αφήνοντας τη δική της μοναδική παρακαταθήκη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η γενιά μας βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή, έχοντας ευθύνη να χαράξει μια πορεία που εγγυάται ειρήνη, ευημερία και οικολογική ισορροπία για τις επόμενες γενιές.

Καθώς βλέπουμε τις προκλήσεις του παρόντος, ας καθοδηγούνται οι πράξεις μας από τη διαχρονική σοφία που διέπουν τις θρησκευτικές μας παραδόσεις. Ας αποτελέσει αυτό το συνέδριο κάτι περισσότερο από μια απλή συνάθροιση. Ας αποτελέσει μια αρμονία φωνών, ιδεών και φιλοδοξιών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα. Ένα κίνημα που, καθοδηγούμενο από τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ενσαρκώνει το πνεύμα του ότι «ο Θεός μας προσκάλεσε σε ειρήνη» (Α’ Κορινθίους 7:15).

Ας προχωρήσουμε με μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού, ενότητας και αποφασιστικότητας. Αφήστε την ηχώ του διαλόγου μας να αντηχήσει στο πέρασμα του χρόνου, εμπνέοντας τις μελλοντικές γενιές να ενισχύσουν περαιτέρω και να προωθήσουν τη συνεργασία μας. Ας γίνει αυτή η ιστορική πόλη των μυριάδων πολιτισμών μάρτυρας της υπόσχεσής μας: μια υπόσχεση να συνεργαστούμε, χέρι με χέρι, στη διαμόρφωση ενός κόσμου που γιορτάζει την ποικιλομορφία, προωθεί την ενότητα και διαφυλάσσει τον κοινό μας γήινο οίκο.

Είθε οι άπειρες ευλογίες του Θεού να αποτελούν καθοδηγητικό φως στο μονοπάτι μας, ενισχύοντας τις προσπάθειές μας και γεμίζοντας τις καρδιές μας με αγάπη, συμπόνια και ελπίδα!

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικ. Πατριαρχείο