Οι Β΄ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου στον Καθεδρικό της Παναγίας της Ιερισσού

Την Παρασκευή 18η Μαρτίου τ. ε. ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Αμφιλόχιο Χάιτα και π. Νικόλαο Τσεπίση επεσκέφθη τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ιερισσού και μαζί με τον εκλεκτό της Εφημέριο Πρωτ. π. Μακάριο Ζωνάρα ετέλεσε την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών της Κυρίας Θεοτόκου.

Ο Ιερός Ναός του Γενεσίου της Θεοτόκου έλαμπε από την παραδοσιακή ευπρέπεια και λειτουργική κατάνυξη που του έχει επιδώσει τόσο ο π. Μακάριος όσο και ο αρχοντικός Λαός της Ιερισσού. Να σημειωθή ότι ωραιότατο ξυλόγλυπτο Προσκυνητάρι κοσμεί το κεντρικό κλίτος του Ιερού Ναού φέροντας στα σπλάγχνα του περίπυστη εικόνα της Παναγίας μας μεγάλης αρχαιολογικής και λειτουργικής αξίας. Εκεί ακριβώς τελείται και η Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Παντάνασσα Μητέρα του Σωτήρος.

Είχαμε τη χαρά σε αυτούς τους Χαιρετισμούς μαζί με τα νέα παιδιά που ψάλλουν στον Ιερό Ναό να έχωμε παρόντα και τον γέροντα τέως Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού τον κ. Ιωάννη Μαρίνο, ζωντανή ιστορία της μουσικής αλλά και ζωντανή ιστορία της Ιερισσού. Μαζί με τους εκλεκτούς ιεροψάλτες λοιπόν, συνέψαλλε και ο Λαός της Ιερισσού, αλλά και ο Μητροπολίτης ακολουθούσε, απολαμβάνοντας το πνευματικό αυτό κλίμα.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος παρετήρησε ότι η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου καταδεικνύει πως αυτόρριζα της Ζωής και της Χαράς είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Όμως ο Κρουνός μέσα από τον οποίο προχέονται τα νάματα της Χαράς στον κόσμο είναι η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας. Για τούτο και στον Ορθόδοξο χώρο η Θεοτόκος αποκαλείται η Πάντων Χαρά! Η Χαρά βεβαίως, ως συναίσθημα βιώνεται στα γήινα ως απότοκος της ψυχολογικής και βουλητικής ανατάσεως του σύγχρονου ανθρώπου.

Όμως στον Ορθόδοξο χώρο το πλήρωμα της Χαράς δεν είναι γέννημα που τις ρίζες του έχει απλώσει σε λογικές, φυσικές ή και τεχνητές πεδιάδες και λειβάδια. Η αγιοτριαδική εμπερία της Εκκλησίας βεβαιώνει ότι η χαρά στον πνευματικό χώρο της Ορθοδοξίας σταλάζει από τα κλήματα της Αμπέλου που το όνομά Της είναι Κύριος Ιησούς Χριστός.

Άλλωστε Εκείνος μας διαβεβαίωσε στο Ευαγγέλιό Του “’Εγώ ειμί η άμπελος υμείς τα κλήματα” και ο Ιωάννης της αγάπης το προσυπέγραψε. Η Ζώσα Χαρά, το ζων ύδωρ της Ορθοδοξίας λέγεται Χριστός και τούτο γιατί τη χαρά που ζούμε και απολαμβάνομε στην Εκκλησία ο Ουρανός την παραχώρησε στα Παιδιά Του κατόπιν παρακλήσεως του Θεανθρώπου Χριστού προς τον Πατέρα Του. Εκείνος Του είπε Πάτερ θέλω «…ίνα έχωσιν την χαράν την εμήν πεπληρωμένην εν αυτοίς»!

Τη Χαρά τη δική Του η Ζωοδόχος Πηγή και Μητέρα Του την προχέει στον κόσμο ως θείος Κρουνός, για αυτό και οι Παρακλήσεις και οι Χαιρετισμοί στο πρόσωπό Της από την Πόλη και τον Λαό, για να μπορέση ο κόσμος να ζήση, κατά τον π. Αθανάσιο Γιέφτιτς. Ευχόμαστε, κατέληξε ο Δεσπότης, η Περιστερά η τον Ελεήμονα Αποκυήσασα Κύριον πάντα να ποτίζη τον Λαό και την Εκκλησία με το Ζων ύδωρ, το Οποίο εφιλοξένησε στα Άγια αίματά Της.