Οι Τούρκοι αναστήλωσαν μερικώς ελληνικό μοναστήρι στην Ίμερα του Πόντου

Η κτητορική επιγραφή στο καθολικό της γυναικείας μονής στην Ίμερα του Πόντου (τουρκικά: Olucak) στην Αργυρούπολη, αναφέρει ότι χτίστηκε το 1350 και επισκευάστηκε τουλάχιστον μία φορά, το 1860.

Αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, όπως και ολόκληρο το μοναστήρι, ο ναός είναι ένας από τους ελάχιστους που παραμένουν ακέραιοι μέχρι και σήμερα στην άλλοτε ιστορική κωμόπολη των Ελλήνων – στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ίμερα και στα γύρω χωριά ζούσαν περίπου 3.500 Πόντιοι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του pontos-news.gr, o χριστιανικός ναός, ο οποίος φέρει μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που του δίνουν φως στο εσωτερικό, αναστηλώθηκε μερικώς.

Ο κυβερνήτης Αργυρούπολης Καμιράν Τασμπιλέκ τόνισε ότι θα είναι σύντομα επισκέψιμος, καθώς επισκευάστηκαν η στέγη και κάποιες εσωτερικές κολόνες και προστέθηκαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που έλειπαν.

Από την πλευρά του ο Χαμντί Νας, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο ήδη το αναζητούν Έλληνες που ψάχνουν τα ίχνη των προγόνων τους, τους οποίους περιέγραψε ως «μετανάστες» από την Ίμερα, και όχι ως πρόσφυγες θύματα γενοκτονίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Χαμντί Νας εξέφρασε την ελπίδα να γίνει πλήρης αναστήλωση ώστε το ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι να γίνει σημαντικός πόλος έλξης τουριστών.