Οι τελειόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Στις 2 Απριλίου 2024, οι τελειόφοιτοι της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού έγιναν δεκτοί στην έδρα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Οι φοιτητές παρακολουθούν ένα πολυήμερο σεμινάριο για να παρουσιάσουν και να εξηγήσουν τα προγράμματα και τα έργα των τμημάτων και των διακονιών της Αρχιεπισκοπής και των διαφόρων ιδρυμάτων της.

Μετά από ένα ευχάριστο σαρακοστιανό γεύμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συστηθούν στον Αρχιεπίσκοπο και να προσφέρουν τις προσωπικές τους σκέψεις για το πώς ο Τίμιος Σταυρός τους προετοίμασε για να υπηρετήσουν την Εκκλησία στην Αμερική.

Ο Χρήστος Κατερινάκης, Πρόεδρος της Φοιτητικής Κοινότητας, απηύθυνε τις παρατηρήσεις του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ευχαριστώντας τον για την ηγεσία, την καθοδήγηση και την υποστήριξή του και για το ότι “μας δείχνει πώς να φωτίσουμε αυτούς τους πιο σκοτεινούς καιρούς, δείχνοντάς μας πώς να μοιραστούμε το φως του Χριστού με τον κόσμο. Αυτό το μοίρασμα του φωτός του Χριστού έχει με τη σειρά του πυροδοτήσει την πίστη και την ελπίδα σε όλους τους γύρω μας. Τι ισχυρό και εμπνευσμένο παράδειγμα έχετε δώσει στον καθένα από εμάς, καθώς εργαζόμαστε για να υπηρετήσουμε τα δικά μας ποίμνια μια μέρα”.

Απευθυνόμενος στην ομάδα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέπτυξε τις σκέψεις του και τους υπενθύμισε ότι δεν είναι μόνο η απόφασή τους να γίνουν ιερείς- είναι η ανταπόκρισή τους στο “κάλεσμα” και ότι έχουν επιλεγεί από τον Θεό. Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε επίσης στους φοιτητές ότι ο Θεός θα τους προετοιμάσει για να υπηρετήσουν, καθώς το Άγιο Πνεύμα θα τους καθοδηγήσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι όταν αρχίσουν την υπηρεσία τους δεν θα υπηρετούν μόνο την ενορία τους και τη Μητρόπολή τους, αλλά θα είναι ενωμένοι και ένα με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον πρώτο θρόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως.

Επίσης, μετά το γεύμα συναντήθηκαν με τους μαθητές ο Γραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και Διευθυντής του Τμήματος Θρησκευτικής Εκπαίδευσης Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, ο Καγκελάριος της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας π. Ηλίας Βιλλής, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Τιμίου Σταυρού π. Ευγένιος Πεντιούκ και η Ταμίας της Αρχιεπισκοπής κα Ελέιν Άλεν.

Νωρίτερα οι μαθητές παρακολούθησαν τον Εσπερινό στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου- Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αρχιεπισκοπή θα ακούσουν παρουσιάσεις από τα Τμήματα Επικοινωνίας, Οικονομικών, το Τμήμα Διορθοδόξων, Οικουμενικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων, το Ληξιαρχείο, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, το Ιόνιο Χωριό, το Υ2ΑΜ και την Πολιτική Προστασίας Νέων, τη Διαχείριση Κινδύνων και Ασφάλισης, τη Συνέλευση Επισκόπων και Οικουμενικών Σχέσεων, το Τάγμα του Αγ. Ανδρέα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Αρχείο Stewardship Outreach and Evangelism, το Κέντρο Οικογενειακής Φροντίδας και το Κέντρο Φροντίδας του Κλήρου.

Εκτός από τις παρουσιάσεις των τμημάτων και των υπουργείων, οι φοιτητές επισκέφθηκαν την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και το Εθνικό Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, την έδρα της Εθνικής Φιλοπτώχου και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Τις υπόλοιπες ημέρες θα επισκεφθούν το γραφείο της Ηγεσίας 100, και την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου.

Επικεφαλής των σεμιναρίων αυτή την εβδομάδα είναι ο αναπληρωτής κοσμήτορας των φοιτητών Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Μερκάδο. Οι φοιτητές που συμμετέχουν είναι: Ο κ: Σπυρίδων Κωστίδης, Luke Erdahl και Ιωάννης Τσαμουτάλης από τη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, Νικόλαος Νταφούλας από τη Μητρόπολη της Βοστώνης, Αλέξανδρος Δήμος, Χρήστος Κατερινάκης και Μιχαήλ Παγώνης από τη Μητρόπολη του Ντένβερ και Jacob Sparks από τη Μητρόπολη της Ατλάντα.

Φωτογραφίες: GOARCH/Δημήτριος Πανάγος
 Μετάφραση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου