Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (BINTEO) (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:04

Η κατάληψη του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, αφού επετέθησαν εναντίον του τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε στην συνέχεια στο Twitter ότι οι ουκρανικές αρχές πληροφόρησαν τον οργανισμό ότι η πυρκαγιά στον σταθμό δεν έπληξε «βασικό» εξοπλισμό. Ουκρανία: Μία χώρα με μεγάλο αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων που προκαλεί ανησυχίες

Ο Νοτιοκορεάτης Park Jong-woon, καθηγητής Ενέργειας και Ηλεκτρολογικής Μηχανικής στο Dongguk University, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει άμεσος ραδιολογικός κίνδυνος από την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση στα δεδομένα των ραδιολογικών μετρήσεων για να δημιουργήσει σύγχυση.

«Μπορούν να κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται, να τον φρικάρουν και να ενσπείρουν τον φόβο», δήλωσε ο Παρκ, που έχει εργασθεί στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει σβήσει, αλλά έχει εγείρει μία «πολύ πραγματική ανησυχία» για τις πιθανότητες καταστροφής, δηλώνει ο Edwin Lyman, διευθυντής ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας στην Union of Concerned Scientists της Ουάσινγκτον.

«Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο εκτεταμένης πυρκαγιάς, αν και δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρικά συστήματα προκαλώντας ένα περιστατικό σαν της Φουκουσίμα, εάν δεν υπήρχε έγκαιρη αποκατάσταση του συστήματος ψύξης», λέει.

Ευρύτερα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο για στοιχεία των μετρήσεων που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των επιπέδων της ακτινοβολίας επί τόπου.

Η επίσημη ιστοσελίδα ραδιολογικών δεδομένων στον σταθμό της Ζαπορίζια δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος σήμερα.

Από την κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Τσερνόμπιλ, θεάτρου της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, η μέτρηση των επιπέδων της ραδιενέργειας εκεί έχει γίνει πιο δύσκολη, σύμφωνα με τον Kenji Nanba, επικεφαλής του Institute of Environmental Radioactivity του Fukushima University και έχει συμμετάσχει σε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με ουκρανούς συναδέλφους του.

Λέει ότι η επίσημη ουκρανική ιστοσελίδα με ωριαίες μετρήσεις της ακτινοβολίας εντός της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ έχει κατέβει εδώ και μέρες και άλλη αντίστοιχη ιστοσελίδα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Αν και ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση κάτω από την σαρκοφάγο που περιβάλλει τον πυρήνα του, ο Kenji Nanba δηλώνει ότι παραμένει κρίσιμο για τους ερευνητές να ελέγχουν τα στοιχεία των μετρήσεων επί τόπου ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν καταγράφονται αιφνίδιες μεταβολές.

Ανεβασμένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν κοντά στο Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι οι μεταβολές οφείλονταν στην αναμόχλευση της μολυσμένης σκόνης και του χώματος λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας.

Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά δέχεται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του βρετανικού υπ. Άμυνας

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

“Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις”, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. “Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις”, προσθέτει.

Μπλίνκεν: Δεν επιζητούμε σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό

Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους του τους συμμάχους και το έδαφός του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ”, τόνισε ο Μπλίνκεν, ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ουκρανία.

“Και στη διάρκεια της νύκτας είδαμε επίσης αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και τη σημασία η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστει”, κατάληξε ο Αμερικανός υπουργός.

Σταμάτησε η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα έχει σταματήσει, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίρ Ζελένσκι, λίγη ώρα αφού οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη.

“Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές”, επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Νωρίτερα σήμερα σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της Μικολάγιφ και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει εισέλθει στην πόλη.

“Ας μην ταραζόμαστε”, πρόσθεσε.

Τους 47 έφτασαν οι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιφ

Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στις εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Ζελένσκι: Η Ρωσία ήθελε νέο Τσερνόμπιλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ -όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986-, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.

«Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.