Οι πρώτοι καλαντιστές στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Το πρωί της Δευτέρας, 18 Δεκεμβρίου 2023, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αντιρρίου, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Αριστείδη Λουκόπουλο, Δασκάλες και την μουσικό του Σχολείου ήλθαν στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Ναύπακτο, και έψαλαν στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα παιδιά γέμισαν τον προθάλαμο του Γραφείου του Μητροπολίτου, έστησαν το αρμόνιο και ενώπιον του Μητροπολίτη έψαλαν συντονισμένα με ωραίες φωνές παραδοσιακά κάλαντα. Συγκίνησαν ιδιαίτερα με το Αγιορείτικο «Θεοτόκε Παρθένε» που έψαλαν.

Ο Μητροπολίτης τους ευχαρίστησε και έδωσε τις ευχές του στα παιδιά και τους Δασκάλους τους. Επίσης, τα παιδιά του δώρισαν ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δώρο, για την διακόσμηση του Γραφείου του. Ήταν ένα ομοίωμα κλαδιού ελιάς και το συνόδευαν με το κείμενο:

Ελιά η ευλογημένη

«Η επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο σε τρία Μυστήρια το Βάπτισμα, το Χρίσμα και το Ευχέλαιο.

Η ελιά είναι το μόνο φυτό που αναφέρεται πάνω από 170 φορές στη Βίβλο.

Κλαδί ελιάς στέλνει ο Θεός με το περιστέρι στο Νώε, σύμβολο του θείου ελέους της γαλήνης και της ειρήνης.

Ιερό σύμβολο του κύκλου της ζωής χρησιμοποιείται σε όλες τις σημαντικές στιγμές και τελετουργίες γέννηση, βάπτιση, γάμο και θάνατο.

Με λάδι ελιάς αλείφεται το μωρό στο Μυστήριο της Βάπτισης, ενώ είναι σημαντικός ο ρόλος του στο Μυστήριο του Ευχελαίου.

Με λάδι ελιάς έχριζαν τους βασιλείς και τους ιερείς ως αντιπροσώπους του Θεού.

Με λάδι ελιάς ανάβουν τα κανδήλια στις εκκλησίες μας και παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο.

Το αγιασμένο στην εκκλησία λάδι θεωρείται από τους πιστούς φυλαχτό και βοήθεια για κάθε δύσκολη στιγμή.»

Ο Μητροπολίτης τους δώρισε μία εικόνα του Αγίου Καλλινίκου και υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθή το Σχολείο τους για την κοπή της Βασιλόπιττας. Φεύγοντας τα παιδιά έλαβαν ένα κέρασμα.