Οι προσπάθειες αποδίδουν για τη Χάλκη

Θέμα χρόνου είναι, λένε όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τα πράγματα στη γειτονική Τουρκία, να δοθεί το πράσινο φως από τον Τ. Ερντογάν για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δεν είναι ούτε τυχαία η συγκυρία, ούτε φυσικά τον έπιασαν οι ευαισθησίες τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι αποτέλεσμα προσπαθειών χρόνων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Τόσο ο Βαρθολομαίος, όσο και ο Ελπιδοφόρος, ως μητροπολίτης Προύσσης και ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης από το 2011 έως την ημέρα που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έδωσαν αγώνα για να πείσουν τις τουρκικές αρχές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει. Για να (απο)δείξει και η Τουρκία ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και να γίνουν οι αγώνες Βαρθολομαίου και Ελπιδοφόρου επιτέλους πράξη.

Ο Ελπιδοφόρος, θυμίζω, ήταν εκείνος που έκανε το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα προκαλώντας την de facto διεθνοποίηση του ζητήματος και την επαναλειτουργία της Σχολής.

Από τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δε, δίνει αγώνα για την Χάλκη και τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και φαίνεται πως αυτός ο αγώνας αποδίδει καρπούς. Μεγάλη και η συμβολή του εφοπλιστή και πολιτικού διοικητή του Αγ. Όρους Αθ. Μαρτίνου, ο οποίος με την χορηγία του δίνει πνοή στη Θεολογική Σχολή. Και το ποσό που προσφέρειδεν είναι καθόλου μα καθόλου αμελητέο και έχει και εθνική διάσταση.

Μελανό σημείο

Αρνητικές εντυπώσεις, πληροφορούμαι πάντως, πως έχει προκαλέσει στο Φανάρι και σε υψηλούς θεολογικούς κύκλους ο νέος ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος Συκής. Του προσάπτουν ότι είναι μέχρι ώρας «λίγος» για να σηκώσει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την επιτέλεση του ρόλου του.

Αφετέρου, λένε, υποβαθμίζει και καταστρέφει -μερικοί του προσάπτουν σύνδρομο μειονεξίας- όλο το έργο του προκατόχου του. Τον σχολιάζει, λένε μάλιστα, αρνητικά ένθεν κακείθεν, κάτι που με τη σειρά του έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις σε βάρος του προσώπου του.

Πρώτος ο Πατριάρχης γνωρίζει τις μάχες που δίνει υπέρ των δικαίων του Φαναρίου Αμερική πάνταπιστός στον Πατριάρχη ο Ελπιδοφόρος και αφετέρου το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόσα χρόνια έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα του την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και δεν χωρούν μικρότητες μπροστά στον υψηλό στόχο.

Ο φιλόστοργος «πατέρας» της Μεσσηνίας

Φιλόστοργος και… φιλάνθρωπος αποδεικνύεται ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος ο οποίος σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δε δίστασε να προχωρήσει στην απόλυση πέντε εργαζομένων από το Άσυλο Ανιάτων «Η Στέγη της Εκκλησίας”.

Η ΑΔΕΔΥ και συγκεκριμένα το Νομαρχιακό Τμήμα της Μεσσηνίας καταγγέλλει πως ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος απέλυσε πέντε εργαζόμενους από το Άσυλο Ανιάτων «Η Στέγη της Εκκλησίας» αναίτια και μάλλον διότι ίδρυσαν
σωματείο εργαζομένων!

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει πως στο Ίδρυμα που προεδρεύει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τιμωρήθηκαν εκδικητικά η συλλογική πάλη για να μην υπάρχουν συνθήκες γαλέρας στη δουλειά και να τηρούνται οι συμβάσεις εργασίας. Τόσο όμορφα και χριστιανικά…