Οι πέντε Μητροπόλεις που περιμένουν διάδοχο

Πάντα μετά την Ανάσταση, μαζί με την άνοιξη, έρχονται και τα σχέδια. Σχέδια κάνουν οι πολιτικοί για τις συμμαχίες που θα κάνουν και τις κυβερνήσεις που θα σχηματίσουν. Σχέδια κάνουν βεβαίως και στην Εκκλησία. Οι μεν επίδοξοι διάδοχοι για τις Μητροπόλεις που φαίνεται να αδειάζουν και οι δε, γηραιοί Μητροπολίτες, για την κατάλληλη ώρα που θα πρέπει να αποσυρθούν.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός λίγο πριν φύγει από τη ζωή «επέλεξε» τον διάδοχό του. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι, επίσημα ή ανεπίσημα. Σε πολλούς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε τη χάρη και επέλεξε το παιδί τους. Σε μερικούς άλλους, για άλλους λόγους, όχι.

Στο παρασκήνιο πάντως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για πέντε Μητροπόλεις. Που, όπως όλα δείχνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα χρειαστούν διάδοχο. Ας μην βιαστούν να με ψέξουν όσοι θα διαβάσουν το όνομά τους γιατί, στο τέλος, ο Θεός αποφασίζει. Εγώ τις ταπεινές μου πληροφορίες καταγράφω.

Πολλοί, λοιπόν, κινούνται για να αλιεύσουν τις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου για το ποιους προορίζει και που. Ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει πια υποχρεώσεις προς τους φίλους του Μητροπολίτες. Τακτοποίησε τα περισσότερα «καλά παιδιά» και τώρα ήρθε η ώρα να πάρουν θέση άλλοι υποψήφιοι με πιο αξιοκρατικά κριτήρια.

Αναζητούν γαμπρό

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος συμπληρώνει τον Οκτώβριο τα 87 χρόνια και έχει ήδη λάβει την απόφαση, μαθαίνω, να αφήσει την θέση του σε άλλο πρόσωπο. Η υγεία του είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα. Είναι ίσως η μόνη Μητρόπολη που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το πρόσωπο που θα κληθεί να διαδεχτεί τον κ. Αλέξανδρο.

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και σκέπτεται να υποβάλλει παραίτηση. Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος, διανύει το 91ο έτος της ηλικίας του. Στο παρελθόν έχει δηλώσει πως μόλις τελειώσει τα μεγάλα του έργα στην περιοχή, θα υποβάλλει παραίτηση. Το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται να ήρθε φέτος.

Στη Μητρόπολη Παραμυθιάς η παραίτηση του κ. Τίτου έχει καταντήσει… ανέκδοτο. Μόλις στα…92 του χρόνια ο αγαθός ιεράρχης φαίνεται να άγεται και να φέρεται από το περιβάλλον του που προσπαθεί να τον κρατήσει στη θέση του. Αυτά τουλάχιστον μου μεταφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τα πράγματα στην περιοχή.

Τέλος, μία ακόμη σπουδαία μητρόπολη ακούγεται πολύ έντονα πως θα μείνει κενή πολύ σύντομα και βρίσκεται εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το τεφτέρι του Αρχιεπισκόπου γράφει ήδη τον αριθμό πέντε.

Πέντε είναι αυτές οι Μητροπόλεις που ψάχνουν άνθρωπο για να φύγουν και άλλοι πέντε είναι οι αρχιερείς που θέλουν να πάρουν είτε μεταθετό, είτε να διαδεχτούν τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”