Οι Παραμυθάδες του Βοσπόρου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πιο γνωστός λαογράφος στην Τουρκία που συγκέντρωσε όλα τα παραμύθια της Ανατολής, είναι, για όσους δεν γνωρίζουν, ο Περτέβ Ναϊλί Μπορατάβ. Μάζεψε για χρόνια όλα τα παραμύθια στη γειτονική χώρα και τα μαθαίνουν τώρα τα παιδάκια.

Υπάρχει ένα παραμύθι που δεν το έχει συμπεριλάβει στη λίστα και θα πρέπει προσηκόντως να προστεθεί. Λέγεται η «παραίτηση του Βαρθολομαίου».

Το διαρρέουν επίμονα κάποιοι Μητροπολίτες και μερικοί πολιτικοί εγχώριοι, και προσπαθώ να ανακαλύψω τη σκοπιμότητά που κρύβεται πίσω από αυτές τις κινήσεις.

Σοβαροί κατά τα άλλα άνθρωποι που προσπαθούν να πείσουν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αυτό το φθινόπωρο θα παραιτηθεί από το αξίωμά του μετά από 30 χρόνια και θα … ασχολείται με το να γράφει τα απομνημονεύματά του για λογαριασμό του ιδρύματος που έχει φτιάξει με το όνομά του Πατριάρχη ο πολυπράγμων και αεικίνητος φάδερ Αλεξ Καρλούτσος.

Όσοι δεν γνωρίζουν την περίπτωση του Οικουμενικού Πατριάρχη και διακινούν τέτοια σενάρια τους συνιστώ να το ρίξουν στον θερινό κινηματογράφο. Κάπου θα προβάλλεται η θρυλική ταινία δράσης «Πολύ σκληρός για να πεθάνει».

Παραφράζεται για τον κ. Βαρθολομαίο στο “Πολύ σκληρός για να παραιτηθεί”. Στο σίκουελ της ταινίας (“Πολύ σκληρός για να παραιτηθεί 2”) θα πρωταγωνιστεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Όσοι περιμένουν παραίτηση αυτών των δύο, γεννημένων ο καθένας με τα δικά του χαρίσματα και ελαττώματα και με ένα δεδομένο -ότι είναι σκληρά καρύδια- ίσως θα έπρεπε να τα δουν τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα.

Από την έρευνα που έκανα, πάντως, έμαθα πως όσοι τα διακινούν τα σενάρια έχουν προκαλέσει την ενόχληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, που αν συνεχίσουν έτσι θα τους στείλει μόνιμα για να απολαμβάνουν τις… ανθισμένες μανόλιες.

Για την εγκυκλοπαιδική σας ενημέρωση το παραμύθι στα τούρκικα λέγεται “μασάλ”. Όσα “μασάλ” και να διακινούν, ο Πατριάρχης δε… μασά!

Ν.Κ.