Οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Ιερισσού στον επίσημο εορτασμό της Μάχης της Ρεντίνας

Με μεγάλη συμμετοχή, στο υπαίθριο Αμφιθέατρο Σταυρού, την Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, στις 7:30 το απόγευμα και με την παρουσία των Αρχών, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα ο επίσημος εορτασμός της Μάχης της Ρεντίνας που έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου 1821 στα “Μακεδονικά μας Τέμπη”.

Προηγήθηκε, βέβαια, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η αποκάλυψη του Μνημείου της Μάχης, η Επιμνημόσυνη Δέηση και η τιμή των Πρωταγωνιστών της Μάχης στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας Μοδίου την Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021.

Οι όλες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις εκκίνησαν με προσφώνηση του Προέδρου του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Βόλβης κ. Δημητρίου Πασσιά, του Δημάρχου Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα και του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Βασιλείου Πάππα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Ιερισσού κ. Θεόκλητος.

Επακολούθησαν τρεις εκλεκτές εισηγήσεις. Από τον άγιο Μαρωνείας με θέμα: « Η συμβολή του Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνσταντίου στον Εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Από τη Θράκη στη Χαλκιδική».

Από την κα Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα : «Η συμβολή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στην Επανάσταση του 1821».

Και από την κα Στέλλα Κοντοπούλου Νηπιαγωγό, Αντιπρόεδρο Ο.Π.Α.Π. Δήμου Βόλβης, με θέμα : «Τα χωριά του Δήμου Βόλβης στα χρόνια της Επανάστασης του 1821».

Η παρουσίαση από τους εισηγητές των θεμάτων τους υπήρξε άρτια και επιστημονικώς κατοχυρωμένη, πράγμα που ικανοποίησε και ενθουσίασε το ακροατήριο.

Επακολούθησε μουσική εκδήλωση με ποιήματα και παραδοσιακά Εθνικά τραγούδια που στο διάβα δύο αιώνων ο ελληνικός λαός έπλεξε για τους πρωταγωνιστές της Μάχης της Ρεντίνας και ιδίως για τον λεοντόψυχο Μητροπολίτη Μαρωνείας κυρό Κωνστάντιο που ήταν ο επικεφαλής της Μάχης και τραυματίστηκε σ’ αυτήν, υποκύπτοντας μετά από λίγους μήνες στα τραύματά του στο Άγιο Όρος και το παλληκάρι της Μακεδονίας και Πρωτοστάτη του Ξεσηκωμού αοίδημο Εμμανουήλ Παππά.

Η πρωτοβουλία για τους εορτασμούς του Δήμου Βόλβης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.