Οι Μητροπολίτες Δράμας, Ξάνθης, Μαρωνείας, Φιλίππων στο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας τελέστηκε σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Φιλίππων κ. Στέφανος και ο οικείος ποιμενάρχης κ. Δωρόθεος. Στην Θεία Λειτουργία μίλησε για το νόημα της Κυριακής των Μυροφόρων ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Στο τέλος του Μνημοσύνου ο Μητροπολίτης Δράμας ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και μίλησε κατάλληλα για τον προκάτοχό του.

Παρατίθεται η Ομιλία του:

«Σεβασμιώτατε άγιε Ξάνθης κ. Παντελεήμων,

Σεβασμιώτατε άγιε Μαρωνείας, κ. Παντελεήμων,

Σεβασμιώτατε άγιε Φιλίππων, κ. Στέφανε,

Σεβαστέ Καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Αγ. Διονυσίου Αγ. Όρους κ. Πέτρε,

Σεβαστέ Καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, κ. Γερμανέ,

Αξιότιμες πολιτικές, στρατιωτικές και λοιπές Αρχές του τόπου μας,

Αγαπητοί πατέρες που ήλθατε από εγγύς και μακράν,

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου μου, του Μητροπολίτου Παύλου, συνυφασμένο στην αναστάσιμη χαρά της Εκκλησίας: “Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος”.

Ο μακαριστός Παύλος “εσπάρη εν φθορά” πριν ένα χρόνο, όμως προσδοκούμε το “εγείρεται εν αφθαρσία” (Α΄ Κορ. ιε΄ 42).

Μας θυμίζει την παραβολή με τον κόκκο του σίτου, που χρησιμοποίησε ο Κύριος προαναγγέλλοντας το θάνατό Του.“Αμήν αμήν λέγω υμίν, εάν μη ο κόκκος του σίτου πεσών εις την γην αποθάνη, αυτός μόνος μένει· εάν δε αποθάνη, πολύν καρπόν φέρει” (Ιω. ιβ΄ 24).

Κόκκος σίτου, θάνατος, καρποφορία ζωής.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος εν ζωή είχε μια πληθωρική αίσθηση ζωντάνιας. Μετέδιδε την αίσθηση της ζωντάνιας σε ο,τι έλεγε, σε ο,τι κήρυττε και έγραφε, σε ο,τι έπραττε και επιχειρούσε, σε ο,τι δημιουργούσε και σε ο,τι ανακαίνιζε, σε ο,τι διεκδικούσε και σε ο,τι διαμαρτυρόταν.

Τίμησε τη Δράμα, συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ίμβρο, στην Καππαδοκία και στη Σουμελά. Τίμησε τη Δράμα, ανακομίζοντας τα ιερά λείψανα και μεταφέροντας την τιμή του οσίου Γεωργίου του νέου Ομολογητή παντού, μέχρι και τη Γεωργία και τη Ρουμανία.

Τίμησε τη Δράμα, υποδεχόμενος πανηγυρικά και συμβολικά την πρώτη έμμεση επιστροφή από τα κλαπέντα κειμήλια της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης.

Τίμησε τη Δράμα, καθιερώνοντας στον ωραιότατο νέο ναό την απόδοση ευλαβικής τιμής και ιστορικής ευγνωμοσύνης στον από Δράμας ιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης.

Μνημονεύω λειτουργικά τον αοίδιμο Προκάτοχό μου.

Οι κληρικοί μνημονεύουν τον Ποιμενάρχη, που άφησε πίσω του μια έντονη λειτουργική μεγαλοπρέπεια.

Οι μοναχές τον Επόπτη της μοναχικής ευθυπορίας, τον κοιμώμενο πλέον στο Μοναστήρι της Αναλήψεως Σίψας.

Οι ντόπιοι Δραμινοί το ρηξικέλευθο υπερασπιστή της ιστορικής μας Μακεδονίας.

Οι πρόσφυγες Δραμινοί τον έντονης ποντιακής κουλτούρας άνθρωπο.

Όλοι θυμάστε τα έργα του, τα λόγια του, τη δημιουργική παρουσία του 17 χρόνια εδώ στη Δράμα. Τα θυμάστε όλα και προπαντός θυμάστε το μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο, επειδή ζει εν Χριστώ.

Παρακαλούμε τον Κύριο και ικετεύουμε την Παναγία μας και επικαλούμεθα όλους εδώ τους τοπικούς Αγίους, να χαίρεται ο μακαριστός απ᾽ ουρανού την αληθινή όψη του ποιμαντορικού του κόπου και μόχθου, την εκκλησιαστική συνέχεια που κληρονόμησε και την εκκλησιαστική συνέχεια που μας κληροδότησε.

Να χαίρεται αυτήν τη διάρκεια της Εκκλησίας για την οποία αγωνιζόταν ο μεγάλος Εθναπόστολος Παύλος, και για την οποία αγωνίστηκαν όλοι οι Άγιοι και ειδικά οι άγιοι Πατέρες μας.

Παρακαλούμε τον Κύριο να δίδει παρηγοριά και παραμυθία στους κατά σάρκα συγγενείς του, ιδιαίτερα στην αγαπητή μητέρα του, την αδελφή του και την οικογένειά της, τους φίλους και αγαπητούς του.

Έτσι και ο μακαριστός κυρός Παύλος θα χαίρεται με μας εν Κυρίω, και εμείς θα συνεχίζουμε εν Κυρίω με αγαθές ελπίδες και με τις ευχές του άμεσου προκατόχου μας και των προγενομένων.

Ο Κύριος να τον αναπαύει».

Μετά το τέλος του Μνημοσύνου όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο Μοναστήρι Αναλήψεως του Σωτήρος (Σίψα), όπου και ο τάφος του μακαριστού Δράμας Παύλου, και τελέστηκε Τρισάγιο στη μνήμη του.

Τέλος, στην Αίθουσα του Συσσιτίου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, το οποίο επαναλειτουργεί από την προσεχή Τρίτη, 2 Μαίου, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν των συμμετεχόντων.