Οι μαθητές δημιουργούν με πηγή έμπνευσης τη Μικρασία και τον Πόντο

Τους μαθητές της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου καλεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να συμμετάσχουν στον Γ’ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με γενικό θέμα «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου 1922-2022».

Ο εν λόγω Διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, και την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Μέντης, αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ότι ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπη ταινία (βίντεο) μικρού μήκους διάρκειας μέχρι 6’, με θέμα σχετικό με μία από τις ακόλουθες προσωπικότητες: Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Νεομάρτυς Αγία Ελένη της Σινώπης, Ηλίας Βενέζης και Φίλων Κτενίδης (Ίδρυμα Παναγία Σουμελά).

«Στόχος του Διαγωνισμού είναι οι μαθητές των σχολείων να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία της Μικράς Ασίας, αλλά και του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, να μελετήσουν, αλλά και να αναδιφήσουν στις σχετικές ιστορικές πηγές, να ερευνήσουν τις δοκιμασίες των προσφύγων και την προσφορά τους στη Μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και να ενασχοληθούν, ενδεχομένως, με την ιστορία της τοπικής τους κοινωνίας και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους» τονίζει ο π. Θεόκλητος και σημειώνει ότι μέσα από τους εποικοδομητικούς αυτούς Διαγωνισμούς που διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος οι μαθητές μπορούν να ανατρέξουν σε πηγές και να ερευνήσουν ιστορικά αρχεία του τόπου τους, κυρίως δε τα αρχεία των σωματείων, Ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων που έχουν σχέση με τον Ελληνισμό της Ανατολής (Μικρασιατών, Ποντίων, Ανατολικοθρακιωτών).

Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία να αναζητήσουν και να συλλέξουν στοιχεία από διάφορες πηγές για το πρόσωπο, το οποίο θα παρουσιάσουν, αλλά και να μελετήσουν και να γνωρίσουν μέσω έρευνας την ιστορική παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ελληνικού Πολιτισμού στη Μικρά Ασία και στον Πόντο μέχρι το 1922. Ακόμη, καλούνται να κατανοήσουν, να αναλογιστούν και να διακρίνουν την επίδραση των πολιτιστικών στοιχείων του Ελληνισμού της Ανατολής στην προσωπικότητα και στο έργο του προσώπου, το οποίο θα παρουσιάσουν, όπως, επίσης, και να εκφραστούν ελεύθερα μέσω της δημιουργίας ενός πρωτότυπου έργου πάνω στο θέμα. Οι μαθητές, παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίσουν την ατομική ευθύνη των μελών μιας κοινωνίας και θα συνειδητοποιήσουν τους παράγοντες διατήρησης της ταυτότητας των Ελλήνων.

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ

Ο π. Θεόκλητος συμβουλεύει τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμμετάσχουν να αντλήσουν ενδεικτικά ιδέες, πληροφορίες και υλικό από την ιστοσελίδα της Ειδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Η καταληκτική προθεσμία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και του έργου έχει οριστεί η Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ο π. Θεόκλητος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, το οποίο είναι ένα κάλεσμα ενισχυτικό στην ιστορική γνώση, την οποία όλοι χρειαζόμαστε. Οι ομάδες μαθητών και μαθητριών, που θα βραβευθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, μαζί με τους συνοδούς Εκπαιδευτικούς θα λάβουν επαίνους και θα συμμετάσχουν σε μία τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Χαλκίδα, τον Απρίλιο του 2024. Για περισσότερες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι Νεότητος της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων, καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, μπορεί να απευθύνεται στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος στα τηλ. 2107272218 – 2107272255 και ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης politistikitautotita@yahoo.gr.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”