Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής Κύπρου εόρτασαν την Παναγία των Καθάρων

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Ανάστασης, την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα αφιερωμένη στην Παναγία, εορτάστηκε η Παναγία των Καθάρων, στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού, στο συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 3 Μαΐου 2021 τελέστηκε ο Εσπερινός μετά λαμπριάτικης λιτής, όπως προνοεί η κυπριακή εκκλησιαστική παράδοση κατά την Διακαινήσιμο εβδομάδα, και το πρωί της Τρίτης, 4 Μαΐου 2021, αναστάσιμος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Των ακολουθιών προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας Πρωτ. Ιωάννη Ιωάννου από τον Άγιο Βασίλειο και Πρωτ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου από τον Άγιο Επίκτητο, καθώς και από τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου επεσήμανε ότι μαζί με τους νεοφανείς Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, απόψε και αύριο τιμούμε την Παναγία, τη μητέρα του Φωτός, την Πλατυτέρα των ουρανών. Φέτος, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, τιμούμε εξαιρέτως την Παναγία των Καθάρων ή Καθαριώτισσα.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος μίλησε για τη Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας των Καθάρων, η οποία βρίσκεται πλησίον της κατεχόμενης κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου.

Δοξολογώντας τον Θεό, ο Θεοφιλέστατος, αποκάλυψε στο εκκλησίασμα ότι με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, μαζί με τους επιτρόπους και άλλους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι ήταν παρόντες στο εκκλησίασμα, την κατάλληλη στιγμή κατάφεραν να περιποιηθούν, όσο ήταν εφικτό, τον εξωραϊσμό του Καθολικού της Μονής, που για 47 έτη παραμένει βουβό, όπως και όλη η Μονή.

Ο Επίσκοπος παρουσίασε τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν οι: Σάββας Παυλίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρυσούλα Πετρούδη, Κώστας Χ΄΄Γιακουμή, Ουρανία Χατζηουρανίου και Ανδρέας Χριστοδούλου.

Ακολούθως, μίλησε ο κ. Χριστόδουλος Παχουλίδης, τέως γραμματέας, για πολλά χρόνια, της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας. Ο κ. Παχουλίδης αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις, τόσο από την μελέτη της σχετικής με την Μονή βιβλιογραφίας, όσο και από την υπηρεσία, για μισό αιώνα, στην Μητρόπολη Κυρηνείας κατέθεσε αξιόλογο συγκεκριμένο ιστορικό υλικό.

Ο Αναστάσιμος Εσπερινός ολοκληρώθηκε με λιτανεία των ιερών εικόνων της Ανάστασης και της Παναγίας των Καθάρων (αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος), των Αγίων νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης πέριξ του ναού και με Αρτοκλασία.

Την Τρίτη, 4 Μαΐου 2021, στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, στον ίδιο ιερό ναό, παρέστη μεταξύ του εκκλησιάσματος και ο κοινοτάρχης του Λάρνακα της Λαπήθου κ. Κώστας Μαυρομμάτης.

Ευχή όλων σύντομα να αξιωθούμε σε συνθήκες ελευθερίας να λειτουργήσουμε την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας των Καθάρων και όλες τις κατεχόμενες μας Εκκλησίες και Μονές.

Οι ακολουθίες τελέστηκαν με τήρηση των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας για την παρατεταμένη πανδημία.