Οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στην Μητρόπολη Αυστρίας

Στις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως Αυστρίας και της Εξαρχίας Ουγγαρίας εορτάσθηκαν και φέτος με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Αγίας και Ζωηφόρου εκ νεκρών Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, στη Βιέννη, την 16η Απριλίου 2022, Σάββατο της αναστάσεως του τετραημέρου φίλου του Χριστού Λαζάρου, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία και με το κήρυγμά του προετοίμασε τους πιστούς για τις προσεχείς Άγιες ημέρες. Την Κυριακή των Βαΐων, 17η Απριλίου 2022, ο Μητροπολίτης τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ανέλυσε την σημασία της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Από το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων έως και την Μεγάλη Πέμπτη, στο Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, τελέσθηκε η Ι. Ακολουθία του Νυμφίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη.

Την Μ. Τετάρτη ο Μητροπολίτης τέλεσε επίσης την Ι. Ακολουθία του Μυστηρίου του Ευχελαίου, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Βιέννης. Ακολούθησαν το πρωί της Μ. Πέμπτης, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και το βράδυ της ιδίας ημέρας η Ι. Ακολουθία των Παθών του Κυρίου με την ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων των θείων Παθών την οποία παρηκολούθησε και ο Επίσκοπος του Eisenstadt, Ägidius. Ο Επίσκοπος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη και να υπενθυμίσει τους δεσμούς φιλίας που τους συνδέουν.

Οι λοιπές Ι. Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος τελέσθηκαν στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος. Το πρωί της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής αναγνώσθηκαν οι Μεγάλες Ώρες και ακολούθησε η Ι. Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως κατά την οποία ο Μητροπολίτης με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, συνοδευόμενος από τον Ι. Κλήρο και τους χορούς των Ιεοροψαλτών, κατέθεσε τον Επιτάφιο στο καταστόλιστο με άνθη κουβούκλιο. Το βράδυ της ιδίας ημέρας τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη και τον Ι. Κλήρο η ‘Ι. Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και εψάλησαν τα ” Εγκώμια” και ο Όρθρος, παρουσία συνεργείου της κρατικής τηλεοράσεως ORFIII το οποίο αναμετέδιδε ζωντανά την τελετή προκαλώντας θερμό ενδιαφέρον πολυαρίθμων θεατών . Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Βιέννης έως τον Ναό του Αγίου Γεωργίου και η επιστροφή του στον Ι. Καθεδρικό Ναό. Την πομπή συνόδευσαν εκατοντάδες πιστοί με αναμμένα κεριά στα χέρια. Το πρωί του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου, κατά την λεγομένη “Πρώτη Ανάσταση”, τελέσθηκε ο Εσπερινός, και ενώ εκφωνούνταν από τον Μητροπολίτη το “Ανάστά ο Θεός κρίνων την γην…” συνεχίσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Το βράδυ της ιδίας ημέρας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου, τελέσθηκε η Παννυχίδα της Αναστάσεως. Αφού άναψαν τις πασχαλινές λαμπάδες τους με το “Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός”, εκατοντάδες πιστών ακολούθησαν τον Ι. Κλήρο και εν πομπή, προ του Ναού του Αγίου Γεωργίου άκουσαν από τον Μητροπολίτη το ευαγγελικό ανάγνωσμα του Όρθρου και το πρώτο “Χριστός Ανέστη”.Το τροπάριο ψάλλονταν από τους πιστούς στους γύρω δρόμους ενώ η πομπή επέστρεφε στον Καθεδρικό Ναό για την πανηγυρική αναστάσιμο Θεία Λειτουργία η οποία διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κατά την Παννυχίδα αναγνώσθηκε επίσης η πατριαρχική “Απόδειξις επί τω Αγίω Πάσχα 2022”. Σε αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η Ανάσταση είναι στο κέντρο της Πίστεώς μας και το Πάσχα είναι η εορτή της ελευθερίας, της χαράς και της ειρήνης. Καθώς η χαρμόσυνη είδηση της Αναστάσεως του Χριστού ακούγεται ταυτόχρονα με τον φοβερό θόρυβο των όπλων, την κραυγή των θυμάτων της πολεμικής βίας και των προσφύγων μεταξύ των οποίων ευρίσκονται αθώα παιδιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς Ουκρανικό λαό και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη: “Από τη φύση της η Εκκλησία του Χριστού είναι ειρηνοποιός και προσεύχεται όχι μόνο για “ειρήνη άνωθεν” και για “ειρήνη όλου του κόσμου” αλλά τονίζει επίσης την σημασία των ανθρώπων που εργάζονται για την ειρήνη. Είναι αδιανόητο για τους Χριστιανούς να παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στον εμπαιγμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

Στο αναστάσιμο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος τόνισε επίσης τη σημασία της Ειρήνης που άφησε ο αναστάς Κύριος στους Μαθητές Του:” Η ειρήνη του Χριστού δεν σχετίζεται με το φρόνημα της απληστίας και της αρχομανίας που οδηγεί σε πολεμικές συρράξεις, σπαραγμούς και χαμένες ζωές αλλά είναι η αληθινή καταλλαγή και η ίδια Ζωή, όπως τονίζουν οι θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ο εκ νεκρών Αναστάς είναι ο μεγάλος ειρηνοδότης. Εκείνος με το αίμα που έχυσε επάνω στο Σταυρό «ειρηνοποίησε» τα πάντα, τα επίγεια και τα ουράνια. Μόνον ο Χριστός ειρηνεύει πραγματικά και συνολικά τον άνθρωπο: την καρδία, τους λογισμούς, τα συναισθήματά του. Όσο περισσότερο ο Χριστιανός πλησιάζει τον Αναστάντα Κύριο και ζει εν Χριστώ, τόσο περισσότερο η ειρήνη του Κυρίου πλημμυρίζει την ύπαρξή του”.

Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί, τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος η Ι. Ακολουθία του Εσπερινού “της Αγάπης” και του εορτάζοντος την Δευτέρα του Πάσχα Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ως σημείο της παγκοσμίου σημασίας της ΄Αναστάσεως, η ευαγγελική περικοπή αναγνώσθηκε σε δώδεκα διαφορετικές γλώσσες.

Οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Ζωηφόρου εκ νεκρών Αναστάσεως του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού εορτάσθηκαν επίσης με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη,στις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως Αυστρίας στο Graz, στο Kufstein, στο Klagenfurt,στο Linz, στο Leoben, στο Mödling, στο Salzburg, στη γερμανόφωνη και στην Ουκρανική Ενορία Βιέννης και στην Ι. Μονή Αγίας Σκέπης (Burgenland), καθώς και στις ενορίες της Εξαρχίας Ουγγαρίας.