Οι φήμες για «ανταρσία» κατά του Ιερώνυμου

© orthognosia.blogspot.com

Πληροφορούμαι τις μεγάλες δυσκολίες που συνεχίζουν να έχουν για να προχωρήσουν στην αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η πίεση που τους ασκείται δεν έχει να κάνει με την εκκλησιαστική τάξη. Εκεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει, σε γενικές γραμμές, το δίκαιο με το μέρος του. Το ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο οικονομικό.

«Προχωράτε την αναγνώριση, σας κόβουμε με κάθε τρόπο την οικονομική στήριξη» λένε οι Ρώσοι με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό όλοι εμμένουν να χορεύουν… καλίνκα κατά πως ορίζει ο Βολοκολαμσκ Ιλαρίωνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κύπρο στους δώδεκα μητροπολίτες οι δέκα συνδέονται με κάποιο τρόπο με τη Ρωσική Εκκλησία. Επομένως δύσκολα θα αναγνωρίσουν την Ουκρανία. Μάλλον τελευταίοι θα το πράξουν. Και άγνωστο πότε.

Στα Ιεροσόλυμα μετά την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Θεοφίλου να ζητήσει την σύγκληση πανορθόδοξης συνόδου που έτυχε πλήρους αποτυχίας, ο κ. Θεόφιλος -ενώ δεσμευόταν πως θα στήριζε το Φανάρι- παραμένει στη γωνία μουδιασμένος περιμένοντας τις εξελίξεις. Αυτός που φαίνεται να ακολουθήσει τον δρόμο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας λέγεται πως θα είναι ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ και μετά οι Ορθόδοξοι Βούλγαροι.

Του Πειραιά τα θαύματα

Σας καλώ να αναζητήσετε στο διαδίκτυο το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από την Θ. Λειτουργία των Θεοφανείων. Στο σημείο που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συλλειτουργεί με τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Να θυμίσω πως ο μητροπολίτης, εντός της ιεραρχίας, συμφώνησε υπέρ της αναγνώρισης της Ουκρανίας, προς απογοήτευση των Ρώσων. Μετά, έβγαλε πύρινη ανακοίνωση λέγοντας πως ποτέ δε συμφώνησε σε κάτι τέτοιο κλπ κλπ. προς τέρψη των Ρώσων.

Τελικά, οριζοντίως και καθέτως αντίθετος -όπως δηλώνει- με την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν κούνησε ούτε βλέφαρο όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημόνευσε τον Κιέβου Επιφάνιο. Ισως για να μη διαταραχτεί η τάξη!

Η «συνωμοσία» των δέκα

Υπάρχει μία φήμη, από αυτά τα εκκλησιαστικά κουτσομπολιά που διασπείρουν αρχιμανδρίτες εδώ και εκεί που περιμένουν πως και πως να γίνουν μητροπολίτες, πως δέκα ιεράρχες ενορχηστρώνουν ένα σχέδιο «αποψίλωσης» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Διασπείρουν φήμες εδώ και εκεί πως η υγεία του επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και πως σύντομα θα υποβάλλει την παραίτησή του. Άλλοι εμπλέκουν την βιολογική …αδελφή του -ο Αρχιεπίσκοπος έχει αδελφό και μάλιστα γηραιό και όχι αδελφή- σε διάφορες περίεργες αγοραπωλησίες που «θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση».

Έχω να προτείνω το εξής: αντί να αναλώνονται όλοι στο πως θα ρίξουν τον προηγούμενο, καλό θα ήταν να δουν τι έχουν ως πρόταση να φέρουν για τον επόμενο. Τι φρέσκο πρόκειται να κομίσουν στην Εκκλησία της Ελλάδος οι υποψήφιοι δελφίνοι, ποια θα είναι η πρότασή τους. Τους προτείνω να δουν το «Δύο Πάπες» και να δουν την συγκλονιστική περίοδο από τη μετάβαση του Πάπα Βενέδικτου στον Πάπα Φραγκίσκο και τα τεράστια αδιέξοδα που ταλαιπωρούσαν την Καθολική Εκκλησία εκείνη την περίοδο.