Οι Έλληνες της Ουκρανίας τιμούν σήμερα τον Άγιό τους

© wikipedia

Του Κώστα Ονισένκο

Την ημέρα μνήμης του Αγίου Μητροπολίτης Ιγνάτιου γιορτάζουν σήμερα οι Έλληνες της Ουκρανίας. Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μοναχός του Άθω, είχε οργανώσει και πρωτοστατήσει στην μετοίκηση των Ελλήνων της Κριμαίας στην περιοχή του Ντονμπάς, κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Τουρκικού πολέμου.

Η μετακίνηση χιλιάδων Ελλήνων και χριστιανών άλλων εθνικοτήτων πραγματοποιήθηκε το 1779-1780 με καθοδήγηση του Ιγνάτιου και με άδεια της Αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Β’.

Από την αρχαιότητα οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας κατοικούνταν από Έλληνες. Οι πρώτοι από αυτούς έφτασαν εκεί ήδη με τις αρχαίες αποικίες (6ος αιων. π.Χ) ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός του -οι πρόγονοι των σημερινών Ελλήνων της Ουκρανίας- εγκαταστάθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πολλοί εξ αυτών ήταν διωγμένοι των Εικονομαχιών.

Όλη η περιοχή όπου ζούσαν οι Έλληνες υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με την διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το Πατριαρχείο εξακολουθούσε να διατηρεί πνευματικούς δεσμούς με την περιοχή και για αυτό, όταν οι χριστιανοί της περιοχής βρέθηκαν σε κίνδυνο, έστειλε τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο προκειμένου να οργανώσει την μετοίκησή τους.

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος -μετέπειτα Άγιος της Εκκλησίας μας- κατά κόσμον Ιάκωβος Κοζαδίνος γεννήθηκε το 1716 στην Κύθνο. Ήταν ήταν γόνος της γνωστής οικογενείας των Κοζαδίνων (Γοζαδίνων), οποίοι μετανάστευσαν στην Κύθνο τον 12ο αι. Νέος μετέβη στο Άγιον Όρος και εκάρη μοναχός στην Ιερα Μονή Βατοπεδίου και έλαβε το όνομα Ιγνάτιος.

Το 1771 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γοτθίας και Καφά στην Κριμαία, όπου προσέφερε τις δυνάμεις του, για την πνευματική αναγέννηση των Ελλήνων και τη διατήρηση της εθνικής τους συνείδησης και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Κατά τη διάρκεια της μετοίκησης των Ελλήνων από την Κριμαία στην Αζοφική, ο Ιγνάτιος ίδρυσε την πόλη της Μαριούπολης και δεκάδες χωριά, στα οποία μέχρι και σήμερα ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες της Ουκρανίας.