Οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Νεαπόλεως – Κωνσταντίας εόρτασαν τον Απόστολο Ανδρέα στην προσφυγιά

Οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα του προαστίου Νεαπόλεως-Κωνσταντίας τίμησαν, εκ μεταθέσεως τον προστάτη Άγιό τους στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Συνοικισμού 3 Στροβόλου και τέλεσαν Ιερά Μνημόσυνα, την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερους π. Αντώνιο Καλογήρου και π. Παναγιώτη Φλουρή, καθώς και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο εκκλησίασμα παρέστη ο έντιμος Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος ανέγνωσε και τον επιμνημόσυνο λόγο, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, o Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, άλλοι εκπρόσωποι της πολιτείας, του στρατού και οργανωμένων συνόλων, καθώς και πολλοί εκτοπισμένοι Νεαπολίτες.

Ο Επίσκοπος στο κήρυγμά του έκανε αναφορά στο ευαγγελικό ανάγνωσμα, το οποίο μας παρουσιάζει ένα νεαρό που θέτει στον Κύριο Ιησού Χριστό ένα ερώτημα διαχρονικό και πραγματικό: «Διδάσκαλε αγαθέ, τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;» (Λκ. ιη΄ 18). Με αυτό το ερώτημα πρέπει να πορευόμαστε κι εμείς στη ζωή μας, έχοντας ως πρώτο μέλημα τη σωτηρία των ψυχών μας. Ο νεαρός, αν και ήταν τηρητής του νόμου από παιδιόθεν, είχε μόνο μια ελλειμματικότητα για να φτάσει στην τελειότητα: η εξάρτηση και αφοσίωση στον πλούτο του. Το ευαγγέλιο μάς διδάσκει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να προσκολλά την ψυχή του αποκλειστικά στα εφήμερα του κόσμου τούτου, είτε αυτά είναι πλούτη είτε είναι θέσεις και αξιώματα. Η αξία της χάρης του Θεού στη ζωή μας ξεπερνά όλα αυτά που προσφέρονται στο μάταιο αυτό κόσμο. Ο λόγος του Χριστού δεν στρέφεται εναντίον του πλούτου αλλά στη λανθασμένη διαχείριση αυτού και την απολυτοποίηση των υλικών αγαθών, αμελώντας ο άνθρωπος την αθάνατη ψυχή του. Γι΄ αυτό ο κάθε χριστιανός δίνει καθημερινά τον αγώνα για την απελευθέρωσή του από οτιδήποτε τον απομακρύνει από το Θεό, αλλά έχοντας πάντα τη συνείδηση ότι δεν μπορεί από μόνος του να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια. Χρειάζεται τη βοήθεια του Θεού: «Τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστιν» (Λκ. ιη΄ 27).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν ιερά Μνημόσυνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και των κληρικών της Ενορίας Αποστόλου Ανδρέου του προαστίου Νεαπόλεως-Κωνσταντίας και πάντων των ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι την περιοχή Νεαπόλεως, Τράχωνα και Ομορφίτα.