Οι ευχές του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη

Του Κώστα Ονισένκο

Θερμές ευχές στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αφορμή τα ονομαστήριά του, απέστειλε σήμερα ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

Ο ευχετήριος λόγος του, που δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα του Επιφάνιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει ως εξής:

“Εγκάρδια συγχαίρω προσωπικά και εκ μέρους του συνόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας την Παγαγιότητά του Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ημέρα των ονομαστηρίων του!

Οι ημέρες που τιμούμε τους ουράνιους προστάτες μας παραμένουν μέρες όπου θυμόμαστε τη ζωή τους, εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους. Ο Άγιος απόστολος Βαρθολομαίος, το όνομα του οποίου φέρετε, υπήρξε ακούραστος κήρυκας του λόγου του Θεού μεταξύ πολλών εθνών. Ο ίδιος ο Σωτήρας σημείωνε την καθαρή ψυχή του και την έλλειψη πονηρίας μέσα της (Ιωάννης 1:47). Εσείς, Παναγιότατε, επίσης καταβάλλετε κάθε προσπάθεια να οικοδομήσετε αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών, να φέρετε τους πιστούς σε κοινωνία με την Εκκλησία και τον Θεό, να φροντίζετε ειλικρινά τους ανθρώπους και να στρέφετε την προσοχή σε σημαντικά παγκόσμια προβλήματα.

Ο Κύριος Σας χάρισε γενναιόδωρα χριστιανικές αρετές, τις οποίες Εσείς καλλιεργήσατε, διαφυλάξατε και αναπτύξατε μέχρι τα ύψη: φιλανθρωπία, υπομονή, αυτοσυγκράτηση, ευγένεια και ταπεινότητα. Η μεγάλη σας πνευματική δύναμη, τροφοδοτούμενη από την αγάπη του Θεού, η θυσία και η καλοσύνη σας, η ειλικρίνεια και η δικαιοσύνη σας, Σας δίνουν τη δυνατότητα να ηγηθείτε της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για σχεδόν τρεις δεκαετίες -όσο κανείς εκ των Πατριαρχών δεν ηγούνταν μέχρι Εσάς.

Η συμβολή Σας στην επίλυση του παλαιού εκκλησιαστικού ζητήματος στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να υπερτιμηθεί. Καταβάλλετε τιτάνιες προσπάθειες για την οικοδόμηση της ορθοδοξίας, την απελευθέρωση των Εκκλησιών από την κακόβουλη επιρροή, δεν ψάχνετε ανταμοιβές για αυτό. Μονάχα ο Κύριος γνωρίζει πόσες δυνάμεις καταβάλλετε για αυτό και μονάχα Εκείνος θα μπορέσει να σας ανταμείψει αντάξια των επιτευγμάτων Σας.

Εξ ονόματος των Ορθοδόξων Ουκρανών και εγώ προσωπικά, θέλω να Σας συγχαρώ για την ημέρα των ονομαστηρίων σας, να σας διαβεβαιώσω για τον αδιάλλακτο και βαθύ σεβασμό και να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη για τις πράξεις Σας για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητης Τοπικής Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας.

Είθε ο Κύριος, μέσω των προσευχών του επουράνιου προστάτη Σας, του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, των προκατόχων σας στον Πατριαρχικό Θρόνο, και όλων των Αγίων, να σας δώσει την ευλογία Του, την καλή υγεία, την υποστήριξη στη διακονία σας και την προστασία από κάθε κακό.”