Οι δύο προτεραιότητες του Αρχιεπισκόπου για τον Σεπτέμβριο

Στο αρχιεπισκοπικό τεφτέρι, ο Ιερώνυμος έχει αρχίσει τις… διαγραφές. Τελείωσε με το θέμα των οργανικών θέσεων μόλις πριν από μερικές ημέρες. Το πάλευε σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, δεν ήταν δα και λίγο.

Ψηλά στη λίστα του Αρχιεπισκόπου έχουν μείνει δύο μεγάλες εκκρεμότητες: Εκλογές αρχιερέων και τακτοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα λυθούν με αυτή την κυβέρνηση ή θα χρειαστούν μερικές ακόμη δεκαετίες.

Μπορεί και να μη λυθούν και ποτέ. Τουλάχιστον τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν με την περιουσία των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων.

Εξειδικεύω τις προτεραιότητες για να τα βάζουμε σε μία σειρά για το φθινόπωρο. Άμεση λύση γι’ αυτόν τον Οκτώβριο αναζητά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην κάλυψη των θέσεων σε πέντε με έξι Μητροπόλεις.

Από μία σε Γορτυνία και Δράμα και ίσως δύο στην Αιτωλοακαρνανία. Προϋπόθεση να λύσουν οι ντόπιοι -αυτοδιοικητικοί και πολιτευτές- σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι τις μεταξύ τους διαφορές και φυσικά να δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση (και το κόμμα) για να προχωρήσει η διχοτόμηση. Θα φανεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν και δύο ακόμη Μητροπόλεις που «μαγειρεύονται» και ψιθυρίζεται πως θα έχουμε αντικατάσταση. Μία στη Φλώρινα. Ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος πολύ γενναία πιστεύει πως έχει συμπληρώσει τον κύκλο του και θέλει να δώσει τόπο στα νιάτα.

Από την άλλη ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, δε θέλει να δώσει τόπο στα νιάτα, αλλά τη Μητρόπολη στο… παιδί του. Το γνωστό τροπάριο κάποιων παλιών αρχιερέων που πιστεύουν πως η Μητρόπολη είναι οικογενειακή επιχείρηση και την κάνουμε πάσα στο πνευματικό μας παιδί.

Από τον Οκτώβριο του 1981 διοικεί τη Μητρόπολη Ηλείας ο κ. Γερμανός. Πληροφορούμαι πως στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου υπάρχει η παραίτησή του που έχει ισχύ υπό μία προϋπόθεση. Να γίνει Μητροπολίτης και να τον διαδεχτεί ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος.

Δεν λέω ούτε ότι αξίζει ο άνθρωπος, ούτε πως δεν αξίζει να γίνει Μητροπολίτης. Αυτό ας το κρίνει η ιεραρχία. Τη νοοτροπία των παλαιών υπογραμμίζω.

Περιουσία και δασικές εκτάσεις

Δεύτερο θέμα ψηλά στην ατζέντα του Αρχιεπισκόπου είναι το ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιών των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων.

Τι παραμένει στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, τι είναι του κράτους και τι έχουν οι δήμοι. Ποιος πληρώνει τα τέλη χρήσης της γης και ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί τα ακίνητα και με ποιους όρους.

Προτεραιότητα για τον Αρχιεπίσκοπο έχουν δύο εμβληματικά έργα στην Αττική. Η έκταση του Σχιστού και οι εκτάσεις στη Βουλιαγμένη. Όσον αφορά στα μοναστήρια, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δίνει αγώνα για να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν από τη μία οι περιουσίες που έχουν απομείνει και δεν έχουν καταπατηθεί και από την άλλη να διευκρινιστεί ποιες εντάσσονται στους νέους δασικούς χάρτες και ποιες όχι.

Γιατί με τους νέους δασικούς χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος, πολλές μοναστηριακές εκτάσεις απειλούνται με εξαφάνιση.

“Μελχισεδέκ”